Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 17.03
Markó Béla levele Szász Jenőnek

Tisztelt Elnök Úr!

2008. július 23., 21.30 Szerda

Megkaptam levelét, amelyben javasolja, hogy a „két párt megbízottai” találkozzanak.

Természetesen lehetséges egy ilyen találkozó, bár ha akadékoskodni akarnék, elmondhatnám Önnek, hogy nincsen itt „két párt”, hanem egy érdekvédelmi szövetség (RMDSZ) és egy nemrég bejegyzett politikai párt (MPP).
Ennél viszont fontosabbnak tartom, hogy Önök is az együttműködést szorgalmazzák.

Az együttműködésre vonatkozó nyilvános javaslatunkat mi továbbra is fenntartjuk: a belső koalíció megfelelő megoldás erre, és elégtétellel vettük tudomásul, hogy ezt így értékelte a közvélemény is, a sajtó is, és így nyilatkozott erről az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, amikor bálványosfürdői tárgyalásunk konklúzióit megfogalmazta: „méltányosnak, reális alapokon álló javaslatnak” nevezte ajánlatunkat.

Amennyiben a Magyar Polgári Párt vezetősége a Bálványosfürdőn közzétett belső koalíciós javaslatunkat elfogadja, munkatársaink várják Önöket július 25-én, pénteken délelőtt 11 órakor a marosvásárhelyi Bernády Házban, hogy a kialakítandó belső koalíció konkrét részleteit megtárgyaljuk.

Természetesnek tartom, hogy ezen a tárgyaláson az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot is képviselje valaki, hiszen Tőkés Lászlóval egyetértettünk abban, hogy a remélhetőleg kialakuló belső koalíciós megállapodás véglegesítésében és végrehajtásában ők is részt vállalnának.

A tárgyalásokkal kapcsolatos egyeztetést részünkről Szepessy László kabinetigazgató végzi.

Tisztelettel:

MARKÓ BÉLA az RMDSZ elnöke
Bukarest, 2008. július 23.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Szerda, 2008. augusztus 13., 08.17 Válaszoljál rá!

Kedves Koppány,
Amint írtam, nem értek a politikához. Viszont ha Frunda és Szász között kéne válasszak nem haboznék. Persze, h az rmdsz sem tud 85% profit kiállítani. Ezek szerint jobb a PR-jük mert kívülről a halandóknak, mint én vagyok, profibbaknak tűnnek. Valószínű ez nagymértékban az apparátusnak is köszönhető.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. július 24., 19.38 Válaszoljál rá!

http://erdely.ma/publicisztika.php?id=39479

Interjú Szász Jenővel
A Polgári Élet arról kérdezte Szász Jenőt, az MPP elnökét, ott lesznek-e a találkozón, illetve mit várnak tőle, hogyan látják a hosszú távú együttműködés esélyeit.

- Elnök úr, elfogadják Markó Béla javaslatát, ott lesznek pénteken a Bernády-házban?
- Igen, ott lesz a megbeszélésen az MPP küldöttsége, hogy direkte beszéljünk, ne a sajtón keresztül üzengessünk egymásnak. Fontos, hogy végre a lényegről is beszéljünk: be kell mutatnunk egymásnak a programpontokat, amelyek mentén az együttműködés létre jöhet. Például meg kell beszélnünk, hogy az elkövetkezendőkben hogyan kell reprezentálni az autonómia kérdését a parlamentben.

- Az MPP küldöttségéről beszél. Jól értem, ez azt is jelenti, hogy Ön személy szerint nem lesz ott?
- Ez a pénteki találkozó nem feltétlenül a legmagasabb szintű. Egyébként arról, hogy kik képviseljék az MPP-t, még nem egyeztettünk a párton belül, még ott tartunk, hogy kidolgozzuk, milyen együttműködést képzelünk el.

- Milyen eredményre számítanak?
- Azt hiszem, ez még nem a végső egyezség megkötése lesz. Egyelőre az a legfontosabb, hogy ismerjük meg közelebbről egymás álláspontjait, elképzeléseit.

- Az idő viszont sürget…
- Olyan nagyon nem sürget, hisz még az sem biztos, hogy november 25-én lesz a választás, de ha akkor is lesz, október elejéig ráér a választási lista leadása. Ezért hát nem gondolom azt, hogy a mostani találkozó minden konkrét eredményt megszül majd, inkább azt, hogy fontos előrelépést hoz. Van bennünk némi fenntartás, ugyanis nem értjük, az RMDSZ miért utasítja el az általunk javasolt „rendes” koalíciót, miért hozakodik elő a fából vaskarika „belső koalícióval”. A választási törvény lehetővé teszi koalíció esetén is, hogy a 6+3-as alternatív küszöb (6 képviselő, 3 szenátor – szerk. mgj.) révén jussanak be a parlamentbe. Ennyit pedig könnyűszerrel teljesít együtt az RMDSZ és az MPP, ezért hát az RMDSZ-nek nincs amiért húzódoznia a koalíciótól, nincs logikus ellenérv. Tehát ennek a pénteki találkozónak a legfontosabb tétje, hogy tisztázzuk, mit jelent a koalíció számunkra, és mit az RMDSZ számára.

- Olybá tűnik, hogy nyomás nehezedik az MPP vállára: fogadja el az RMDSZ ajánlatát, úgy, ahogy van…
- A tárgyalások fontosak. Mi zsigeri alapon nem zárkózunk el semmitől, hisz tudjuk, mit diktál az erdélyi magyarság érdeke. Ugyanakkor szeretnénk, ha az is nyilvánvaló lenne, hogy az igazi koalíciónak nincsen akadálya, esetleg csak az RMDSZ akadályozza meg. Mivel az MPP felelősen politizál, ha mégis bebizonyosodik, hogy az RMDSZ és az MPP koalíciójára nem érvényes a 6+3-as küszöb (sajnos, Romániában a törvényeket többféleképpen is lehet értelmezni), akkor megfontoljuk az RMDSZ eredeti ajánlatát is.

- Orbán Viktor és Tőkés László szintén a megegyezésre buzdít…
- A Fidesz alapállása az, hogy nem szól bele direkt módon a dolgokba, ugyanakkor kívánatosnak tartja, hogy a délvidéki példából kiindulva korrekt koalíció jöjjön létre. Tőkés püspök úr pedig elvekről, kiindulópontokról beszél, nagyon helyesen. Még egyszer hangsúlyozom, felelősen fogunk dönteni, de ehhez az is kell, hogy az RMDSZ is őszinte és felelős legyen.

Zsidó Ferenc, Polgári Élet

* * *

Pirvulescu szerint nincs jogi akadálya a koalíciónak

Cristian Pirvulescu, Országos Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola politikatudományi karának dékánja, a Pro Democraţia Egyesület elnöke úgy látja, a pártok koalíciójára vonatkozó törvény lehetővé teszi az RMDSZ és az MPP közös indulását, és érvényes lesz a 6+3-as alternatív bejutási küszöb. A politikai szakértő véleménye szerint a 2008/35- ös törvény egyértelműen kimondja, hogy választási egyezség jöhet létre bármilyen párt, illetve kisebbségi szervezet között, bejutásukra érvényes az alternatív küszöb, és természetesen ha a 6+3 embernyi voksnál több gyűlik össze, akkor további helyeket kapnak.

Hozzászólt: Rudolf / Csütörtök, 2008. július 24., 16.47 Válaszoljál rá!

„Senki sem tarthat igényt egyszerre
a töviskoszorúra és a harminc ezüstpénzre." BEVAN
Az RMDSZ megpróbálja
Jézus és Júdás személyisége nem csereszabatos egymással. Csak a küszöb engedheti meg magának, hogy egyszerre kint és bent legyen - .Az RMDSZ megpróbálja elmismásolni ezt a választást, arra viszont nem számít, hogy majd a körülmények döntenek helyette, és a lehető legrosszabbul járhat: se pénz, se koszorú.

Hozzászólt: Koppány / Csütörtök, 2008. július 24., 15.56 Válaszoljál rá!

Zoltan talan Verestoyra gondol? O verbeli, profi politikus? Ahogyan Frunda es az ifju Borboly Csaba is? Kisse nagyon santit ez a megkozelites: hol az a rendkivuli profizmus az RMDSZ-ben? Az eredmenyek teren mutatkozik meg? Vagy a kaderpolitikaban? Hol? A bukaresti parlamentben profizmus? Nincs. Ott erdekek menten szervezodott csoportosulas van, mely gazdasagi szamitasait talalta meg. Ezek iranyitjak az RMDSZ-t. Bukarestbol. Ennyi. Vagy tan ott latod a profizmust, hogy sok szines plakatot nyomtattak? :) Ennel ertelmesebb vagy.

Gyakran esunk abba a hibaba, hogy az uthengerkent mukodo RMDSZ apparatust profizmusnak tekintjuk. Nem. Nincs profizmus... Apparatus van, amit anyagi alapok ellenorzesevel mukodtetnek... Zsarolnak, ha kell. Peldat hozzak?
Kaderpolitikajuk fajdalmas kontraszelekcio, nem profizmus. Figyeld Borbolyt, az erdelyi magyar Vanghelie-t... Es sorolhatnam az ifju titanokat...

Egy megegyezes eseten 85 szazalek profi politikust ki tud allitani a Bela? :) Zoltan, ezt te sem gondolod komolyan. Szusszanj meg egyet, gondold at.

Ertelmesebb lett volna azt mondanod, hogy az erdelyi magyar politikai elit szenved a profizmus hianyaban. Kalapot emeltem volna ezen velemenyed elott, mert magam is osztom ilyen formaban. Irtam is errol nemreg. Keptelenek a realitasokhoz alkalmazkodni... Kopjafat allitunk, hymnust enekelunk stb... Nem ismetlem, olvastad mar.

Hozzászólt: Szoverdfi Zoltan / Csütörtök, 2008. július 24., 15.10 Válaszoljál rá!

En nem ertek a politikahoz. Viszont az elmult 18 ev alatt annyit eszrevettem, hogy barmi tortenhet nalunkfele. Az sincs kizarva, hogy az mpp szovetkezik a nagyromaniasokkal s Vadim a szekelyfoldi autonomia legnagyobb harcosa lesz. Ez egy enyhe tulzas, viszont nalunk a szovetsegek az erdekek alapjan mukodnek s nem az ideologiak menten. Szoval egyaltalan nem biztos hogy lesz rmdsz mpp megegyezes. Ha megis lenne, az mpp-nek szerintem nehez lesz 15%nyi profi politikust kiallitani az elvonalba. Ez foleg azert, mert a politikai eletenek az elejet jarja, viszont ez nem mentseg. Profikat kell bejuttatni a parlamentbe, hogy azok megfelelokeppen vegezzek dolguk. Es itt nem szaszjenokre gondolok.
Szoval kivulrol, nemhozzaertokent en ugy latom, hogy az rmdsznek vannak profi politikusai mig az mppnek nemigen. S szerintem az MPP kene fektessen egy kicsit a human eroforrasanak nevelesebe, iskolaztatasaba.
Uff, beszeltem :)))

Hozzászólt: Straub József / Csütörtök, 2008. július 24., 07.17 Válaszoljál rá!

Ennak a politikai játszmának a győztese csak Tőkés László lehet. Markó és Szász, ha tetszik, ha nem, végig kell csinálják, mert a közvélemény elvárja töllük, hogy megeggyezzenek.
Aradon és a megyében nem csak 10 MPP-s van. Szerintem a passzív RMDSZ tagok között is nagyon sok MPP szimpatizáns van. Ha lessz megeggyezés, akkor nem lessz nehéz megfelelő jelölteket találni.

Hozzászólt: son / Szerda, 2008. július 23., 22.08 Válaszoljál rá!

Érzésem szerint a "levitézlett RMDSZ-es" szóösszetétel alatt olyan egykori párttagot kell érteni, aki nem ért egyet a Markó-Verestóy vonallal...

Hozzászólt: vélemény / Szerda, 2008. július 23., 21.56 Válaszoljál rá!

Szerintem azért poénkodik az elöttem hozzászoló mert, titkon még reménykedik, hogy a megegyzésből nem lesz semmi. Különben nagy a baj mert, ha netalántán ki kellene állitani egy képviselő-jelöltet az aradi MPP-nek gondban vannak, hiszen a 10 tag közül, 3 levitézlett RMDSZ.es, 4 feleség és 3 elméleti szakember.

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. július 23., 21.44 Válaszoljál rá!

Az RMDSZ munkatársai, és valaki Tőkés László környezetéből, (Markó Béla távollétében) várják a Bernády Házba térden, lehorgasztott fővel érkező Szász Jenőt és küldöttségét.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu