Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 18.08

Tőkés már az ortodox pátriárkánál kopogtat

2008. április 18., 11.00 Péntek

Levélben fordult Daniel pátriárkához Tőkés László református püspök. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetője nehezményezi, hogy Florin Puşcaş nagyváradi ortodox lelkész bűnvádi feljelentést tett ellene, amelyben rongálással és birtokháborítással vádolja.

Tőkés szerint az ortodox pap magatartása erkölcstelen, ezért a pátriárka beavatkozását kérelmezi a konfliktusba.

A református püspököt, Kovács Zoltán főgondnokot és Máthé Edith jogászt meghallgatásra idézte be a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék, így ismét megzavarták a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájának visszaszerzésé alkalmából tegnapra tervezett ünnepi szertartást. Antal János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanácsadójának közleménye szerint felháborító, hogy noha a sportpálya körüli ingatlan-visszaszolgáltatási vita európai szellemben oldódott meg, a Florin Puşcaş továbbra is zaklatja és fenyegeti Tőkést, és együttműködőit.

Antal szerint az ortodox lelkész megnyilvánulásával meg akarja akadályozni a két egyház közeledését, és az őszinte párbeszédet a két intézmény között. A nagyváradi helyi tanács január 31-i döntésében a Loránttfy gimnáziumnak ítélte a sportpályát, amely feletti tulajdonjogról a református püspökség és a nagyváradi Szentháromság ortodox parókia vitázott.

Közben hangfelvételt hozott nyilvánosságra Florin Puşcaş nagyváradi ortodox lelkész, amely révén állítása szerint bizonyítható, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal vezetői valamint Sofronie Drincec ortodox püspök kényszerítette lemondásra a Loránttfy Zsuzsanna gimnázium sportpályájáról.

A lelkész mobil telefonján titokban vette fel azt a beszélgetést, amelyben az ortodox püspök, Mihai Groza polgármester és Marcel Boloş, a nagyváradi ingatlanügyi igazgatóság vezetője pénzt ígért neki, a pálya tulajdonjogának lemondása fejében. Puşcaş szerint Sofronie püspök és a helyi közigazgatási vezetők megígérték neki, hogy amennyiben lemond a pályáról, jelentős összeget utalnak a városi költségvetésből egy ortodox templom felépítésére.

A sajtónak kiszolgáltatott felvételen hallható Sofronie Drincec püspök hangja, aki megkérdi Puşcaşt, mekkora összegre van szüksége a templom felépítésére, az elutasító válasz pedig felháborítja őt. A 25 perces beszélgetés végén a püspök azzal a tanáccsal bocsátja el Puşcaşt, hogy inkább fogadja el a pénzügyi támogatást, mivel megtörténhet, hogy a sportpályát is elveszíti, és az általa építendő templom befejezésére sem kap finanszírozást. Pár nappal később a lelkész lemondott az ingatlanról a helyi tanács javára, amely azt a Loránttfy Zsuzsanna Református Gimnáziumnak adta át.

A helyi tanács meg aznap az építendő templom támogatásáról döntött, a lelkész viszont elutasította az összeget. Közel három hónap elteltével Florin Puşcaş bejelentette, hogy mégsem mond le az ingatlanról, és felkérte a helyi tanácsot, hogy nyilvánítsa semmissé határozatát, ellenkező esetben bírósághoz fordul.
(Mediafax)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ábel / Szombat, 2008. április 19., 18.03 Válaszoljál rá!

Legalább lennétek olyan "tökösek" mint a püspök úr. Ny****ból még nem születtek nagy emberek, legfeljebb politikusok. Pista, szedd össze magad, neked még lehet jövőd ! Legyél az akit valaha nagyon kedveltem, nem ez a sértett, tüskés mit tudom én ki. Úgysem fogsz rám hallgatni, tudom, de azért mégis....

Hozzászólt: 123 / Szombat, 2008. április 19., 09.15 Válaszoljál rá!

Ha nem lenne ilyen Florin Pucas(-ok) ki kellene találni őt (őket)

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. április 18., 18.17 Válaszoljál rá!

A püspök az egyetlen megmaradt, igaz vézna, lehetőséggel élt, ha már a most éppen SZKT-elnökösködő RMDSZ-alpolgármesteres, város, és a vétóhoz elegendő szavazattal rendelkező RMDSZ-frakciós városi testület az ortodoxoknak adta anno a református középiskola sportpályáját.

Hozzászólt: mózes / Péntek, 2008. április 18., 14.24 Válaszoljál rá!

Majd segít neki Szász Jenő és az EU

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. április 18., 13.45 Válaszoljál rá!

Cö cö cö

Hozzászólt: Cöcö / Péntek, 2008. április 18., 13.28 Válaszoljál rá!

"Tőkés már az ortodox pátriárkánál kopogtat"
úgy látszik a Nagyfőnökkel nincsenek beszélő viszonyba :D

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu