Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 18.53

Tőkés: védelmet a romániai kisebbségeknek

2008. március 12., 12.00 Szerda

Az Európai Parlamenthez (EP) tegnap benyújtott hozzászólásában Tőkés László EP-képviselő a romániai választási diszkrimináció törvény általi intézményesítésére hívta fel a figyelmet – adott tájékoztatást közleményben a képviselő sajtóirodája.

Mint fogalmaznak, „az ügynek az kölcsönöz különleges időszerűséget, hogy több éve tartó, mesterséges akadályoztatás után még mindig kérdéses és tovább halogatódik a Magyar Polgári Párt hivatalos bejegyeztetése”.

Ebben az esztendőben két választásra kerül sor Romániában – áll Tőkés László írásbeli hozzászólásában. A 2004-es választási törvények a nemzeti közösségeket, a kisebbségeket diszkrimináló előírásokat tartalmaznak, amelyek a választásokon való részvétel megszorításával, a választás szabadságának és a demokratikus pluralizmusnak a korlátozásával sújtják az etnikai kisebbségeket − köztük a magyarokat. 2004-ben a román választási törvények diszkriminatív rendelkezéseit súlyos elmarasztalásban részesítették: az Európai Bizottság (EB), az EBESZ, a velencei bizottság, az ET helyi és regionális szerveinek kongresszusa és az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Mindhiába – fogalmaz a képviselő. A helyzet azóta sem változott – írja Tőkés. Sőt, Románia parlamentje e hónap elején olyan értelemben módosította a választási törvényt, hogy ezáltal az eddiginél is jobban megnehezíti a kisebbségi pártok és szervezetek választásokon való részvételét.

Az új törvény értelmében egy kisebbségi szervezet csak akkor indulhat a helyhatósági vagy az országos választásokon, hogyha − eleve − parlamenti képviselettel bír. Ellenkező esetben húszezer aláírást kell gyűjtenie az ország tizenöt megyéjéből, valamint a fővárosból. A rendelkezés alig leplezett célja az, hogy megakadályozza a kisebbségi közösségeken belüli demokratikus pluralizmus és esélyegyenlőség kialakulását. „Felkérem az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot, hogy vegye védelmébe a romániai kisebbségeket, és ne tűrje szótlanul politikai jogaik csorbítását” – áll Tőkés László írásbeli hozzászólásában.
(MNO)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Zsiványvölgyi Jeromos / Szerda, 2008. március 12., 14.07 Válaszoljál rá!

A Törzsfőnök/Kalózkapitány, úgy zsonglőrözik velünk ahogy ő akar, na meg a román politikum. Ezért jó, hogy van a Székely Nemzet Tanács, mely nem pártpolitikai szervezet. Roppant szükség van, a politikusainkat kiegészítő civilszervezetekre, amelyeket a román politika nem csavar az úja köré. Természetes ez úgy jó, ha nem vezet vitákhoz, ami bomlaszt. Meg kell tanulnunk a többsíkon való harcot, úgy hogy egymást ne gáncsoljuk, persze a kritikának legyen helye.
Aztán meg legyen intő jel, az RMDSZ-nek, a Basescu féle, választási törvénytervezet, mely, ha jólértettem, a magyar pártok kiktatását célozta volna a román politikai életből. Én megértem, hogy az RMDSZ-nek más politikai ezköze nincs, csak a nagy pártok "zsarolása", de ez nem biztosít egy hosszútávú politikai szereplést, mert megtörténhet, hogy a román politikum megunja a zsarolást, Basescu törvénytervezete, vagyis választási ötlete, ilyesmit enged selytetni.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu