Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 09.23

Tusványosi híregyveleg

2008. július 17., 19.00 Csütörtök
Magyar tőke Erdélyben

A Magyar befektetők Romániában. Megéri? című előadás felvezetéseként Bíró Albert, budapesti közgazdász elmondta: a magyarországi cégek első számú befektetési célpontja a régi Nagy-Magyarország területén található államok.

Ennek oka a részvényértékek növelése és a nyersanyagokhoz való hozzáférés. A romániai beruházások elsősorban a szolgáltatóipar és a nagykereskedelem felé irányulnak, regionális szempontból pedig Bukarest a fő célpont (64,3%). Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint azért éri meg a magyar vállalkozóknak Romániában és Szlovákiában céget, leányvállalatot alapítani, mert az utóbbi 1-2 évben Magyarországon telített lett a piac és egy piacbővítési expanziós kényszer lépett fel. Fröhlich Péter, a budapesti P&Bert ügyvezető igazgatója azzal egészítette ki az előtte felszólalót, hogy Magyarországon nincs gazdasági növekedés, amióta a fenn említett jelenség létezik. A címben szereplő kérdést megválaszolva: a magyar befektetők kisebb költséggel nagyobb haszonra tesznek szert Romániában és a román piac is bővül.

Forró nyomon: felsőoktatás
Bodó Barna egyetemi tanár és Somai József közgazdász Kónya-Hamar Sándor moderálásának kíséretében bemutatták a „Fehér könyv az erdélyi magyar felsőoktatásról” című kötet. A könyv a Bolyai Egyetem kálváriáját igyekszik tényszerűen bemutatni, az ügy kronológiáját egy átfogó statisztikai adathalmazzal egészítették ki. Hiánypótló publikációról van szó, a szerzők reményei szerint a fehér könyv hasznos szakmai muníciót jelent az erdélyi magyar egyetem ügyét felvállalóknak az európai térben.

Nagy érdeklődés kísérte a Dávid László, Hantz Péter, Péntek János és Salat Levente részvételével lezajlott oktatási fórumot, A Kárpát-medence felsőoktatási stratégiái című beszélgetésen az előadók az erdélyi magyar felsőoktatási stratégia létéről, illetve a felmerülő szakpolitikai problémákról folytattak eszmecserét. Az előadók egyetértettek abban, hogy külső megrendelő nélkül nehéz, ha nem lehetetlen stratégiát építeni. Ilyen megrendelő jelen esetben pedig csakis a magyar állam lehet. Szó esett az oktatási stratégia hiányáról, a bolognai rendszer hátrányairól, a kvótarendszerről és az erdélyi magyarság felsőoktatásbeli alulreprezentáltságáról.

Erdélyi televíziózás
Csép Sándor (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete), Belénessy Csaba (alelnök, MTI), Boros Zoltán (szerkesztő), Maksay Ágnes (szerkesztő-rendező), Koncz Attila (Duna Tv) moderátorral az erdélyi televízió igényét és gyakorlati lehetőségeit járták körül. A résztvevők kis hiányérzettel távoztak, ugyanis nem a Marosvásárhelyen épp szerveződő erdélyi székhelyű televízióadóról szólt, hanem általánosságban problematizálták az erdélyi televízió kérdését.

Nők a közéletben
A MISZSZ-sátor a nemek közti különbségek közéleti vonatkozásait taglaló Nemek harmóniája a Kárpát-medencében című előadásnak adott otthont. Parázsló vita alakult ki a nők politikai szerepvállalásáról. Az előadók érintették a melegek emberjogi kérdéseit is.

(Tusványos Press)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu