Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 08.08

Újabb megpróbáltatások várnak New Yorkra

2012. november 05., 21.55 Hétfõ

A benzinhiány miatt ingázók százezrei próbálnak autó helyett vonattal vagy metróval a munkahelyükre jutni. Közben újabb vihar közeleg város felé. Az áldozatok javára rendezett koncerten 23 millió dollár gyűlt össze.

A Sandy hurrikán múlt heti pusztításai után újabb nehézség vár az Egyesült Államok keleti partvidékén New York és New Jersey állam lakóira. Ingázók százezrei próbáltak hétfőn is bejutni New Yorkba, ami nem volt könnyű, mert a tömegközlekedés még csak szórványosan működik. A fő vasútvonalakon korlátozott a menetrend, és a metró is csak a szokásos járatsűrűség mintegy 80 százalékán üzemel.

 

Választások és tanítás áram nélkül

A metropolis jelentős részein az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, de a héten még újabb megpróbáltatások várhatók: kedden, az elnökválasztás napján szavazóhelyiségek százaiban nem lesz áram, másnap, szerdán az előrejelzések szerint újabb erős vihar csap le északkelet felől, a „nor'easter” várhatóan óránként 90 kilométer körüli szélrohamokkal, fagyos idővel, nagy esőkkel és áradásokkal jár majd.

„Készüljenek fel további áram- és más üzemszünetekre – tanácsolta Joe Pollina meteorológus. – Maradjanak zárt helyen. Töltsék fel házi készleteiket.”

A New York-i iskolák többsége újra kinyitott hétfőn, bár egy részükben még mindig nincs áram, míg másokat ideiglenes szállásként használnak. Éjjelente 1-4 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, otthonok és munkahelyek százezrei vannak továbbra is áram nélkül. A Sandy didergő áldozatai közül vasárnap sokan templomba mentek, hogy imádkozzanak sorsuk jobbra fordulásáért.

New Jerseyben a hatóságok közölték, hogy a vihar miatt kitelepítettek e-mailben is voksolhatnak a keddi elnökválasztáson. New York városában mintegy 143 ezer embert más szavazókörzetbe irányítanak át. Mindkét állam egyébként hagyományosan demokrata párti, és várhatóan most kedden is a demokrata jelöltet támogatja majd.

 

Bon Jovi és Sting a károsultaknak gyűjtött

Közben 23 millió dollár (ötmilliárd forint) gyűlt össze a Sandy szupervihar áldozatainak megsegítésére szervezett hétvégi New York-i koncerten, amelyen Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi és Sting is a fellépők között volt.

Az NBC által szervezett és közvetített élő adománygyűjtő műsorban telefonon és online 22,9 millió dollárt ajánlottak fel az adományozók – közölte az Amerikai Vöröskereszt, amely a jótékonysági akción összegyűlt felajánlásokat kapja.

A New York-i Rockefeller Centerben megrendezett komoly hangulatú, de reményt nyújtó koncerten Christina Aguilera a Beautiful, Bon Jovi a Livin' on a Prayer című számát adta elő. A sztárszereplők közül többen is a természeti katasztrófa által sújtott térségből származtak.

A Sandy az Egyesült Államok keleti partjára csapott le a múlt héten. A tíz államban pusztító szuperviharnak több mint száz halálos áldozata volt, hatalmas károkat és súlyos fennakadásokat okozott az energiaellátásban.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu