Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 01.38

„Vagy az RMDSZ jut be a parlamentbe, vagy senki...”

2012. november 12., 10.00 Hétfõ

„Az autonómia pontosan olyan élő és fontos cél ma is, mint ezelőtt 22 évvel, és meg kell keresni, ki kell alakítani a különböző intézményes közigazgatási formáit. Egy része ezeknek is megvalósult, ma az önkormányzatok sokkal több dologban dönthetnek, mint ezelőtt 22 esztendővel. Tehát haladtunk az autonómia felé, az alapvető célok nem változtak” – jelentette ki Markó Béla szenátorjelölt a Maros megyei Népújság napilapnak adott interjújában.

Az RMDSZ volt szövetségi elnöke szerint az RMDSZ politikája az elvek tekintetében nem, csupán eszközeiben változott az elmúlt két évtizedben.

„Mi 1989-ben azt mondtuk: nem pártokat kell létrehozni, hanem egy egységes érdekvédelmi szervezetet. Azóta is vitázunk arról, hogy hogyan lehet a politikai sokszínűséget érvényesíteni egységes érdekvédelmi szervezetben, (...) ennek ellenére nem avult el az az elv, hogy egységes érdekvédelmi szervezetben kell nekünk politizálnunk, szolidárisnak kell lennünk, össze kell fognunk. És az sem avult el, hogy, ha elmegyünk Bukarestbe a magyar érdekeket képviselni, akkor mi nem mondhatunk többfélét. Azelőtt magunk közt ki-ki elmondhatja a véleményét, veszekedhetünk, de, ha kialakul egy többségi álláspont, akkor Bukarestben nem mondhatunk mást, mert gyengítjük magunkat. Nem mondhatunk Brüsszelben sem többfélét, sőt még Budapesten sem. Így tudjuk megőrizni önállóságunkat is – mutatott rá a politikus, aki az önállóság kérdése kapcsán még hozzátette: ezt az önállóságot a több-kevesebb magyarországi támogatással létrejövő RMDSZ-n kívüli csoportosulások, pártok próbálják tagadni, és úgy képzelik a politikai jövőt, hogy itt egyik-másik magyarországi pártnak lesz majd egy-egy fiókszervezete.

Azt gondolom, hogy ez nem működik. Mindaddig, amíg két külön országban élünk, bármilyen szoros is legyen köztünk a viszony, nekünk megvannak a saját bajaink, más itt a gazdaság mozgása, másak a szociális körülmények, a nyugdíjak, más az oktatási rendszer, tehát teljesen világos, hogy nekünk alapvető kérdésekben, létkérdésekben is önálló konklúziókra kell jutnunk” – hangsúlyozta Markó Béla.

Úgy fogalmazott, az az alapvető különbség az RMDSZ és a Szövetségen kívüli pártok között, hogy az RMDSZ az elmúlt években és most is a helyes irányt választotta: parlamenti politikával eredményt elérni, egyenlő partnerként párbeszédet folytatni a román politikai pártokkal, minél nagyobb befolyásra kell szert tenni Bukarestben és Brüsszelben is, és az önkormányzatokban minél erősebbnek kell lenni.

„Akik az RMDSZ-en kívül vannak, tulajdonképpen nem mutatnak semmiféle utat. Egy dolgot mondanak, hogy az RMDSZ-nek nem kellene bejutnia a parlamentbe. Szerintem ez az egyetlen szándék – mondta a Szövetség volt elnöke.

Leszögezte, a jelenlegi körülmények között csak az RMDSZ juthat be a parlamentbe, akik mást mondanak, és jelölteket indítanak az RMDSZ-szel szemben, azok azzal próbálkoznak, hogy ne jusson be senki. „De hogy utána mi lesz, azt nem mondják meg. Arról sem beszélnek, hogy az alternatív küszöb a 6 képviselővel és 3 szenátorral, az 5%-ból van. Tehát szándékos hazugság, amit mondanak, hogy elképzelhető, hogy 6 képviselő és 3 szenátor egyik oldalon, és a másik oldalon 5%. Ilyen nincs. Ha valaki hajlandó lenne számolni, kiszámíthatná: ha összeadjuk a 6-3-at és az 5%-ot, akkor 8-9%-nyi magyar szavazat jön ki. A 6,5%-ból nem tudsz 8 vagy 9 százalékot csinálni, főleg olyan helyzetben, amikor éppen ennek az ellenkezője körvonalazódik, vagyis az a veszély, hogy mivel a románoknál nagy a konfrontáció a két oldal között, feltételezhető, hogy sokan elmennek szavazni. És ha sokan elmennek szavazni, míg nálunk a magyarok nem mennek el elegen, vagy nem szavaznak az RMDSZ-re, akkor a magas román részvétel lenyomhatja az RMDSZ-t 5% alá. Úgyhogy akárhonnan közelítjük meg, az RMDSZ-en kívüli pártoknak az a céljuk, hogy az RMDSZ-t megakadályozzák, hogy bejusson a parlamentbe. Ezért mondtam, hogy ezek bontóbrigádok” – hangsúlyozta Markó Béla szenátorjelölt.

 (Transindex)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Jenoke / Csütörtök, 2012. november 15., 19.29 Válaszoljál rá!

A szamomra irt jelzessel MEM ERTEK EGYET!Aminnt jeleztem ,szamunkra nincs tisztesseges roman politikus.Tisztesseges roman emberek igen is vannak, pl a szomszedom is,de ahogy politizalni kezdenek kivetkoznak onmagukbol es magyar ellenes tevekenysegbe fognak ,mert csak ez a szamukra kifizetendo politizalas.Szerintem az a magyar aki azt mondja nekem ,hogy romanra szavazzak csak reszeg lehet.

Hozzászólt: maris / Szerda, 2012. november 14., 18.10 Válaszoljál rá!

biza nem értöm a zegíszet, de aztat tudom hogy az vese a zelső követ akinek nincsen büne de az bizonos ho egy magyar embör sohasem szavaz rományra me tugyuk kutyábúl nem lösz szalona az es igaz ho joban fáj amikó saját vírünk fujtogat de akkó is magyart a magyarnak

Hozzászólt: @jenoke / Szerda, 2012. november 14., 17.09 Válaszoljál rá!

Tőkés azt mondta, hogy inkább szavazzunk egy becsületes románra mint egy korrupt magyarra. Jenoke, Ön nem ért ezzel egyet?

Hozzászólt: Jenoke / Szerda, 2012. november 14., 15.01 Válaszoljál rá!

Tokes kijelentette hogy a tisztesseges romanra(amilyen a magyarok szamara nincs)kell szavazni.Szerinte nincsenek tisztesseges magyarok, avagy ot sem kellett volna beszavazzuk az EU parlamentbe!?

Hozzászólt: exp / Kedd, 2012. november 13., 21.32 Válaszoljál rá!

Inkább legyek papbérenc, mint a románok kiszolgálója.
Kedves @12 kioktatás helyett inkább tanuljon meg ékezetes karaktereket használni, mert másképp a tyúkszar x-el sem lesz helyes.
Látom jól vizsgáznak az rmdsz fizetett beírogatok figyelem elterelésből...

Hozzászólt: lóláb / Kedd, 2012. november 13., 18.16 Válaszoljál rá!

Hogyis van ez ?
Bizonyos beírók " jellemficammal" vádolják azt a sokszázezer ( adja az Isten, hogy millióan legyünk ! ) erdélyi magyar embert , akik akár névtelenül is (!) de felvállalják, hogy magyar (!!!) jelöltekre adják a szavazatukat.
Hát ide jutottunk.

Hozzászólt: Nagy Istvánnak / Kedd, 2012. november 13., 16.37 Válaszoljál rá!

Nevetséges és szánalmas, hogy miközben te is álneveket használsz, Pistám, folyton leszólod az álneveket használókat (ráadásul minősíthetetlen hangnemben!).

Hozzászólt: Don Quijote - szélmalom az mire való? / Kedd, 2012. november 13., 16.00 Válaszoljál rá!

Na látják látják? Ezért nem lesz soha autonómia, ezért nem lesz egységes magyarság mert az egyik magyar ezt "fúja" (vagyis fújja - kedves @12.,21,49, a helyesírás kedvéért), a másik meg azt "fúja".Mindenki más-mást fúj és másfele terelgeti a nyáját.

Hozzászólt: Sancho / Kedd, 2012. november 13., 15.41 Válaszoljál rá!

Hát, lehet utólag hőzöngeni a kopasznak. Még jóval kampány előtt kijelentette, hogy csak ők. Mással nem is akartak szóba állni. Szégyentelen.

Hozzászólt: @12.,21,49 / Kedd, 2012. november 13., 09.33 Válaszoljál rá!

Mi az a fuja(hosszu u-val)? Maga a tyukszart x-el irja?Csak ennyit a beiro papberencrol.

Hozzászólt: ion3 / Hétfõ, 2012. november 12., 21.49 Válaszoljál rá!

nagyon lehet agodi az erdélyi magyarság miat,mivel hogy kevesen is vannak,de nem egyeznek menyien vannak anyi felé huznak,tegyék félre a nagy gőgőséget és fogjanak őssze hogy tovább is tudják képviselni a magyarság űgyeit,Tőkés ur abban az időben egy bátor komunista ellenes fiatal hősként szált szembe az akkori hatalomal,csak is temesvár és Tőkés inditota el a romániai foradalmat,ezért tisztelet jár neki.

Hozzászólt: exp / Hétfõ, 2012. november 12., 20.49 Válaszoljál rá!

Kedves exp-nek!
Tudom, hogy ezt fúja már 22 éve minden román, meg úgy látszik mostanában minden román bérenc rmdsz-es, de ami történt az Tőkés Lászlóval kezdődött, hogy mi lett volna nélküle nem tudni. Most könnyű okoskodni, hogy persze a kommunizmus úgyis megdőlt volna ha nincs Tőkés, de erre én semmilyen bizonyítékot nem láttam és valószínűleg nem is fogok.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2012. november 12., 20.17 Válaszoljál rá!

A névtelen-ség nem betegség, csak jellemficam, amit a szövegével kidomborított.

Hozzászólt: exp-nek / Hétfõ, 2012. november 12., 18.21 Válaszoljál rá!

Ha maga 23 ev utan azt hiszi ,hogy tokekes dontotte meg a kommunista rendszert Romaniaban akkor vagy nagyon fiatal ,aki mindent elhisz,vagy szornyen naiv felnott.A temesvari esemenyek megtortentek,DE AKKO MAR EUROPABAN AZ OSSZES KOMMUNISTA HATALOM MEGDOLT.Ne legyunk naivak ,hogy tokes nelkul itt nem lett volna renszervaltas.

Hozzászólt: exp / Hétfõ, 2012. november 12., 16.11 Válaszoljál rá!

Ha nem lett volna a "temesvári pap" akkor névtelen most nem irogatna hülyeségeket aziInternet-re, hanem nézné a 2 órás adást a tévében.

Hozzászólt: névtelen / Hétfõ, 2012. november 12., 15.06 Válaszoljál rá!

T.NI , azt ön is nagyon jól tudja, hogy az EMNP egy kellemetlen betegség az erdélyi magyarság testében.Egy fertőzés.( az MPP-ből kigyógyult) Ezt néhány ,a modortalanságuk miatt mindenhonnan kirugott politikai életmúvész tenyészti és terjeszti. Ennyi.
Nézzenek a tükörbe ! A 9o-es évek elején önök hol is ténykedtek ? Sőt, még tisztségeket is vállaltak.Aztán később sehol sem választották újra magukat . Senkinek sem kellettek.
Vajon ha most újra jelölnék a temesvári papot EP képviselőnek, bekerülne-e? Vagy ott van Toro T. esete. Ő még megpróbálkozik tisztességesen ringbe szállni. Jelölteti magát pártjának listáján. Csak az a kérdés, hogy miért nem saját környezetében, bánátban teszi ezt? Ott már ennyire ismerik ? Így inkább Székelyországban próbálkozik. Az egyszerű, "névtelen" választók között. Süketelését hátha beveszik...
Ön, ToroT.-nél szerényebb képességű ember. Így hát azzal próbál kitünni, hogy a helyi lapban kavargatja a trutymót.Önre jellemző módon és eszközökkel igyekszik az aradi magyar szavazókat valami zavarossal elbizonytalanítani. Választási feltételeket emleget / szab: vagy úgy tesztek, "ahogy Móricka elképzeli", vagy ha nem ,hát akkor "utánam a vízözön".
Szíve joga.
Mert vannak még ilyen magyarok . Is.
Különben nem értjük, miért nem jelöltette magát ? A barátja biztosan magára szavazott volna !
De hitem szerint a magához hasonlóan gondolkodók nem árthatnak a magyaroknak.
Mert MI mindannyian elmegyünk szavazni. Névtelenül. A magyar jelöltre.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2012. november 12., 10.05 Válaszoljál rá!

Vagy bejut az Erdélyi Magyar Néppárt is, vagy az RMDSZ a korábban elvesztett temesi, hunyadi és beszterce-naszódiak után elveszíti az aradi, a máramarosi és a brassói mandátumait is.
Az RMDSZ abba a helyzetbe juttatta önmagát, hogy saját sikere érdekében támogatni kénytelen a miatta létrejött ellenzékét.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu