Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. július 30., 10.13

Valószínűleg még nem kell fizetni a nyelvtörvény megsértéséért

2009. augusztus 31., 14.11 Hétfõ

Bár szeptember 1-jén Szlovákiában életbe lép a módosított államnyelvtörvény, de valószínűleg még két vagy három hónapig nem kell büntetést fizetnie annak, aki megsérti a jogszabályt – jelezte a szlovák kulturális tárca.

„Már készül az államnyelvtörvény módszertani végrehajtási utasítása. Ez egységesíti majd a jogszabály összes olyan kitételét, amelyet ma az érintett szubjektumok eltérően értelmeznek, illetve a jövőben értelmezhetnének” – jelentette ki Marek Madaric kulturális miniszter a hét végén Pozsonyban. A miniszter szerint a módszertani végrehajtási utasítás várhatóan november vagy december elejére készül el, s a tárca addig a törvénybe foglalt büntetéseket nem kívánja érvényesíteni.

A június végén elfogadott jogszabály szerint akár 5 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható azokra, akik megsértik a rendelkezéseket. A pénzbüntetést azonban írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie, amely felhívná az illető figyelmét a hiányosságra.

A szlovákiai magyarok sérelmesnek érzik a nyelvtörvényt, és kedden Dunaszerdahelyen tüntetni fognak ellene. A nagygyűlést a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és néhány civil szervezet közösen szervezte. A dunaszerdahelyi DAC-stadionban megtartandó nagygyűlésre a szervezők mintegy hatezer embert várnak Szlovákia összes magyarok lakta vidékeiről.

Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz ott Dunaszerdahelyen Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke. "Schmitt Pál és Bauer Edit EP-képviselők a brüsszeli tiltakozó rendezvényen vesznek reszt" - mondta az Új Szónak Peczár Károly, az MKP pártigazgatója.

Beszédet mond egyebek között Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író is. Egy szlovák nemzetiségű felszólaló is lesz: Ondrej Dostál (Konzervatív Intézet) a nyelvtörvény módosítását szorgalmazó petíciót aláíró polgárok nevében beszél majd. A zárszót Csáky Pál, az MKP elnöke mondja el. A résztvevők várhatóan elfogadnak egy nyilatkozatot.

Nem szólhat a résztvevőkhöz a nemrég alakult új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most képviselője. "Nagyon sok ember az MKP szervezésében érkezik, ezért nem akartuk azt kockáztatni, hogy kifütyülik a Híd képviselőjét" - közölte Peczár.

(MTI)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nem értem! / Csütörtök, 2009. szeptember 03., 13.59 Válaszoljál rá!

Nem értem az anyaországi felsővezetést. A szlovák, a román, az ukrán, az összes Trianon utáni utódállam ezzel a szerződéssel takarózik, ha területi integritását félti. Azt viszont szeretik elfelejteni, hogy ebben a szerződésben azt is írásba foglalták, hogy az említett utódállamoknak kötelességük a területükön élő nemzeti kisebbségek jogait (nyalvhasználat, oktatás, stb.) tiszteletben tartani, szavatolni. Ha már minduntalan a trianoni szerződéshez ragaszkodik minden utódállam, ezt a passzust sem ártana felemlegetni nekik.

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Csütörtök, 2009. szeptember 03., 08.42 Válaszoljál rá!

Én azt nem tudom még, hogy pontosan mit is büntet ez a törvény. Tudna valaki felvilágosítást nyújtani a témában?

Hozzászólt: Sovány vigasz / Kedd, 2009. szeptember 01., 01.05 Válaszoljál rá!

"Valószínűleg még két vagy három hónapig nem kell büntetést fizetnie annak, aki megsérti a jogszabályt" - na jó és ez most megvigasztal valakit? Olyan ez mint amikor a terrorista azt mondja a túsznak: ma még nem öllek meg!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu