Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. december 05., 07.52
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Védik az olaszországi romá(no)kat

2009. február 19., 23.30 Csütörtök

A külügyi, belügyi és az igazságügyi tárcákon keresztül a kormány lépéseket kezdeményezett az olaszországi románok védelme érdekében, úgy véli ugyanakkor, hogy a bűnözőket meg kell büntetni etnikai hovatartozásuktól függetlenül, és reméli, hogy az olasz hatóságok betartják az európai törvényeket.

„A bűnözőknek nincs politikai hovatartozásuk vagy nemzetiségük, és etnikai hovatartozásuktól függetlenül meg kell büntetni őket. Ezeknek a tetteikért azonban nem kell a román közösség egészét hibáztatni, és remélem, hogy ezek a természetes érzelmek nem nyomják el a politika tényezőt” – jelentette ki Emil Boc kormányfő a Realitatea TV műsorában.

Hozzátette, reméli, hogy ezekben az ügyekben az olasz hatóságok betartják az európai törvényeket.

Több román állampolgár követett el bűncselekményeket Olaszországban, a legutóbbi eset a héten történt,és az olasz hatóságok két román állampolgárt letartóztattak. Azzal gyanúsítják őket, hogy nemi erőszakot követtek el Rómában egy 15 éves lányon. Egyikük beismerte tettét.

(Mediafax)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: helyes / Szombat, 2009. február 21., 08.38 Válaszoljál rá!

"...annél jobban megvetik"

Hozzászólt: Guth Janos / Péntek, 2009. február 20., 22.38 Válaszoljál rá!

Ha kulfoldon egy ithonnembolbogulookos fingik, akkor szaladunk kulminiszteri szinten apistolni.
Mireank ki figyel ??? Ki fontosabb ennek az orszagnak ?? Az ithoni balfacanok akik taplaljak az allamkasszat /?
Valakinek volt egy mopndasa miszerint ,,Minel tobbet megtudsz Romaniarol annal kevesbe erted meg "

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Péntek, 2009. február 20., 13.30 Válaszoljál rá!

Ajánlom az alábbi felhívást a Jelen munkatársainak, főleg az ilyen sokatmondó címeket illetően (Magyar Újságírók Szövetsége is aláírója):

19.02.2009

Apel la responsabilitatea jurnalistilor

Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea fata de degradarea accentuata a discursului jurnalistic si semnaleaza alunecarea periculoasa a presei romanesti in directia unui comportament ce risca sa puna in pericol drepturile unor cetateni sau comunitati si, in egala masura, sa decredibilizeze intreaga breasla. Principala cauza a acestei stari de fapt este desconsiderarea cvasigeneralizata a normelor etice si profesionale in interiorul redactiilor.

In acest sens, atragem atentia asupra catorva incalcari grave ale normelor profesionale de catre media romaneasca, pornind de la cazul handbalistului roman ucis in Ungaria.

Nerespectarea prezumtiei de nevinovatie a celor acuzati de crima (“Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta.” - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa).

Amestecul nejustificat in viata privata a familiei celui decedat, in total dispret fata de suferinta celor apropiati:

- “Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.” - Codul de reglementare in audiovizual, art. 44, alin. 1;

- „Jurnalistul este dator sa respecte viata privata a persoanei (inclusiv aspectele care tin de familie, domiciliu si corespondenta). Amestecul în viata privata este permis atunci când interesul public de a afla informatia prevaleaza.” - Codul deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media, art. 2.1.2.

Mentionarea nejustificata a etniei presupusilor infractori: („Se va mentiona rasa, nationalitatea, apartenenta la o anumita minoritate (religioasa, lingvistica, sexuala) numai in cazurile in care informatia publicata se refera la un fapt strict legat de respectiva problema.” - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa).

Asocierea generalizata a etniei cu infractiunea risca sa genereze reactii individuale sau sociale neprevazute si extrem de periculoase, cum ar fi violenta impotriva membrilor unei etnii. Din pacate, astfel de atitudini au fost promovate atat in media nationale cat si in cele locale, atat in audiovizual, cat si in presa scrisa.

Consecintele la nivelul cetateanului nu s-au lasat asteptate. Este edificator cazul fotbalistului din Botosani despre care presa locala si nationala s-au grabit sa publice ca a fost batut de un grup de romi, desi nu aveau ca sursa decat afirmatiile fotbalistului. Dupa doua zile fotbalistul a recunoscut in fata politistilor ca a mintit pentru a evita o sanctiune din partea clubului la care este legitimat.

Cazul din Botosani ilustreaza abandonarea regulilor profesionale elementare (verificarea informatiilor) si publicarea de informatii eronate de catre jurnalisti, pe fondul unui climat supralicitat emotional si de culpabilizare generalizata a romilor. (“Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile.” - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa, art. 4).

Incitarea la violenta din partea unor jurnalisti, prin utilizarea unor discursuri identice cu cele ale organizatiilor de extrema dreapta, de sorginte neonazista.

(„Jurnalistul este dator sa nu discrimineze nici o persoana pe motive de rasa, etnie, religie, sex, vârsta, orientare sexuala ori dizabilitati si sa nu instige la ura si violenta atunci când relateaza fapte sau îsi exprima opiniile.” - Codul deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media, art. 2.1.5.).Initiatorii acestui demers vor sesiza institutiile abilitate (Consiliul National al Audiovizualului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) solicitandu-le sa analizeze daca au fost incalcate reglementarile in vigoare. Solicitam CNA sa faciliteze organizarea unei dezbateri publice privind situatia semnalata. De asemenea, vom sesiza Clubul Roman de Presa sa se pronunte daca institutiile media care au aderat la Codul deontologic al CRP au respectat prevederile acestui cod.

Facem un apel catre intreaga comunitate media sa dea dovada de responsabilitate si respect fata de societate, fata de regulile profesiei si fata de propriul sau public.
Agentia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

APEL - Asociatia Patronilor si Editorilor de Presa Locala

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Romani CRISS

Liga Jurnalistilor Sibiu

Institutul pentru Politici Sociale

Asociatia Consumatorilor de Media

Asociatia Profesionistilor de Presa din Cluj

Asociatia Jurnalistilor din Romania

Asociatia Komunitas

Asociatia Accept

Conventia Organizatiilor de Media

Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”

Centrul de Studii Rome

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania

Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Libertatii de Exprimare

Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania

Policy Center for Roma and Minorities

European Roma Grassroots Organisation

Contact: Razvan Martin, Agentia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch

Tel: 021 313 4047, 0729199393
email: razvan@mma.ro

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu