Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 02.07

Winkler Gyula az Erasmus a fiatal vállalkozókért program nagykövete

Írta: (onlinejelen)
2019. július 15., 14.42 Hétfõ

Winkler Gyula az Erasmus a fiatal vállalkozókért (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) program nagykövete lett. Az RMDSZ EP-képviselője kollégáival közösen azt szorgalmazza, hogy növeljék meg az Erasmus+ és a COSME-programok finanszírozási keretét.

„Nagy örömmel fogadtam az Eurochambres, az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének felkérését, hogy legyek az Erasmus a fiatal vállalkozókért, az EYE-program nagykövete. Ennek megfelelően az elkövetkező időszakban az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Eurochambres közös kezdeményezéseiben veszek részt, az a célunk, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a fiatal vállalkozókat támogató programot. Szerte az Európai Unióban szükség van a vállalkozói képzésre, fel kell gyorsítanunk ezt a folyamatot. A vállalkozói szellem kialakulásához viszont nem elegendő az elméleti képzés, szükség van gyakorlatra is. Éppen ezért felbecsülhetetlen az EYE-program biztosította közvetlen tapasztalatszerzés és gyakorlati lehetőség. Mindenképpen a program aktív nagykövete szeretnék lenni” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Winkler Gyula Paul Rübig (EPP, Ausztria) képviselőtársával közösen kezdeményezte az Erasmus a fiatal vállalkozókért programot, 2008-ban az ötlet kidolgozásában, majd 2009-től a megvalósítás különböző mozzanataiban is részt vettek.

„A program tízéves évfordulóját ünnepeljük, úgy vélem, a számok önmagukért beszélnek: 39 országból több mint 21 ezer fiatal vállalkozó pályázott és több mint 7 ezer gyakornoki ösztöndíjat finanszíroztak. Az Európai Bizottság statisztikai adatai szerint a fiatal vállalkozók 36 százalékának sikerült elindítani saját üzletét. Spanyolország és Olaszországot követően Románia a harmadik a jelentkezők arányát tekintve, a résztvevők 6 százaléka érkezett országunkból. A legtöbb fiatal vállalkozókat fogadó mentorcég Spanyolországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából volt” – ismertette az EP-képviselő. 

Az EU 2021–2027-es időszakra vonatkozó új költségvetési keretének vitáján Winkler Gyula azt szorgalmazza, hogy jelentős mértékben növeljék azoknak a programoknak a költségvetését, amelyek a fiataloknak szólnak, az innovációt és a vállalkozásfejlesztést támogatják.  

„Az elkövetkező időszakban az Európai Parlament dönteni fog az EU 2021-2027-es időszakra vonatkozó, új költségvetési keretéről. Én magam is azok közé az EP-képviselők közé tartozom, akik támogatjuk, hogy az Erasmus+ és a COSME-programok finanszírozása növekedjen, konkrétan az EYE program kerete is. Több forrás az EYE-programnak azt is jelenti, hogy nagyobb körben lehet népszerűsíteni a programot, több helyi kapcsolattartó pontot kialakítani a résztvevő államokban, több és nagyobb értékű ösztöndíjat lehet biztosítani. Többek miatt ezért is döntöttem úgy, hogy a kultúrával, oktatással, ifjúság- és sportpolitikával foglalkozó, bizottságban, a CULT-ban is fogok tevékenykedni, hiszen ennek a szakbizottságnak a hatáskörébe tartozik az Erasmus program” – magyarázta Winkler Gyula.

 

RMDSZ-sajtóiroda

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu