Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 10., 07.09

A filharmónia jó évet zár

2009. december 22., 20.27 Kedd / Arad

Gazdasági és politikai viszonylatban egyaránt nehéz év végéhez közeledünk. Igen kevés okunk van az elégedettségre, még kevesebb a dicsekvésre. Ilyen körülmények között azonban sokkal inkább tudunk értékelni egy-egy jobb eredményt, megvalósítást. 

Ez történt az Aradi Állami Filharmónia év végi mérlegét bemutató sajtótájékoztatón. Az ember azt hihetné, hogy kulturális intézményről lévén szó, a nehézségek fokozott mértékben befolyásolták tevékenységét, csökkentették a komolyzene, a koncertek iránti érdeklődést. De nem így történt.

Rodica Tălmaciutól, a filharmónia menedzserétől megtudhattuk, hogy 2009-ben 12 500 koncertjegyet adtak el (s ebben még nem volt benne az utolsó három hangverseny nézőinek, hallgatóinak száma), míg 2008-ban összesen 10 886-ot. Emellett az intézménynek több olyan nagysikerű rendezvénye is volt (például a felejthetetlen szabadtéri operagála), amelyre a belépés ingyenes volt. Ezeken mintegy 8000 néző vett részt, néhány százzal többen, mint 2008-ban.

Eddig még soha nem tapasztalt mértékben növekedett meg 2009-ben a filharmónia saját bevételeinek összege értékes pénzalapok bevonásával. Jelentősen megnőtt a szponzorizálások mértéke. Sikerült több, vissza nem térítendő finanszírozást biztosító projektet megpályázniuk és megnyerniük, s a szimfonikus zenekar külföldi turnéi is igen eredményesek, sikeresek voltak. Az ily módon szerzett pénzalapok összértéke eléri a 48 699 lejt, a 2008-ban realizált 5940 lejjel szemben. Mindez, az elmúlt évihez viszonyítva kissé megemelt szubvencióval (az aradi  tanács 4 858 000 lejjel támogatta a filharmóniát ebben az esztendőben) együtt lehetővé tette, hogy az intézmény folytathassa biztató projektjeit a zenekedvelő közönség nem kis örömére.

Hogy a gazdag repertoárból melyek voltak a legsikeresebbek, nem könnyű megállapítani. De az bizonyos, hogy nagy közönségsikert aratott a Haydn-évet avató februári hangverseny, a Karnevál koncert, a bécsi operaház művészeinek közreműködésével bemutatott Carmina Burana, Beethoven IX. szimfóniája, a májusi operett-gála, a Queen koncert, a Bécsi zene aradi fesztiválja…

A 2009-es esztendő zenei eseményei, rendezvényei itt Aradon is a klasszicizmus jegyében zajlottak. Ennek a klasszikus korszaknak kiemelkedő egyénisége volt Joseph Haydn. A 2010-es év koncertjeit a romantikus hangvétel fogja jellemezni. Az új évben emlékezik a zenei világ Robert Schumannra, Fréderic Chopinre, Camille Saint Saensra, Gustav Mahlerra – koruk nagy romantikusaira, illetve posztromantikusaira. Az aradi filharmónia is több koncert műsorát ezeknek a nagy zeneszerzőknek a műveiből állította össze.

A jövő esztendő első hangversenyére január 11-én kerül sor. Ez lesz a nálunk is hagyományossá vált újévi koncert. A szimfonikus zenekart Wolfgang Gröhs, a bécsi operaház karmestere vezényli. A koncert másik vendégművésze Ella Tyson, a bécsi opera szopránénekesnője.

Minden zenekedvelőt szeretettel várnak!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu