Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. április 12., 01.09

A Forray Népdalkör lélekben készül az újrakezdésre

Írta: Balta János
2021. április 06., 18.56 Kedd / Arad

Nagy Melindával, a nagyiratosi Forray Népdalkör vezetőjével, az asszonykórus megalapításának, működésének a feltételeiről beszélgettünk.

Amint elmondta, 2012-ben Papp Attila polgármesterjelöltnek az önkormányzati választásokon való támogatása előmozdítása céljából alakultak meg, ezért a jelölt kampányprogramjában léptek fel első alkalommal. Következő fellépésük már vendégszereplésnek bizonyult, ugyanis a „szomszédvár” Kisiratoson szervezett programban léptek fel, ahol katonadalokat, illetve magyar nótákat énekeltek. Ezt követően kezdtek el alaposabban foglalkozni, ismerkedni a népdalokkal. Önállóan állítják össze a népdalcsokraikat. A repertoárjukban mezőségi, felcsíki, alföldi, szatmári, széki, katonadalok, magyarbődi, szüreti, erdélyi fogolydalok, illetve nem hiányoznak a vidám népdalok sem.

Szinte minden környékbeli településen szervezett falunap, kórustalálkozó alkalmával felléptek, így Kisiratoson, Nagyvarjason, Tornyán, Kisperegen, ugyanakkor a megyeközpontban, az Aradon szervezett programokon történő fellépésekre is meghívót kaptak. Visszajáró vendégeknek számítanak az anyaországi Csorváson, Kelebián, Körösladányon, Dombegyházán, Kétsopronyban, Csökmőn. A Körös-völgyi Sokadalom Fesztiválon, Lökösházán is felléptek, de eljutottak a vajdasági Bajsára is, ahova egy úgynevezett prélóra kaptak meghívást. Az nem más, mint a hagyományos kukoricafesztivál, ahol nem csupán népdalokat adtak elő, hanem részt vettek a kukoricapattogtatás hagyományos programján is. Ugyanakkor házi tésztát is gyúrtak, tehát összetett programokon is részt vettek. Igyekeztek minden meghívásnak eleget tenni. A jelzett vendégszerepléseken való részvétel, illetve a saját programok megszervezése azonban nem valósulhatott volna meg a Nagyiratosi Polgármesteri Hivatalnak a messzemenő támogatása nélkül.

A fellépő öltözékek beszerzése iránti érdeklődésre Nagy Melinda pontosított: összesen három fellépő-viseletük van, azok egy részét eleinte önerőből készítették, később azonban a Nagyiratosi Polgármesteri Hivatal varratta őket.

Természetesen, a Népdalkör tagjai sem voltak hálátlanok a támogatásért, ugyanis a fellépéseken túlmenően, besegítettek a Nagyiratoson szervezett farsangi mulatságok megszervezésébe, aminek a hagyományát 2013-ban élesztették újra.

Azóta minden évben a Népdalkör tagjai a mulatságra vidám, táncos, szórakoztató műsorral készülnek, ugyanakkor több száz, ízletes farsangi fánkot is sütnek, amivel megvendégelik a résztvevőket. Mivel azonban úgy tartják: nincs farsang kocsonya nélkül, először egyetlen üstben főztek kocsonyát, ami nagyon hamar elfogyott. A kocsonya népszerűsége rohamosan növekedett. Éppen ezért, a koronavírus- járvány előtti, 2020 februárjában szervezett utolsó farsangi mulatságon már 4 üstben főzték az ízletes kocsonyát, ami nem bizonyult elégnek.

 

 

Rendszeres énekpróba a siker titka

 

A járvány előtt hetente kétszer találkoztak énekpróba céljából, aminek az időpontját úgy rögzítették, hogy a lehető legtöbben ott lehessenek, és mintegy másfél órán át együtt énekelhessenek, készülhessenek a fellépésekre. Mert a szabadideje mindenkinek szűkös, egyesek a munkahelyeikre ingáznak, másoknak tavasztól őszig a háztartásban, illetve a kertben kerül sok tennivalója.

Éppen ezért bizonyos szüneteket is tartottak, hogy a családi teendőkkel is foglalkozhassanak, de a családtagokat is kárpótolta az anyák vagy a nagymamák egy-egy sikeres fellépése. Ugyanakkor a hozzátartozók is részt vettek egy-egy Nagyiratoson szervezett népdaltalálkozón, amikor zsúfolásig megtelt a kultúrotthon nagyterme. Az adventi időszakokban rendszeresen karácsonyi műsorokat szerveztek, amelyeken karácsonyi népdalokat adtak elő, előbb a polgármesteri hivatal üléstermében, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel a templomban szervezték meg, ahol a verses-zenés programba a gyermekeket is bevonták. A kicsik felkészítését kézimunkás foglalkozással próbálták serkenteni, hogy növeljék a közös programnak a vonzatát.

Ilyenkor a vendégeket saját készítésű süteményekkel, meleg teával lepték meg, az ilyen esték nagyon jó hangulatban teltek, felemelő érzés volt fellépőknek, résztvevőknek egyaránt.

 

 

Járvány lett a nóta vége

 

A járvány beállta óta, 2020 márciusában találkoztak utoljára. Azóta, sajnos, nem találkozhattak, nem próbálhattak, amit nagyon nehezen élnek meg, mindnyájuknak nagyon hiányoznak a vidám, felszabadult együttléttel járó énekpróbák. Ugyanakkor hiányoznak azok a vidám nótázások is, amelyeket egy-egy fellépés utáni feszültség-levezetőként nagyon szerettek. Az ilyen vidám együttlétek jól összekovácsolják a társaságot.

Ami a majdani újrakezdést illeti, valószínűleg komoly munkát vesz majd igénybe, amíg újra összeszoknak, „egy hangon pendülnek”.

Telefonon sokat beszélgetnek, mindenkinek hiányoznak az énekpróbák. Azt is megbeszélték, hogy az újrakezdéskor majd előbb a régen tanult, énekelt népdalokat elevenítik fel a 40-50, általuk énekelt népdal közül.

A tiszta forrásból származó repertoár kialakításáért Nagy Melinda sokat kutakodott a népdalgyűjteményekben, illetve a világhálón.

 

 

A népdalkör tagjai is megszenvedték a vírust

 

Ami a járványnak a népdalkör tagjaira történt közvetlen hatását illeti, sajnos, többen is megbetegedtek közülük, de mindannyian meggyógyultak, már néhányan a védőoltást is megkapták. Szerencsére, manapság már mindannyian jó egészségnek örvendenek.

A jövőbeli terveik felöli érdeklődésre, Nagy Melinda lehangoltan legyintett: amíg a járvány el nem múlik, biztosra semmit nem tervezhetnek. Egy azonban bizonyos: számukra legfontosabb a Népdalkör megmaradása, a hagyományos programjaiknak a folytatása. Abban bizakodnak: ez a kilátástalan állapot már nem tarthat sokáig, és a próbáikon, illetve a programjaikon újra élvezhetik majd egymás társaságát. Éppen ezért azt üzeni: mindenki őrizze meg az egészségét és a jókedvét, mert hamarosan újra kisüt a járvány alóli felszabadultság napja.

Nagyon remélik, hogy Berzán Etelka, Gál Julianna, Benke Aranka, Péter Erzsébet, Andó Katalin, Búza Erzsébet, Bene Julianna, Katkó Rozália, Lőrincz Gyöngyi, Szász Franciska, Kovács Rozália és jómaga, Nagy Melinda hamarosan családias, baráti hangulatban újra próbálhatják, illetve előadhatják a csodaszép magyar népdalainkat – zárta beszélgetésünket optimista hangvételben Nagy Melinda, a nagyiratosi Forray Népdalkör vezetője.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu