A „Gyönyörű sors” költője

2013. május 15. 20:15 (szerda) /

Az Aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör kedden délután tartotta soros munkaülését a megyei könyvtár Concordia termében.

A rendezvény első részében Regéczy Éva olvasta fel Schön Pista bácsira emlékezve című memoárját. Írása emléket állít egy szakmailag kiválóan felkészült, emberséges, melegszívű, szeretetteljes iskolaigazgatónak.

Az est második részében a kör tagjai Salamon Ernőre emlékeztek a méltatlanul elfelejtett költő halálának 70. évfordulója alkalmából. Az Erdőhegy-Kisjenői Általános Iskola diákjai ügyesen kidolgozott versösszeállítást mutattak be. Dávid Alexandra Naomi, Dávid Júlia Rebeka, Pálfi Deborah Csilla és Kiss Kitti hetedik osztályos tanulók Őzéné Vörös Kinga vallás- és irodalom-tanárnő irányításával kiváló felkészültségüket igazolták.

Dr. Brauch Magda ny. tanár, irodalomkritikus részletesen ismertette Salamon Ernő korát, családi hátterét, jeles költői munkásságát. Megtudhattuk, mennyire hatott költészetére Radnóti Miklós és József Attila, valamint olyan irányzatok, mint avantgárd, a naturalizmus és a Gyergyó környéki népköltészet.

Salamon Ernő mindvégig „a szegények költőjének” érezte és tudta magát, illúziótlanul elénk tárva a munkások nyomorúságát, mely apró darabokra szaggatta a szerelmet, a családot, az élet legszebb, legszentebb oldalait is.

Salamon másrészt a szülőföld, az anyanyelv szerelmese is volt, akinek öntudata mindig a megfelelő helyen állt, üldözöttségét, szenvedéseit is bátran, büszkén vállalva.

A rendkívüli tehetségű költő verseiből Hevesi József, Katona Béla, Kolumbán Zsolt, Czernák Ferenc és Lovász Miklós körtagok adtak elő egy csokorra valót, majd gazdag szeretetvendégség és baráti beszélgetés zárta a délutánt.

Regéczy Szabina Perle 

Hozzászólások