Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. július 08., 09.46

A Kölcsey Egyesület adventi hangversenye a Kultúrpalotában az új orgonával

2019. december 03., 19.09 Kedd / Arad

Advent második vasárnapján, december nyolcadikán 18 órakor lesz a Kultúrpalotában az aradi Kölcsey Egyesület hagyományos adventi hangversenye.

Az idei hangverseny különlegessége, hogy a hivatalos orgonaavató előtt nekünk fog megszólalni először, nyilvánosan, közönség előtt a hangversenyterem új orgonája.

Évszázados álmunk teljesül be ezzel, hisz a Kölcsey Egyesület egykori vezetői orgonát is terveztek a hangversenyterembe. Álmainkat azonban a világháború, majd az azt követő impériumváltás meghiúsította. Ezért is külön öröm számunkra, hogy adózva ezzel a nagy elődök emlékének is, a mi rendezvényünkön fog megszólalni a hangszer. A Kultúrpalota új orgonája egyelőre 36 regiszteres és mintegy kétezer sípos, melyet Arad testvérvárosa, Pécs Orgonaépítő Manufaktúrájának szakemberei építettek fel.

A vasárnapi hangverseny első részében két orgonaművész fogja a hangszerek királynőjét megszólaltatni: Miklós Noémi és Németh Zsuzsa.

Miklós Noémi aradi gyökerekkel rendelkező, kolozsvári orgonaművész. Tanulmányait a Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta orgona szakon Ursula Philippi és Erich Türk osztályában. Utólag több romániai és németországi mesterkurzuson vett részt, és Erasmus ösztöndíjasként egy fél évig a freiburgi (Németország) zeneművészeti főiskolán tanult. Számos szólókoncertet tartott itthon és külföldön is. 2005-ben a Zürich Wiedekon nemzetközi orgonaversenyen közönségi díjat nyert. 2011-ben a Trio Jubilate kamarazene együttessel második díjat nyert a La Stravaganza Nemzetközi Kamarazene versenyen. Jelenleg Miklós Noémi a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Tanárképző karának Zenepedagógia Tanszékén oktatói tevékenységet folytat, valamint a Flauto Dolce régizene együttes tagjaként gyakran fellép az országban és külföldön is.

Németh Zsuzsa orgonaművész tanulmányait a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, 2016-ban diplomázott az intézmény orgona, valamint egyházzene tanszakán.

Ezzel egy időben megkezdte tanulmányait a doktori képzésben, ahol a mai napig végzi kutatási munkáját. Mellette kántori szolgálatot végez több budapesti templomban, rendszeres fellépője a budapesti és vidéki koncertéletnek, valamint a Solti György Zeneiskola állandó orgonatanára.

Az orgonamuzsika után, a Budapest XII. kerületével  való testvérvárosi kapcsolat jegyében kerül sor aHegyvidéki Önkormányzat támogatásával működő Divertimento Kamarazenekar fellépésére. A Divertimento Kamarazenekar a Hegyvidéki Solti György Zeneiskola tanáraiból, baráti művésztanárokból áll, de a zenekarban helyet kapnak egykori növendékek is.

Programjaik során kiemelten fontosnak tartják a fiatal, tehetséges szólisták és zeneszerzők bemutatását, továbbá a közvetlen hangvételű ismeretterjesztést, az előadott művek hátterének élményszerű interpretálását.

Karmesterük Bolyky Zoltán, aki ilyen alkalmakkor sok esetben prózai bevezetőkkel igyekszik felhívni a hallgatóság figyelmét az előadandó mű érdekes vonatkozásaira.

Ezúttal két olasz szerző művével érkezett az együttes: a közelgő ünnepre való tekintettel Corelli g-moll „Karácsonyi” concertóját szólaltatják meg, majd Respighi Antik áriák és táncok c. szvitjének részlete hangzik fel előadásukban.

A hangverseny második részében két kórus lép a közönség elé: a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa és az Egyesített Aradi Magyar Baptista Kórus.

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusát 1995-ben alapították. 24 éves fennállása alatt több mint 250 fellépése volt, otthon és külföldön. Mára már 10 magyarországi és 4 külföldi testvérkórussal tartja a kapcsolatot. A kórus vezetője Szatmári Imre karnagy, zeneszerző, aki a jó hangulatú koncertek mellett fontosnak tartja a szakmai megmérettetéseket is. Az Éneklő Magyarország Országos Minősítőn 2014 októberében harmadszorra is kiérdemelte az amatőr kórusoknak adható legmagasabb fokozatot, a „Hangversenykórus” címet. Városuk 2006-ban a „Kiskunfélegyházáért” kitüntetéssel jutalmazta a kórus munkáját. A kórus többször a legjobb kórusok közé kapott meghívást különböző kórustalálkozókra, mint pl. a bécsi „Internationales Adventsingen” hangversenyre. De részt vett a kórus a Mátyás-templomban tartott Bárdos-emlékmisén is.

2017 júniusában pedig Berlinben a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat egyik résztvevőjeként képviselték Magyarországot. Ars poeticájuk szerint a közös éneklés, a kórusmuzsika okozta, sokszor euforikus hatásával szeretnénk szebbé tenni életünket, s énekünkkel a minket hallgatók életét.

A másik kórus, az Egyesített Aradi Magyar Baptista Kórus a két aradi magyar baptista gyülekezet, a belvárosi és az Arad-kisszentmiklósi gyülekezet tagjaiból tevődik össze. Élő, erős gyülekezet mindkettő, akik rendületlenül kitartanak mind magyarságuk mind hitük mellett.  S nem csak kitartanak, de meg is vallják mindkettőt nyíltan és bátran mai világunkban is. A kórust Kis Juhász Zsolt, Gál Gyula és Kiss László vezénylik. Orgonán közreműködik: Sallai Krisztina, ifj. Ilyés Lajos és Szűcs János. Összekötőszöveget a két lelkipásztor: Simon András és dr. Sallai Jakab mond.

A hangverseny szünetében pár szóban bemutatjuk Ujj János Arad megye szakrális köztéri emlékművei c. könyvét, mely a Kölcsey Egyesület gondozásában jelent meg. A könyv a hangverseny előtt és a szünetben – kedvezményes áron – megvásárolható.

A hangverseny előtt Bátkai Sándor ossza meg a jelenlévőkkel adventi gondolatait. A műsort Fekete Károly, a Kölcsey Egyesület alelnöke vezeti.

Mindenkit szeretettel várunk! Belépők (helyre szóló, számozott) igényelhetőek:

Nagy Gabriellánál, a Nyugati Jelen könyvüzletében – tel.: 0744-541-127, Berecz Gábornál – tel.: 0723-897-746, Gulyás Ferencnél – tel.: 0745-703-052, Erdélyi Istvánnál – tel.: 0721-706-994, Hadnagy Dénesnél – tel.: 0743-049-645 és Fekete Károlynál – tel.: 0722-350-238.

 

(FK)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu