Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 20.37

A Magyar Mise Temesváron

2009. március 10., 12.29 Kedd / Temes

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház méltóképp kívánja megünnepelni az 1848-as forradalom kitörésének 161. évfordulóját. Erre az alkalomra kerül bemutatásra Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar Mise című rock oratóriuma, melyet március 15-én, 18 órakor mutat be a színház a temesvári Millenniumi Templomban. 

Szólisták: Sáfár Mónika, Sebestyén Márta, Sasvári Sándor, Tolcsvay László meghívottak és Molnos András Csaba, a temesvári magyar társulat színművésze. A harmincöt fős kórusból húszan a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészei, tizenöten pedig meghívott vendégek.

A mise ősbemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt 1987-ben, még ugyanazon év augusztusában eljutott a Szegedi Dómtérre. Előadták az Erkel Színházban, a Zeneakadémián, a Budai Várban, a Budapest Sportcsarnokban, a Budapest Kongresszusi Központban, sőt 1993-ban nagyszabású jótékonysági koncertturnén vett részt Németország nagyvárosaiban, hatalmas sikerrel.

Romániában először Marosvásárhelyen, 2003 novemberében, Erdély különböző városaiban működő kórusok és szólisták adták elő egy nagyszabású koncert keretében. 2004 áprilisában Székelyudvarhelyen énekelték.

A Tolcsvay testvérek, Béla és László, a magyar beat hőskorának kimagasló egyéniségei, a magyar zenei élet meghatározó alakjai. A Magyar Mise egyedülálló mű mind a magyar, mind a világ zeneirodalmában, mely az 1987-es margitszigeti bemutató óta olyan sikersorozatot könyvelhet el, ami párját ritkítja.

A szólisták:

Sebestyén Márta neve ma már fogalom. Azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett, Az angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is. Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet. Énekelt a Japán császár előtt, de a Spanyol király és az Angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazájának.

Sasvári Sándor egy személyben színész, zenész és lovas. 1982-től 1993-ig a Budapesti Rock Színház tagja volt. 1991-ben megkapta Az év zenés színésze díjat, 1993-ban pedig a Magyar Rádió eMeRton-díjjal tüntette ki. 20 éve vesz részt rendszeresen díjugrató versenyeken. Külön érdekességnek számít, hogy a március 15-i Magyar Mise című rock oratórium előtt közvetlen Szegeden lép fel; ahhoz, hogy időben Temesvárra érjen, repülővel utazik.

Sáfár Mónika még főiskolai hallgatóként eljátszotta Tolcsvay-Müller: Mária evangéliuma című rockoperájának címszerepét a Madách színházban. Ezután számos musicalszerep következett. Repertoárján oratórikus művek is szerepelnek, számtalan külföldi turné részese, már hét éve visszatérő vendége Japán színház- és koncerttermeinek.

Tolcsvay László 1973-tól, megalakulásától tagja és zeneszerzője volt a Fonográf együttesnek. Száznál is több nagylemezen működött közre; a nyolcvanas évek közepéig Koncz Zsuzsa zenekarvezetője és legtöbb dalának szerzője volt.

Molnos András Csaba 2004-től tagja a temesvári magyar társulatnak, megfordult még Nagyváradon, illetve Székelyudvarhelyen. Számos prózai és zenei szerepben bizonyított, így méltán állhat majd a fennebb említett négyes mellé.

A kórust Csibi Andrea, a színház zenei korrepetitora készíti fel a produkcióra.

A temesvári Millenniumi Templom az egyetlen, amit a magyar honfoglalás 1000. évfordulójára építettek. Igazán méltó színhelye lesz március 15-én a Magyar Mise című opusz bemutatásához.

Az előadás ingyenes! Szeretettel várunk mindenkit!

Katona Mihály
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Gazda István / Szombat, 2009. március 14., 20.03 Válaszoljál rá!

Néhány kérdést tiztázni szeretnék.
1. Sohasem gondoltam arra, hogy kórusunk tagjai énektudás, képzettség tekintetében egyenrangúak lennének a Csíki Gergely Színház múvészeivel. Amatőr kórus, ahogy vasamu említette.
2. A Színház igazgatója kérte fel kórusunk vezetőjét, hogy segítsen, hiszen - amint mondta - több hangra van szüksége. A felkérést Szabó Gabriella, és mi mindannyian megtiszteltetésnek vettük és lelkesedéssel álltunk neki próbálni.
3.A mulasztás a Színház részéről történt akkor, amikor a legelején nem közölték, hogy közölték, hogy szólamonként hány hangra lenne szükségük, ill. hogy a tagok szűrőn kell hogy keresztül menjenek. Ez a kórus kb. két heti próbája után történt meg. Egyébként e múlasztás vétségét az igazgató úr akkor fel is vállalta.
4.Többen kórusunkból maradtak, részt fognak venni a holnapi előadáson.
5.Akik kimaradtak, azokat csillapítani igyekeztünk, nehogy kiábrándultságuk a színház színészek elleni antipátiát ébresszen.

Amit első hozzászólásomkor megjegyeztem, fenntartom: megérdemelnének egy megemlítést.

Hozzászólt: trilla / Szombat, 2009. március 14., 18.23 Válaszoljál rá!

Szerintem valahol nagy a baj, ha egy ilyen kiemelkedő - közösségünk lelki épülését szolgáló - rendezvény kapcsán is civakodunk, egymás lejáratásán fáradozunk. Mindenképpen árt a produkciónak az elvtelen mocskolódás. A sértegető - lásd "akárki" hozzászólását - meg magát minősíti...

Hozzászólt: vasamu / Szombat, 2009. március 14., 16.12 Válaszoljál rá!

nem beszélve arról, hogy nem elég, ha összeáll a bélyeggyűjtők önkéntes kórusa. ez nem egy-, az alsórözögei kultúrotthonban előadott amatőr kis március 8-i Megéneklünk Románia... ezt a Csiky Gergely Színház szervezi, az ő műsoruk, az ő zenész-színész kórusa és az ő meghívottjaik. szép gesztus, hogy sokan jelentkeztek, de egy szűrőn át kell menjen mindenki. az a minimum, hogy az ember saját magáról tudja, hogy mire képes. ha nem, akkor más dönti el, de akkor ne legyen sértődés. és ne húzza senki a száját: az előadás a lényeg és az, hogy az emberek megőrizzék az emlékezetükben sokáig.

Hozzászólt: akárki / Szombat, 2009. március 14., 01.52 Válaszoljál rá!

mi a jobb ...ha az embert nagyképünek,vagy inkább dilettánsnak nevezik? aki korust nem tud vezetni az vezessen ipari áramot,ne szorakozzon a napközben "dolgozó", lelki fellendülésböl esténként énekelö emberek szabadidejével.ennyit a meg nem emlitett korus meg nem emlitett vezetöjéröl.Le a kalappal az elött hogy léteznek olyan emberek akik munkélyuk elvégzése után véllalják,hogy részt vesznek egy korus ,egy társasági-kör ,egy csoport tevékenységén.........de a gesztus még nem jelent elfogult dicséretet is.Attol még maradjunk a realitás határain belül.....

Hozzászólt: Kohézió Egyesület - Vetési Zoltán / Csütörtök, 2009. március 12., 15.22 Válaszoljál rá!

Igaza van a "hallgató"-nak, mert a jog mellé szív is kell!

Hozzászólt: hallgató / Csütörtök, 2009. március 12., 14.20 Válaszoljál rá!

A parton kívülieknek szive joga bekiabálni

Hozzászólt: Vetési Zoltán / Csütörtök, 2009. március 12., 12.33 Válaszoljál rá!

Szintén zenész hozzászólása is azt mutatja, hogy elsősorban egymás megbecsülésével vannak óriási bajok.
A hozzászólást olvasóknak ismerniük kell a körülményeket is. A nevezett kórus tagjainak nagy része munkaidő és egyéb önkéntességek után többlet munkaként állt az ügy mellé. Valóban, két hét nem érdem, de két hétig vállalni, hogy naponta este tiz óra körül ebédelhess a próbák miatt, az viszont érdem.
Szerintem a gőg elszállna, ha egy kicsit egymásra figyelnénk.

Hozzászólt: szintén zenész / Szerda, 2009. március 11., 18.33 Válaszoljál rá!

A két heti próbánál kicsit több kell ahoz, hogy emlitésre méltók legyenek :) Külömben is kinek fontos a megemlités nekik vagy a hozzászólónak...

Hozzászólt: Gazda István / Szerda, 2009. március 11., 09.01 Válaszoljál rá!

Sajnálatos, de az írásból kimaradt, hogy a színház művészei mellett a Temesvári Új Ezredév Református Egyházközség kórusa is énekel. Szabó Gabriella karnagy vezetésével immár két hete naponta próbálnak. Talán megérdemelt volna annyit a kórus, hogy bár megemlítsék.

Hozzászólt: látogató / Kedd, 2009. március 10., 14.44 Válaszoljál rá!

Az István,a király -hoz hasonlatos mű.
Jónéhány évvel ezelőtt egy esetleges aradi bemutatóról lehetett hallani. Aztán nagy csend.
Örüljünk a temesvári "vállalkozásnak"
Én ott leszek.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu