Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 03.18
Hunyadi János középkori fesztivál

A névadóhoz méltón

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. augusztus 12., 14.42 Hétfõ / Hunyad

Nagyszerű volt a hangulat az első ízben megrendezett Hunyadi János középkori fesztiválon. – Vajdahunyad önkormányzata, Hunyad Megye Tanácsával karöltve úgy döntött, ideje egy olyan középkori fesztivált rendezni a Hunyadi várban, illetve környékén, mely méltó a különleges szépségű és nagy népszerűségnek örvendő műemlékhez. Természetesen nem volt könnyű úgy összeállítani a három nap programját, hogy abban a turisták és a helybeliek, illetve a különböző társadalmi rétegek is örömüket leljék. Ezért két helyszínen, gyakorlatilag párhuzamosan zajlottak az események: a középkori hangulatot idéző műhelyeknek, koncerteknek, operaelőadásoknak a vajdahunyadi vár biztosított teret, a történelmi parádé, a Horia Brenciu-koncert viszont a város új sétaterén zajlott – foglalta össze a háromnapos rendezvény gerincét Alexandru Gruian, a fesztivál művészeti vezetője.

A sokoldalú és tartalmas programsorozat iránt nagy volt az érdeklődés. A péntek esti történelmi parádéra elsősorban a helybeliek voltak kíváncsiak. A város szépen felújított központján végigvonuló lovagokat, zenészeket, táncosokat, lovasokat, hintót jó egy kilométernyi hosszban kígyózó népes közönség várta, tapsolta. A felvonulókat a felújított színháztéren fogadta Dan Bobouţanu polgármester, Fabius Kiszely prefektus, illetve a megyei tanács vezetői, akik sorban köszöntettek minden csapatot. A színes társaságban helyet kaptak a Terrea Dacica Aetera Társaság tagjai, a vajdahunyadi, medgyesi, szászsebesi marosvásárhelyi lovagrendek, a Hollóének Hungarica Régizeneegyüttes, a petreşti-i fúvószenekar a dévai Renaissance együttes, mely táncra is perdült a vonulás során, illetve Széchy Máriát és az erdélyi fejedelem udvartartását megjelenítő csapat. A magyarországi Hollóének Régizeneegyüttes a sajátos hangzásban feldolgozott, dudán, dobon, hegedűn, lanton előadott középkori muzsikájával már itt, a város főterén belopta magát a vajdahunyadiak szívébe. Szombaton a lovagvár termeit, udvarát töltötte be a Hollóének zenéje. Közben a várudvaron sátrat vertek a lovagrendek, kézművesműhelyben, vívóiskolában fogadva az érdeklődőket. Utóbbiakból szombaton sem volt hiány. Nyári hétvége lévén több százan fordultak meg a Hunyadi-vár falai között. Az esti órákban a komolyzene vette át a fő szerepet. A Ruszei Állami Opera gálaestjén zsúfolásig telt a huszárvárban kialakított nézőtér. Valamivel korábban a városközpont is benépesült. Több százan vonultak ki a sétatérre meghallgatni Horia Brenciu koncertjét.

Vasárnap újra a középkori hangulat került előtérbe. A lovagok kitartóan fogadták sátraik előtt a turistákat, helyi érdeklődőket – főleg gyermekeket, akik nagy izgalommal próbálták forgatni a súlyos kardokat. Közben nyárson sült a berbécs, főtt a gulyás. Az élő zenét ezúttal a bukaresti Truverii együttes szolgáltatta. Délben a városközpontban megkoszorúzták Hunyadi János szobrát. Az estét pedig a ruszei társulat előadása zárta a Hunyadi várban.

A szervezők azt remélik, a fesztiválnak folytatása lesz. Szurkolunk nekik, hiszen a hétvégén érezni lehetett ugyan némi szervezési bizonytalanságot, a program összességében sokoldalúra és tartalmasra sikeredett. Ehhez talán maga a névadó is hozzájárult, hiszen a Hunyadi János középkori fesztivál a korábbi drakulás meg no name próbálkozásoktól eltérően, végre otthonosan csengett a vajdahunyadi vár falai között. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu