Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 14., 16.49
Aradi–Varga show, az Aradi Kamaraszínházban

A páros humora, híre idővel nemhogy megkopott volna, de fényesedett

Írta: Jámbor Gyula
2020. július 06., 17.17 Hétfõ / Arad

Nem vagyok biztos benne, hogy egy újságírónak illik-e „szerelmi vallomást” tennie a cikke tárgyát képező személyekkel kapcsolatban. Én mégis bevallom, hogy szeretem az Aradi Tibor–Varga Ferenc József párost.

Elsősorban természetesen azért, mert kiváló humoristáknak tartom őket. És Karinthyval egyetemben a humorban nem ismerek tréfát, a rosszat vagy gyengét egyenesen merényletnek veszem a jó ízlés rovására. Kettejükkel kapcsolatban azonban az utóbbi mondat soha nem jutott eszembe.

Van annak legalább tucatnyi éve, hogy találkoztam nevükkel.

Előbbiben először a vezetékneve ragadott meg (talán aradi ősökre utal?), a másodikban a Ferenc József utónév. (Az utolsó előtti Habsburg-császár, magyar király, magyar szempontból ugyajn ellentmondásos személyiség, de valaki.)

Aztán most tudom meg, hogy Varga Ferencnek egy mentora adományozta a plusz József nevet, így arra, akarva-akaratlanul, minden történelmet valamelyest ismerő magyar felfigyel.

De térjünk ki a Tiborra. Aradi maga meséli, hogy apja (jó humorú ember) fiának feltétlenül olyan nevet akart adni, amelyben szerepel a bor, lévén maga tokaji származású, s a helyre mi lenne jellemzőbb a bornál? Lehetett volna ugyan Gábor is, csakhogy annak az elején nem volna a Tokajt jelző T. No de az i? Hát... iiigen.

Hogy ebből igaz-e valami, vagy sem, ki tudja. A humorista, ha nem is valós a történet, jól kitalálta.  

A fentieket egyébként a Mondom Ferinek, Tibi című, tavaly kiadott, kettejük neve alatt megjelent könyvből puskáztam, amelyet vasárnap este vásároltam meg, és hétfő hajnalig nagy élvezettel böngésztem. 

 

***

Kellemes, élvezetes jó másfél órát töltöttünk vasárnap este az Aradi–Varga páros társaságában az aradi nyári színházban, a Bariţiu utcában, ahol ketten hol párosban, hol egyéni produkcióban léptek fel. Nem számoltam, hányan voltak, szérszórtan, maszkosan, de a bábszínház termében, becslésem szerint, aligha fértek volna el.

Közben, meg előtte is azon morfondíroztam, hogy mikor is láthattuk őket először Aradon? Pár éve, írtam volna, ha nem kérdezek rá. De rákérdeztem, s a válasz: 2012-ben. Uramisten, már nyolc esztendeje?

Varga Ferenc József (azért írom le, mert maga is bevallotta a színpadról) akkor még kicsit fittebb volt, s a kamaraszínház (bábszínház) kicsi udvarán az előadás után folytatott beszélgetésben a társaságában lévő aranyos kis ferdeszemű csajt barátnőjeként mutatta be. Azóta felesége a tajvani hölgy.

A páros humora, híre azonban nemhogy megkopott volna, de fényesedett.

Céloztak rá, hogy visszajönnek (idén március 8. óta, mondták, ez volt első nyilvános fellépésük). Az aradiak pedig, minthogy a szívükhöz nőttek, biztosan örömmel várják őket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Varga / Hétfõ, 2020. július 06., 22.49 Válaszoljál rá!

Kedves Gyula! Nagy tisztelettel köszönöm dícsérő sorait, és felettébb jólesik minden, amit le tetszett írni:) Két apróság: A "ferdeszemű csaj" márakkor is a feleségem volt, tehát nem mutathattam be barátnőmként. Másfelől elnézést, de nem "ferdeszemű csaj", mint ahogy Ön sem "hófehérke hapek":) Én általában ázsiai/afrikai/közel-keleti/egzotikus hölgyet/úriembert írok ilyen esetekben. Remélem, nincs harag:)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu