Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 10.20
https://www.facebook.com/RMDSZ/
A Majd a Jegenye végvári (elő)bemutatóján jártunk

A pesti kabarékirály bohózatával turnézik a Vándorszínház

Írta: Pataki Zoltán
2017. augusztus 22., 12.00 Kedd / Arad, Krassó-Szörény, Temes
Péntek este tartották meg a végvári piactéren a Bánsági Vándorszínház Nóti Károly Majd a Jegenye című bohózatára komponált előadásának az előbemutatóját. A hamisítatlan vándorszínház-hangulatot a piactéri hepajra összeverődött kíváncsi gyermeksereg zsivaja, néhány arra járó kerékpáros érdeklődése és az időnként felhangzó kutyaugatás biztosította.

A bohózat szerzője, az erdélyi származású Nóti Károly a két világháború közötti pesti kabaré egyik meghatározó egyénisége volt. Alakjai hamisítatlan pesti figurák, bemondásai közül több szállóigévé vált („Lepsénynél még megvolt”, „Régi motoros vagyok”, „Kár a benzinért”, „Na, majd a Jegenye”). A Vándorszínház előadása az 1920-as, 30-as évek Budapestjére, egy, az életet és a nőket szerető pesti aranyifjú lakásába varázsol bennünket, ahol a feleség és a szeretők egymásnak adják a kilincset, kit a szekrénybe, kit a fürdőszobába kell elbújtatni, hogy ne találkozzanak egymással. Minden összekuszálódik, a lebukás elkerülhetetlennek tűnik, „de majd a Jegenye”, a kissé fafejű, de szeretetre méltó albérlő megoldja a dolgokat. A kissé lámpalázasan induló előadás „a Jegenye” színre lépésével felpörög és komikus ötletek, vérbő kabaréjelenetek parádéjába torkollik. A végén minden bonyodalom szerencsésen megoldódik, és mindenki boldogan táncra perdül a párjával. A bohózat zenei aláfestését két világháború közötti slágerekből („Szerelemhez nem kell szépség”,  „Egy rendes férj” stb.) válogatta össze kiváló érzékkel a rendező, Aszalos Géza. Az előadás főszerepét, a pesti aranyifjút Hodu Péter, a Szegedi Nemzeti Színház művésze alakítja, a hamisítatlan kabaréfigurát, a Jegenyét Mihály Csongor eleveníti meg, mindketten a Vándorszínház „régi motorosai”. A feleség szerepében Sosnovicza Annát, a feleség barátnője és a szerető szerepében Benczi Teklát, a szerető férje és a főszereplő barátja szerepében Scurtu Davidot láthatja a közönség, mindhárman a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatói. A szekrénybe zárt ártatlan, naiv kis szerető kedves alakját Zétényi Lina formálja meg, aki dramaturgnak tanul Marosvásárhelyen. Az előadás korhű szobabelsőt ábrázoló díszletét és jelmezeit Albert Alpár tervezte. A rövid Nóti Károly-bohózatból, több rövid jelenettel megspékelve, Orbán Enikő dramaturg és Aszalos Géza rendező varázsolt egy óra és tízperces előadást.
Az igazi nagybemutatóra szombat este 9 órától került sor a végvári piactéren. A Bánsági Vándorszínház idei turnéjának menetrendje: Lugos – augusztus 22. este 9 óra, Igazfalva – augusztus 23. este 9 óra, Újszentes – augusztus 24. este 9 óra, Újmosnica – augusztus 25. este 9 óra, Ótelek – augusztus 26. este 8 óra, Nagyszentmiklós – augusztus 27. este 9 óra, Pusztakeresztúr – augusztus 28. este 9 óra, Máriafölde – augusztus 29. este 9 óra, Kisiratos – augusztus 30. este 9 óra, Kisjenő – augusztus 31. este 8 óra, Nagyzerind – szeptember 1. este 9 óra, Resicabánya – szeptember 2. este 7 óra. A belépés minden előadásra ingyenes, de a hagyományos kalapozásra illik előkészíteni némi aprópénzt!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu