Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 10.39
Carol Wolff Károly-kiállítás

A „rejtőzködő” festő

Írta: Jámbor Gyula
2019. szeptember 12., 17.23 Csütörtök / Arad

Szerdán délután az Arad Megyei Múzeum Ovidiu Maitec Termében – mondhatni a város legreprezentatívabb kiállítási fórumán – Wolff Károly-tárlat nyílt, méghozzá szokatlanul nagy érdeklődés mellett: kevésszer fordult még elő, hogy ekkora közönség gyűljön össze a jókora teremben egy képzőművészeti kiállításon. A Vox Angelicus vonósnégyes „angyali” zenével fogadta a látogatókat (a festészet és a zene végeredményben rokonművészetek), s ha ezúttal kevésbé figyeltek rájuk, az más téma.

Ezúttal az aradi festészet egy nagyjából elfelejtett kitűnőségének jutott a főszerep.

Többektől hallottam: „Én, bizony, a nevét sem ismertem eddig”. (Persze egyikük sem tartozott a műértők és -élvezők közé.) De a megnyitón maga a fő méltató, a kiállítás egyik mentora, szervezője, dr. Adriana Pantazi művészettörténész is elmondta, hogy Carol Wolff Károly életéről erősen hézagosak az ismereteink annak dacára, hogy sok mindent lehet tudni róla.

Azt, például, hogy 1869. május 4-én (azaz 150 éve) született Pankotán, hogy a budapesti Képzőművészeti Akadémián tanult, hogy 1898-tól 1918-ig két-három alkotással rendszeresen szerepelt s budapesti Nemzeti Szalon tavaszi és őszi tárlatain, amelyeken műveit „zsáner- vagy tájképeknek” jelölik a katalógusok. Aradon az 1913. október 26-án megnyílt Kultúrpalota első kiállításán már megtaláljuk az Erdőbenc. alkotását, melyet a város vásárolt meg (Arad városa több művésztől vásárolt képeket saját képtárának létrehozása érdekében.) Azt viszont a katalógusban olvashatjuk, hogy valószínűleg 1944-ben hunyt el, Aradon.

Életének főművei közé tartoznak, kétségtelenül, a román királyi pár (Ferdinánd és Mária királyné) portréi. Arad városa 1923. november 27-i határozata alapján a „teljes királyi díszben megfestendő” portrékat „Wolff Károly pankotai festőművésztől, művelődési tanácsostól” rendelik meg. A nagyméretű (221x141 cm) alkotások a következő évben (fotók alapján!) elkészülnek; az eredetiek a bukaresti Elisabeta-palotában, a másolatok az aradi városháza Ferdinánd- (dísz-)termének bejáratánál láthatók. (A mostani, október 6-ig látogatható kiállításra a két festményt Bukarestből kölcsönözték, több munkát a Bánság Nemzeti Múzeumtól, meg aradi magángyűjtőktől).

Sok mindent lehetne Carol Wolff Károly (eredeti nemzetisége szerint bizonyára német volt) művészetéről írni. „Mellesleg” többek között arról, amit a kiváló kezdeményezés, amelyet a közel tíz éve folyó Visszaszolgáltatások(Restituri) ötletadója, az Aradi Kölcsey Egyesület alelnöke, Fekete Károly indított el, és az egykori (főleg magyar) aradi festők munkásságának, műveinek megismertetését célozza. Szerencsére a megyei múzeum részéről megértésre és támogatásra talált, így most a Carol Wolff Károly (műveit hol így, aztán az 1920-as évektől úgy szignózza) munkáinak egy része most tárlaton látható.

A mintegy negyedszáz alkotás munkásságának bizonyára csak töredéke (azok szerepelnek, amelyek a megyei képtárban, aradi magángyűjteményekben, néhány intézmény, egyház gyűjteményében megtalálhatók, holott valamikor „jobb polgári körökben” szinte minden aradi otthonban jelen voltak festményei). Az ez alkalommal kiadott – igényes, remek, színes – katalógusban majdnem valamennyi, az emlékkiállításon szereplő képének reprodukciója benne van, sőt néhány olyan is, amely szakrális festészetét (arad-belvárosi minorita, lajosmizsei római katolikus plébánia, pankotai ortodox parókia, aradi evangélikus-lutheránus egyház) mutatja be.

Amint a mostani aradi kiállítás anyagából kitűnik (nem tudom, ez-e az igazán jellemző): Wolff Károly mindenekelőtt portréfestőként futott be, s Balla Károly mellett vált az aradiak közül az egyik legjelentősebbé.

A tárlatot melegen ajánlom azoknak, akik nem voltak ott a megnyitón.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu