Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 02.56
Oklahomai énekkar koncertje Déván

A székely himnusz amerikaiak ajkán

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. július 12., 19.17 Péntek / Hunyad

Nem mindennapi élményben volt része azoknak a dévaiaknak, akik a helyi református templomban fellépő oklahomai (USA) énekkar koncertjét hallhatták. 

A jellegzetes amerikai népdalok, spirituálék, illetve ezek zenekari feldolgozásai között ugyanis egyszer csak felcsendült a székely himnusz, tiszta magyar kiejtéssel, olyan amerikaiak ajkán, akik közül legtöbben most fordultak meg először Erdélyben.  – Az oklahomai unitárius univerzalista egyházközség énekkara első ízben indult turnéra. És nem véletlenül választottuk Erdélyt, hiszen ez az unitarianizmus szülőföldje. Úgy véltük, el kell jönnünk ide, meg kell tapasztalnunk azt, hogy hogyan élnek itt az emberek, az itteni unitáriusok. És amit láttunk, megéltünk, az mind csodálatos – fogalmazott Beverly McLarry, az énekkar vezetője. Erdély több városát érintő turnéjuk tulajdonképpen Budapesten kezdődött, majd Szegeden tartottak koncertet. Az egyházalapító püspök, Dávid Ferenc emlékét őrző Déva volt az első igazi erdélyi állomás. – Nagyra értékeljük az itteni templomok szépségét, fantasztikus akusztikáját, az emberek vendégszeretetét és nem utolsó sorban azt a rengeteg finomságot, amellyel ellátnak minket. Mindent frissen és nagy szeretettel tálalnak. Ez csodálatos! – adott hangot elragadtatásának a karvezető.

A dévai közönséget viszont úgyszintén elkápráztatta az amerikaiak nyitottsága, nagylelkűsége és az a szeretetről és tiszteletről tanúskodó gesztus, hogy fáradtságot nem kímélve tanulták meg helyes magyar kiejtéssel elénekelni a székely himnuszt, és a ráadásként felcsendülő házi áldást. – A koncert programját igyekeztem úgy összeállítani, hogy helyet kapjon benne a jellegzetes amerikai zene: a népdalaink és a spirituálék. Ez utóbbi műfaj ihlette a pár évet Amerikában töltő nagy cseh zeneszerzőt, Antonín Leopold Dvořákot is a 9. szimfóniájának megírására. Ez az egyik kedvenc művem, és természetesen a koncertünk programjából sem hiányzott. És kedvenceim között említhetem Bartókot is, akinek néhány művét megszólaltattuk. Nagy élmény itt lenni, az ő szülőföldjén. Ezért is tartottuk fontosnak, tiszteletünk jeleként elénekelni az erdélyiek lelkéhez közel álló székely himnuszt és házi áldást – fogalmazott Beverly McLarry. A dévaiak nagy örömmel hallgattak és vastapssal jutalmaztak minden egyes előadott művet. Külön taps jutott a zongorakíséretet biztosító Diana Broylesnek és az oklahomai szimfónikus zenekar brácsa-művészének, Royce McLarry-nek.

Az énekkar ma Segesvár érintésével érkezett Székelykeresztúrra, ahol a nagy népszerűségnek örvendő amerikai Festival kórussal közösen koncertezett. Vasárnap Sepsiszentgyörgyön zárul erdélyi turnéjuk – ismertette az énekkar további programját Kolcsár Csilla, az amerikai unitárius univerzalista gyülekezetek erdélyi utazási programjának egyik szervezője. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu