Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 08.59

A Szent Ferenc Alaptvány gyermekeiért hegedűlt Mága Zoltán

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. március 25., 18.03 Hétfõ / Hunyad

Több mint négyszáz támogatói jegy árát adományozta a dévai Szent Ferenc Alapítványnak Mága Zoltán világhírű magyar hegedűművész, aki a 100 templomi koncert jótékonysági turné keretében muzsikált Déván. A művész a budapesti Primarius Kamarazenekarral érkezett a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz, ahol hanglemezekkel és csokoládéval ajándékozta meg a gyermekeket. Majd ugyanaznap 18 órától a dévai páduai Szent Antal-templomban tartott fergeteges koncertet, melynek végén átnyújtotta teljes dévai bevételét a több ezer rászoruló gyermeket nevelő Szent Ferenc Alapítványnak.

A koncerten fr. Főcze Bonaventúra dévai plébános köszöntötte házigazdaként a neves előadókat, a Hegyi beszédből idézett mondattal világítva rá a zene és az önzetlen szeretet, jótékonyság összefonódására: ahol a kincsed, ott van a te szíved is. Kun-Gazda Kinga-Viola, az RMDSZ Nőszervezetének Hunyad megyei és dévai elnökeként üdvözölte Mága Zoltán Liszt Ferenc-, illetve Prima Primissima-díjjal és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett hegedűművészt, aki öt kontinenst bejárva, királyokat, államfőket, egyházi méltóságokat, világsztárokat gyönyörködtetett muzsikájával és közben fontosnak érezte, érzi, hogy  Magyarországon és annak határain kívül segítséget nyújtson bajba jutott embertársainak. Ennek érdekében indította 2009 augusztusában a budapesti Szent István-bazilikából a Száz templomi koncert jótékonysági sorozatát.

A Primarius zenekar által játszott nyitányt követően lépett színre Mága Zoltán, röviden ismertetve jótékonysági turnéjának történetét. „Második alkalommal indítottam útjára a 100 templomi koncert sorozatot és ez a mai koncert a 25. állomás. A Magyar Kormány és a magyar emberek önzetlen támogatásának köszönhetően több százmillió forint értékben sikerült segítséget nyújtani beteg gyermekeknek, iskoláknak, kórházaknak, tehetséges gyermekeknek, szépkorúaknak és sokszor templomépítésre történő gyűjtés érdekében is megszólalt a hegedűm. (...) Április elején már Amerikában turnézunk, de fontos volt számomra azelőtt eljönni Erdélybe, ahol ismét jótékonysági koncerteket adhattam és újra lehetőségem nyílt támogatni Böjte Csaba atya alapítványát, melynek gyermekeivel már korábbi koncertjeimen is együtt énekeltünk. Fantasztikus érzés újra itt lenni közöttük” – mondta a művész. Az alapítvány gyermekei szívet melengető szavalatokkal köszöntötték Mága Zoltánt és a Primarius Zenekart, akik bemelegítőként a nagy klasszikusok muzsikájából játszottak. Mága Zoltán médiából ismert virtuozitása azonban a Hegedűvarázzsal mutatkozott meg igazán, s innen tovább egyre érezhetőbb volt a magyar népdalok, klasszikusok sajátos feldolgozása, melyben óriási teret kap a spontaneitás. Bánfalvi Béla koncertmester, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a koncertet követően elmondta: számára fantasztikus élményt nyújtott a dévai muzsikálás. „Nagyon felemelő, egészen kivételes alkalom volt ez. Amikor megszólal a székely himnusz, a Magyar himnusz és egy ritmusra dobbannak a szívek, valami különleges erő keletkezik és egyfajta összetartó burok alá kerül az ilyen kicsiny, számában megfogyatkozott közösség is. Ez nekem fantasztikus” – fogalmazott  Bánfalvi Béla. Majd mint Mága Zoltán egykori tanára elmondta: „Én kottistaként  csak  bámulom a virtuozitását, azt a hihetetlen szabadságot, ahogy bánik az anyaggal. Csodálom azt a reakciókészséget, ahogy ezek a muzsikusok egymással kommunikálnak a zenében. Egyszerűen fantasztikus.”

A virtuóz hegedűjáték természetesen a közönséget is magával ragadta, a koncert hangulata Vittorio Monti Csárdásával hágott a csúcsra. Innen már nem volt nehéz áthangolódni Bartók Román táncaira és Vadász Károly varázslatos cimbalomjátékára, és csatlakozni a spontán alakult közönségi kórushoz. Mága Zoltán elmenőben még köszönetet mondott a jótékonysági koncertsorozat védnökének és fővédnökének, dr. Kásler Miklós és Smején Zsolt minisztereknek, a Magyar Kormánynak, illetve mindazoknak akik hozzájárultak, hogy idei erdélyi koncertkörútja alkalmával is zsúfolásig telt templomokban játszhasson és jelentős összegekkel támogassa a bajba jutottakat. A hegedűművész családjáról is mesélt, megígérve, hogy legközelebb fia és nagylánya társaságában tér vissza Erdélybe. A koncert végén minden jelenlévőt egy-egy hanglemezzel ajándékozott meg, és a lelkes közönség Mága Zoltán hegedűjátéka, illetve a Primarius Kamarazenekar muzsikája kíséretében énekelhette a magyar és a székely himnuszt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu