Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 16.28
Színház a régióban konferencia

A színházak közötti együttműködés a régiófejlesztés fontos eszköze

Írta: Pataki Zoltán
2008. május 11., 20.30 Vasárnap / Temes

Május 10-én, szombaton tartották meg a Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Színház a régióban című konferenciát, amelyen a békéscsabai, a temesvári és szabadkai színházak képviselői mellett részt vett Elekes Botond, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa, Marossy Zoltán alprefektus, Kötő József, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa és Violeta Mihalache, a házigazda intézmény szóvivője.

Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Színház igazgatója a bevezetőben elmondta, hogy a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégiós színházi együttműködést Szász Enikő volt színházigazgató indította el 2007-ben. „A második eurorégiós fesztivál is bizonyította, hogy a régió színházai tudnak együttműködni, van mondanivalójuk egymás számára, a műszaknak és a színészeknek egyaránt” – fogalmazott Balázs Attila, aki szerint a konferencia célja egy közös platform kidolgozása az együttműködés folytatására. A temesvári Állami Német Színházat Cornela Iordache marketing-felelős, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat Urbán András igazgató, a Békés Megyei Jókai Színházat Fekete Péter  igazgató mutatták be, együttműködési szándékukat levélben jelezték László Sándor, az Újvidéki Színház igazgatója és Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Tagozatának igazgatója.

Kötő József színháztörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia uniós csatlakozása nyomán új történelmi helyzetben jöhet létre a régió színházai közötti együttműködés, miközben maga a színház is a váltások korát éli. „A kultúra a régiófejlesztés szerves része, hosszú távon megtérülő befektetés, amely a humán erőforrások fejlesztése révén növeli a térség versenyképességét” – mondta Kötő József. Elekes Botond főtanácsos a kisebbségi színházak közötti, határokon átnyúló együttműködésben rejlő uniós pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet. „A régió színházai pályázati úton finanszírozott kölcsönös vendégjátékokkal rendkívül színessé tehetik évadjukat” – vélte Elekes Botond. Marossy Zoltán hangsúlyozta, hogy a színházaknak érdemes lenne kihasználniuk a DKMT Eurorégió már létező keretintézményeit, mint a pályázati lehetőségek kiaknázása céljából létrehozott szegedi DKMT közhasznú társaságot.

A konferencián részt vett színházak képviselői végül megállapodtak abban, hogy létrehozzák a Duna-Maros-Körös-Tisza Eurorégió területén működő színházak közötti együttműködés „kemény magját”, amelyhez később más régióbeli színházak is csatlakozhatnak. Az együttműködés létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot a napokban hozzák nyilvánosságra, miután valamennyi érdekelt színház vezetője elfogadta és aláírta.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu