Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 03.27
A Négyszögletű kerek erdő a Minorita Kultúrházban

A végére mindnyájan okosabbak lettünk

Írta: · Kiss Károly
2013. június 10., 14.20 Hétfõ / Arad

Vasárnap délután zsúfolásig megtelt a Minorita Kultúrház nagyterme abból az alkalomból, hogy a Kölcsey Diákszínpad Százszorszép Gyermekcsoportja bemutatta a Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című meseregényéből készült előadást.

A csoportot irányító és az előadást rendező Ujj Ágnes bevezetőjében elmondta, hogy Lázár Ervin meseregényéből könnyű volt néhány jelenetet kiválogatni, és abból színpadi forgatókönyvet írni, és reméli: a megtapasztalt tanulságokkal mindnyájan okosabbak leszünk a végén.

Három korosztályban 37 gyermek öt jelenetet adott elő, sorra elevenítve meg Mikkamakkát, Mamintit, Bruckner Szigfridet, Aromót, Vacskamatit, Nagy Zorádot, Ló Szerafint, Szörnyeteg Lajost, Virágot és Dömdödömöt. Hozzájuk járult még alkalmanként dr. Zirzurr, Zordonbordon és Fa.

A rendkívül látványos díszlet, a szemléletes kosztümök, és mindenekelőtt a gyerekek önfeledt játéka végig lekötötte a hálás közönséget, amely a végén – amikor is az egész társulat látványos össztánccal búcsúzott – hosszas vastapssal köszönte meg a színvonalas produkciót.

Ujj Ágnesnek és csoportjának nem először volt része hasonló sikerben, különösen megható látvány volt, ahogy a gyerekek külön-külön puszival és egy öleléssel köszönték meg a tanárnő munkáját, jelezve, hogy a továbbiakban is számítanak az együttműködésre. És ez a szándékuk a szülők teljes egyetértésével találkozott. Ujj Ágnes csak ismételni tudta önmagát, megvallva: ezért érdemes mindezt csinálni, a gyerekek szeretetéért, lelkesedéséért és a szülők értő támogatásáért.

Végül néhány konkrétum. A Százszorszép Gyermekcsoport valamennyi tagja csikys tanuló, V–IX. osztályosak. Az első két jelenetben kizárólag ötödikesek (összesen 10-en) szerepeltek, második kettőben VI–VII.-esek, míg a záró ötödikben VIII–IX.-esek. A díszletet az anyaegyesület, valamint Balogh „Öcsi”, az Univops Kft. főnöke támogató segítségével, valamint a csikysek technológiai foglalkozásán résztvevők közreműködésével sikerült igazán látványossá alakítani. A Kecskés család a kosztümök megvarrásában és a meghívók kivitelezésében ügyködött, Fekete Réka a szövegkönyv számítógépes véglegesítésében segített, Bele Mihály és Takács Mihály a világosítást és a hangosítást biztosította, Kis Zsuzsa „nagy kölcseys” és Păcurar Ariana diáktanácsi tag, valamint Erdélyi Kinga tornatanár a sok gyerek háttérrendezésében segített, az előadás utáni szeretetvendégséget a szülők „állták” Mindehhez még az is hozzátartozik, hogy a csoport csak az előadásokon „kosarazásból” begyűlt adományokból gazdálkodik, ebből sikerül ezúttal is előteremteni a kosztümöket és a díszleteket.

Mindezeket kizárólag azért soroltam fel, hogy kiderüljön: egy olyan szép célért, mint a magyar nyelvű diákszínjátszás, megvalósulhat a széleskörű összefogás. Hiszen mi is lehet szebb annál, mint amikor gyermekeinket szépen, bátran és főleg boldogan láthatjuk, amint veretes anyanyelvükön megmutatkoznak, például, egy színpadon.

Klasszikus búcsúzással távoztak vasárnap részvevők és közönség a Minorita Kultúrházból: jövőre veled ugyanitt!

De ez még nem volt az igazi búcsú, ugyanis az előadást június 12-én, szerdán 11 órától ismét bemutatják, ezúttal a csikys I–IV. osztályosoknak a Minorita Kultúrházban, ahova azonban mindenki más érdeklődőt is szeretettel várnak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu