Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. július 08., 08.45

A zene gyógyít

2009. március 02., 21.37 Hétfõ / Arad
Bangó Margit a magyar nóták és a cigánydalok királynője. Több mint tíz évig a Száztagú Cigányzenekar szólistája volt, 2001-ben Magyar Örökség Díjban részesítette a köztársasági elnök, a Magyar Köztársaság Érdemrendjével is kitüntették, mindezek mellett Kossuth-díjjal is jutalmazták.


A művésznő az aradi Expóban megszervezett mega farsangi bál díszvendége volt, a fellépés előtt kaptuk mikrofonvégre.

– Először jár Aradon?
– Ilyen nagy volumenű fellépésen először járok itt. Voltam tavaly már egyszer Aradon, el kell mesélnem, mert nagyon érdekes a sztori. Megkeresett tavaly nyáron egy fiatalember, olyan 26-27 év körüli, és elmondta, összeveszett a szerelmével. Valahonnan megtudta a telefonszámomat, s szinte könnyek között mondta el, hogy a menyasszonya elhagyta őt, de ő bizony mindent megtesz annak érdekében, hogy kibéküljön vele. Mivel a lánynak egyik kedvenc énekese Bangó Margit volt, azt kérte, jöjjek el Aradra a zenekarommal együtt, és énekeljem el a Halk zene szól az éjszakában című dalt. Hátha ezzel megbékélteti a lányt.Hát csak mosolyogtam, borzasztó szimpatikus volt, hogy egy huszonéves fiatalember ilyesmivel keres meg engem, hogy legyek a békítő bírójuk. Gondoltam, hogy ha két fiatal boldogsága múlik ezen, ha két fiatalt ki tudok békíteni, és ezzel jót cselekszem, akkor eljövök. Ilyen különös fellépéseket nem szoktam vállalni, kisebb társaságokba elmegyek, ha hívnak, de ilyen érdekes megkeresésem még nem volt.

Aradon egy bárban volt a találka, ahová a fiatalember valamilyen úton-módon odacsalta a volt menyasszonyát. Úgy beszéltük meg, hogy amikor a lány belép a terembe, akkor előjövök én is, és megszólal a Halk zene szól az éjszakában. A fiú jött a hatalmas fehér rózsabokorral, nem csokorral, és amikor a lány belépett, s meghallotta a hangomat, meglátott, zokogni kezdett. Összeborultak. A fiú is sírt. Szóval igazi love story volt.Aztán én hazautaztam, de előtte még beszélgettem a lánnyal, hogy nagyon értékes fiatalember a párja, hihetetlenül szép lelkivilága van annak, aki képes elhozni Magyarországról a nagy énekesnőt, hogy egy számot elénekeljen az ő kedvesének.Hazautazásom után még beszélgettem a fiúval, érdeklődtem, hogy alakulnak a dolgok, de azt válaszolta, valami feloldódott, de nem az igazi. Viszont azt mondta, hogy ha egyszer valaha is megnősül, a lakodalmán csak Bangó Margit fog énekelni. Ilyen kellemes emlékem van Aradról.

– Itt most egy picivel többek vannak. Ma este több száz ember várja, hogy Bangó Margit színpadra lépjen…
– Remélem, hogy eleget fogok tenni a közönségnek a legjobb tudásommal, és hát a szívem természetesen óriási a magyarok felé, bármerre járok a világban. Az erdélyi magyarokat nagyon szeretem, sokszor kérik a nótáimat a Kívánságkosárban is, a Duna Tévében, és ez nagyon jólesik. Én mindig azt mondom, hogy ők az igazi magyarok, nem mi.

– Említette, hogy rengeteg fellépése van. Erdélybe gyakran meghívják?
– Az az igazság, hogy Erdélyben nem nagyon voltam. A Dáridóval léptünk fel legutóbb. Nem tudtuk összeegyeztetni: amikor hívni akartak, akkor külföldön voltam, vagy egyéb fellépéseknek kellett eleget tennem. Nagyon szeretném megismerni az erdélyi embereket és a tájat is. Rengeteg erdélyi barátom van Budapesten, évente két-három hónapot Amerikában, Kanadában, Izraelben, Japánban turnézom, ahol szintén erdélyi magyar emigránsokkal találkozom. Tavaly például Amerikában az erdélyi magyarok kulturális házában léptem fel. Azt a szeretetet, azt a fogadtatást és őszinte megnyilvánulást, amit ők mutatnak, ritkaság. Az én szememben az erdélyi magyarok különleges magyarok.

– A sok turnét, a sok utazást a család nem sínyli meg?
– Mivel nagyon családcentrikus vagyok, majdnem minden időt együtt töltünk. Legtöbb turnémat a családdal szervezem. A zenekar, a táncosok, az énekesek – ők mind a családom. Bangó Mária a lányom, neki most készült el a második lemeze. Tehát a nyolc-tíz fős Bangó Family Show-val járjuk az országot, világot.

– Aradra nélkülük érkezett?
– Egyedül engem hívtak. Örömmel jöttem volna akár a Száztagú cigányzenekarral is, de sajnos mindig azok a piszkos anyagiak döntenek végül.

– Mit üzen azoknak, akik az ön nótáit kedvelik?
– Ebben a szomorú világban, amiben most élünk, és nem csak a gazdasági, hanem ebben a lelki válságban, amiben vagyunk, azt üzenem, hogy hallgassák továbbra is Bangó Margitot, mert azt hiszem, a zene gyógyít. Nagyon jó egészséget kívánok minden embernek. Boldogságot és békességet. Ez a legfontosabb!

Nagyálmos Ildikó
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: magyar / Kedd, 2009. március 03., 20.23 Válaszoljál rá!

de a magyar notakat is LEGALÁBB oljan jol tudja

Hozzászólt: sukar csavo / Kedd, 2009. március 03., 17.51 Válaszoljál rá!

Bangó Margit a Devla adjon erot egeseget but boldogsagot az egesz csaladodnak es minden Romanak.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu