Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 16.35
A Nagyzerindi Művésztelep újabb sikere

Alkotólesen a Csáky-villában

Írta: Balta János
2019. augusztus 02., 04.00 Péntek / Arad
Július 27-én, szombaton indult az idei Nagyzerindi Művésztelep tevékenysége, amelyhez 5 országbeli festők, de grafikus és keramikus is csatlakozott. A csapat tagjai a Csáky család villájában biztosított kiváló feltételek között alkothatnak. A Művésztelep munkájáról Siska-Szabó Hajnalka festőművésszel, a tábor művészeti vezetőjével beszélgetünk.


– Visszajáró vagy új művészek vannak túlsúlyban az idei Művésztelepen?
– Vannak újak is, de visszajárók is, mindannyian igen izgalmasnak tekintik az idei témakört, ami nem más, mint az élet alapvető eleme, a víz. Az igen tág fogalom. Éppen ezért sok megközelítésből lehet ihletődni belőle, sok műalkotás születik e témakörben, amely nagy alkotói szabadságot biztosít a művészeknek. A tény, hogy az ukrán kolléga, Szergej Kondratiuk Kijevből eljön hozzánk 20 órát utazva, ez magáért beszél.
– Milyen szórakoztató programokat szerveznek a résztvevőknek?
– Pénteken látogatást kívánunk tenni Aradon, illetve a Tornyai Tájházban is. Mivel csak egy hétig működik a Művésztelep, ahol alkotni is kell, idén csupán a jelzett két kirándulást tervezzük.


A cél: áramló felületek alkotása

Magyar József Budapestről érkezett.
– Tavaly tagja volt-e a nagyzerindi csapatnak?
– Nem voltam, de azelőtt két alkalommal is együtt dolgoztam a kollégákkal, akikkel jól összebarátkoztam.
– Mi vonzza vissza Nagyzerindre?
– Legfontosabb a társaság, vagyis a kollégák nem csak kiváló művészek, hanem ugyanolyan emberek is, ami nagyon fontos dolog. Úgy érzem, hogy az itt tevékenykedő művészek mind érettek, saját stílussal rendelkeznek. Egy új helyszín még jobban fel tudja frissíteni az alkotási folyamatot.
– Az idei témát, a vizet mennyire tartja izgalmasnak?
– A víz rendkívül izgalmas, ha megfagy vagy forró, sőt a hiánya is komoly izgalmakat válthat ki. Tekintve, hogy a víz a lételemünk, az alkotási ötletek között bolyongani lehet. Én inkább halas dolgokat, illetve nyár lévén, vízparti motívumokat próbáltam megörökíteni. Vannak kollégák, akik a témát teljesen drámai módon fogták meg. Tehát tág téma, ami mindenki számára elérhető, megmozgathatja az alkotói fantáziát.
– Eddig miket alkotott itt?
– Főleg akrilképeket készítettem, amelyek félig-meddig figurálisak, a saját felfogásomban jelennek meg, vízként áramló felületeket kívánok létrehozni.


Felhívni a figyelmet az önpusztításra

Koncz-Münich Judit Kolozsvárról érkezett.
– Ön hányadik alkalommal vesz részt a helybeli művésztelep munkájában?
– Tíz éve visszajáró vendégnek számítok. Talán a hangulat, a családias környezet és a kedves emberek fogtak meg, csalnak vissza Zerindre.
– A víz témakör mire ihlette?
– Elgondolkoztam és kiindulva az antik világból, a görögök amforáin keresztül az eddig domináns üvegen, a mostani palackozott vizeknek a világába temetkezünk. Vagyis a műanyagba palackozott víz ábrázolásával a környezetszennyezésre, az ember önpusztító magatartására is megpróbálom felhívni a figyelmet. A víz ugyanis igen gondolatébresztő, jó téma.
– Elégedett-e a társasággal?
– Nagyon elégedett vagyok, és ha máskor is meghívnak, valószínűleg nem tudok majd ellenállni a csábításnak, ezért újra eljövök.


Kész tervekkel, csorgatott technikával

Molnár Sándor Szegedről érkezett, negyedik alkalommal.
– Felkészült-e az alkotásra vagy azt rábízta a helyben szerzett impressziókra?
– A témát ismerve, kész tervekkel érkeztem: arra gondoltam, hogy kipróbálom: grafikai és festészeti eljárások ötvözésével, illetve a víz hatásával mit tudnék kihozni? Ezzel próbálkozom, kísérletezek, elindítottam a csorgatott technikával készülő képek megalkotását, amelyek mind hasonlóan indulnak, de a variációk a későbbi hozzányúlásokkal jönnek létre. Egyik kolléganővel közös akciótervet, installációt is készíteni szeretnénk egy tavaly elkezdett munkának a folytatásaként. A társaság nagyon jó, összeszokott. A régi emberek közé folyamatosan újak is kerülnek, de ők is hamar megtalálják a közvetlen, baráti alaphangot, ezért minden alkalommal jó kis társaság jön össze, baráti hangulatban alkotnak.


Felfedezésre váró új dolgokat találni

Gally A. Katalin Kolozsvárról érkezett sokadszorra.
– Tudja-e, hányadik alkalommal vesz részt a Nagyzerindi Művésztelep munkálatain?
– Ha alaposan végiggondolnám, bizonyára meg tudnám mondani, de nem az a fontos, hányadik alkalommal van itt az ember. Lényeg, hogy mindig találok új, felfedezésre váró dolgokat, meg aztán a társaság is különösen jó, ami vonzza az embert.
– Hány alkotást kíván ezúttal létrehozni?
– Minél többet. Néhánnyal máris megvagyok, de még sok elképzelésem van.


Vízhordalékból műalkotást

A budapesti Miroljuba Gendova is visszajáró vendégnek számít.
– Jelenleg milyen stílusban alkot?
– Szerintem a stílus évente változik, hiszen a művész állandóan fejlődik, új elemeket, festészeti eszközöket fedez fel, amelyeket beépít a munkáiba. Jelenleg kissé visszafogott, monoform, minimalista stílust alkalmazok. Kevés a szín a képeimben, de mindenféle festészeti módszert alkalmazok, kavicsokat is beépítek, most éppen ennek az irányzatnak tulajdonítok jelentőséget…
– Hogyan lehet ezzel összehozni a témát, a vizet?
– A víz nagyon sok mindent képes összehordani, ezért az ilyen hordalékokból is lehet műalkotást készíteni, én éppen ezt próbálom bizonyítani.


A művészetnek hidat kell építenie!

Kopriva Attila is visszajáró vendégnek számít, idén is eljött Kárpátaljáról.
– Kárpátaljával kapcsolatban elég lehangoló hírek érkeznek, de ne menjünk bele a politikába. A politika befolyásolja-e a képzőművészetet?
– Nem igazán kerül a befolyása alá, noha az anyagi helyzetet befolyásolja. A művészet azonban mindig hidat épít, összeköti az eltérő politikai nézeteket valló embereket, akiket megpróbál egységbe vonni. Ezen túlmenően, szeretem Zerindet, szeretek ide visszajárni. A mostani, a víz szakrális téma, amit nem lehet megkerülni, az ember akaratlanul is megpróbálja feldolgozni. Később érkeztünk, Kárpátaljáról ketten, de Kijevből is jött egy kolléga, akikkel bejártuk a falut, ahol kinéztünk bizonyos motívumokat. Azoknak a megfestését elkezdtük, remélem, idén is kiváló hangulatban, jó munkákat tudunk megalkotni. Ha jövőre is meghívnak, szívesen eljövök.


Elmaradt szabadtéri kiállítás, köszönet

Amint távozóban Siska-Szabó Hajnalka művészeti vezetőtől és Szilágyi Enikő gazdasági szervezőtől megtudtuk, azt szeretnék, ha a Művésztelepen születő munkákat közelebb hoznák a lakossághoz, ezért csütörtökön, a heti vásár idején szabadtéri kiállítást szerveztek volna a piactéren. Azt szeretnék, ha a lakosság jobban megismerné a Művésztelep alkalmával született alkotásokat, amelyeknek az üzenetébe ilyen módon a lakosságot is bevonnák. Tehát rendhagyó táborzárást, a született művekből szabadtéri kiállítás megszervezését tervezték, csakhogy az időjárás közbeszólt. A csütörtöki igen borongós, esőt jósló időjárás közepette nem merték a piactéren kiállítani az idei Művésztelepen született alkotásokat.
A nagybányai Ciorna Sanda, a budapesti Csáky Rebeka, a németországi Mario Eiberger, a kolozsvári Gally A. Katalin, a Budapesten élő, de bulgáriai Miroljuba Gendova, a kolozsvári Koncz-Münich András  és  Koncz-Münich Judit, a munkácsi Kopriva Attila és az ukrajnai Szergej Kondratiuk, a budapesti Magyar József, a szegedi Molnár Sándor, az ukrajnai Ihor Lutshenko, a budapesti Szmirnov Oleg, a kisvárdai Sztojka Viktória, illetve az aradi Siska-Szabó Hajnalka alkotásait a Művésztelep zárásáig megtekinthetik a Csáky-villában, utána a Nagyzerindi Képtárban.
A Nagyzeridi Művésztelep idei programja nem jöhetett volna létre a támogatók, az Arad Megyei Kulturális Központ, a Nagyzerindi Polgármesteri Hivatal, a Communitas Alapítvány, a Pro Zerind Egyesület, a Pro-Pir Kult Egyesület, Csáky Barna-Zsombor, Mészáros Dávid, Schmak András, Balla Géza és sok magánszemély támogatása nélkül. A szervezők és a pályázat közvetítői, a Pro Zerind Egyesület vezetőségi tagjai ezúttal is köszönetet mondanak minden támogatónak és a munkájukkal segítőknek – mondta el a beszélgetés alkalmával Siska-Szabó Hajnalka művészeti vezető és Szilágyi Enikő gazdasági szervező.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu