Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 03.30
A hagyományok hídjai Nagyzerinden

Alkotótáborból művésztelep?!

Írta: · Kiss Károly
2013. augusztus 12., 21.00 Hétfõ / Arad

Ha kissé lassan is, de azért szép számú közönség gyűlt össze vasárnap kora este a helybeli Olosz Lajos Művelődési Ház nagytermébe, ahova a XI. Nagyzerindi Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor záró tárlatára és az ahhoz kapcsolódó művészi műsorra invitálták az érdeklődőket.

Amint azt Siska-Szabó Hajnalka képzőművész, az alkotótábor művészeti vezetője bevezetőjében elmondta: idén három kontinens hat országából – Indiából, az Egyesült Államokból, Bulgáriából, Lengyelországból, Magyarországról és Romániából – 12 művész jött el Zerindre, hogy az ajánlott, a Hagyományok hídjai tematikában alkossanak. A témát igencsak sokfelől lehet megközelíteni, és ezt a lehetőséget a művészek alaposan ki is használták.

Simándi Sándor polgármester köszöntőjében – bár hangsúlyozta a közösség anyagi hozzájárulásának jelentőségét – mindenekelőtt azt emelte ki, milyen előnyös egy ilyen kis településnek az esély, hogy közelből és távolból érkezett művészek elviszi a hírét a nagyvilágba.

Ujj János újságíró-helytörténész szónoki kérdésként vetette fel: mi le lehet a titka, hogy egy alföldi, különösebb látványosság nélküli településbe számos művész rendszeresen visszatér az itteni alkotótáborba? Egy kis történelmi visszatekintéssel mindezt azzal magyarázta, hogy találnak itt egy magyar közösségmegőrző hangulatot, amely minden politikai-gazdasági nehézség ellenére megmarad. A kisiratosi alkotótáborral való összehasonlítási kísérlete később magánbeszélgetésben nem talált egyetértésre, ami azonban nem baj, az lenne a lényeg, hogy nemcsak egy, netalán kettő, hanem minél több magyar közösségben teremtődjék lehetőség hasonló kezdeményezések támogatására.

Az olajfestmények, akvarellek, linómetszetek, pác-, tus- és krétarajzok értékelésében Ujj János egyrészt a megközelítések változatosságát, másrészt a színek tobzódását emelte ki, nem feledkezve meg több ifjonc, köztük művészgyerek – Breznay Richárd és Viktor, Csáky Rebeka, Siska-Szabó Lehel és Lilla – igencsak ígéretes próbálkozásáról, mondván, miből lesz a cserebogár, nem kis célzással a lengyelországi Karankiewicz művészházaspár Kacper nevű fiára, aki már a felnőttek között alkotott.

Amikor már mindenki a művészi programra készült, váratlanul szót kért Csanádi János nyugalmazott magyartanár, aki először az ismert demográfiai helyzet miatt hanyatló szülőfalujában az épülő művészeti életet emelte ki, majd azt javasolta, hogy az 1756 februárjában az utolsó erdélyi boszorkányokként épp két nagyzerindi nő kivégzésnek emlékére a már évek óta az alkotótábor résztvevőinek szállást nyújtó Csáky-kúriát nevezzék át Boszorkány-tanyának. A kezdeményezést nagy kacagás fogadta, sőt, az alkotótábor két háziasszonya, Siska-Szabó Hajnalka és Vas Enikő gazdasági szervező szinte boldogan vállalták, hogy ők igazi boszorkányok. Csanádi János azt is felvetette, hogy nem ártana már most gondolni a Zerindi Képtár létrehozása 40. évfordulójának méltó megünneplésére. A téma annál is időszerűbb, mivel a képtár – az alkotótáborból származó alkotások miatt is – egyre gazdagodó anyaga tulajdonképpen holt kincs, ennek helyi hasznosítására igazából nincs gazdaságos lehetőség, a jövő évi jubileum azonban felvetette egy aradi vagy egy nagyszalontai bemutatkozás, valamint egy átfogó album megjelentetésének a lehetőségét.

A művészi programban fellépett a budapesti Lázár Balázs és Tallián Mariann színművész páros az Ó, szent művészet! című kabaré-összeállításával, a helybeli színjátszó csoport Móricz Zsigmond Dinnyék című jelenetével Kiss Csilla tanárnő rendezésében, az Ibolya táncegyüttes dél-alföldi táncokat mutatott be ifj. Szilágyi András koreográfiájával.

A mostani alkotótábor alkalmával felmerült egy másik ötlet is: változzék művészteleppé a rendezvény, nem kis célzással Nagybányára! Ehhez semmi mást nem kívánhatunk, mint hogy legyen rá alkotó művészi erő és nem kevés anyagi támogatás!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu