Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 22.19
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Balázs Attila átvette a Kovács György-díjat

Írta: · Szekernyés Irén
2008. április 14., 19.40 Hétfõ / Temes

Ünnepélyes keretek között nyújtotta át idei díjait az EMKE Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézet történelmi hangulatú dísztermében április 12-én, szombaton.

Egyének és csoportok előtt hajtottak fejet a díjazók, jutalmazták a tehetséget, a kiemelkedő egyéni és közösségi teljesítményt, a kultúra megtartásáért és gazdagításáért végzett munkát valamint a közösségszervezést. Tizenhárom díjat és két díszoklevelet vettek át a különböző művészeti ágak  alkotói és előadóművészei valamint közművelődési életünk évtizedek óta magas szinten teljesítő, kiváló személyiségei.

Idén három színművésznek adott át EMKE-díjat Kötő József: Balázs Attila Kovács György-díjat, Balázs Éva Poór Lili-díjat, Fazakas Mihály Szentgyörgyi István-díjat kapott.

Balázs Attila 1994-ben végezte a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolát ugyanez az év megnyitotta nagy szerepeinek és színpadi sikereinek sorát is. Meghatározó jelentőségű volt színészi pályájának alakulása szempontjából találkozása Victor Ioan Frunză rendezővel. Balázs Attila a temesvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, de a pályakezdő színész tanulóéveit Nemzeti Színházak deszkáin járta ki. Játszott Marosvásárhelyen a Nemzeti Színház mindkét tagozatán, a magyar színpadon XVI. Lajost alakította Paul Foster Tom Pain-jében, az előadás több díjat is kapott: a zsűri különdíját Nagyszebenben a Fiatal Színészek Nemzetközi Fesztiválján, kettőt (a zsűri különdíját és a Magyar Kulturális Minisztérium különdíját) Kisvárdán, a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján. Az UNITER a legjobb pályakezdő színész díjára jelölte. A román tagozaton Petronius Satiryconjában Gyton szerepét alakította, mindkét előadást Victor Ioan Frunză rendezte. A bukaresti Nemzetiben Marlowe Nagy Tamerlanjában játszott, a kolozsvári Nemzetiben többször is színpadra lépett, egyik alkalommal az V. Henriket alakította Shakespeare Falstaff című darabjában, majd Puckot a Szentivánéji álomban; játszotta Bechetet és Tom Pain-t. 1994 és 1996 között vezető színésze volt Victor Ioan Frunză Hordó Színház nevű vándortársulatának. Közben játszott: a bukaresti Teatrul Mundiban,  a Szatmári Északi Színházban, közreműködött az aradi Bábszínházban, Temesváron a Nemzeti Színházban és az Állami Német Színházban is.
Az 1990-es évek második felétől a fiatal művész pályáján folytatódtak a visszhangos nagy alakítások, fesztiválok, díjak, elismerések. 1998-ban Alfred de Musset Lorenyaccio darabjában Lorenzo de Medici összetett figuráját jelenítette meg látványosan és bravúrosan. 2000-ben Raymond Cousse monodrámájában (Gyermekszemmel) hódítja meg a szakmát és a közönséget, egy év múlva Ionesco: A lecke című abszurdjának Tanárát alakítja vitathatatlan érettséggel. Majd a szerepek szerepét: a Hamlet-et. Csupa nagyszerep, csupa színészálom, amit a sors bőségesen megadott Balázs Attilának, s ő tudott élni a lehetőségekkel. Művészi alázattal, komolysággal, maximális színpadi jelenléttel (a próbákon is) dolgozta és dolgozza ki szerepeit. Az elismerés sem várat magára. A Criticai Lapok Pályaszakasz-díjjal tüntette ki 2000-ben, a Soros Alapítványtól a legjobb előadó díját kapja a Gyermekszemmel monodráma előadásáért, majd ösztöndíjjal is jutalmazza ugyanebben az évben. A Ionesco-darab Tanárának szerepéért a legjobb férfialakítás díját viszi el Kisvárdán 2002-ben. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pedig odaítéli Balázs Attilának a rangos Jászai Mari-díjat. Egyéni Művészi Különdíjjal jutalmazzák Parti Nagy Lajos Ibusár huszerettjében nyújtott alakítását Kisvárdán, a Határon Túli Magyar Színházak 2005-ös fesztiválján. A magyarországi díjak és elismerések mellé megkapja, és gondolom büszke is rá, az őt szerető és megbecsülő tájegység, Temes megye Pro Cultura Timisiensis díját. Az  utóbbi két évadban az István, a király rockoperában és a Rémségek kicsiny boltja musicalben mutatkozott be kevésbé ismert oldaláról.
Balázs Attila Temesvárt választotta, a szórványvidék színészének státuszát, bár Erdély bármely színháza örömmel fogadta volna. Sztár lehetne Bukarestben vagy Budapesten (ahol szintén játszik). Néhány hónapja még erőteljesebb kötődést választott. Versenyvizsgázott a temesvári színház igazgatói állásáért, s rátermettségét és tekintélyét mi sem bizonyítja ékesebben, mint az a tény, hogy senki nem emelt gáncsot ellene. A több nyelvet beszélő, európai rangú kulturális menedzseri diplomával rendelkező színművész kezében van a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jelene és jövője. Balázs Attila megfontolt határozott és céltudatos menedzser, színészkollegái szeretik, kívülről is vonzza a támogatókat a produkciók köré, ötleteivel már is mozgásba hozta a színházat. Reményeink szerint sikerül majd visszaállítania a temesvári színház vonzerejét, közönségének ragaszkodó szeretetét s utóbbi időben kétségbe vont művészi tekintélyét.

A Kovács György-díjhoz szívből gratulálunk Balázs Attilának, és azoknak is, akik megtalálják, és – színházi szakszóval élve – „rivaldafénybe” állítják az elismerésre méltó értékeket.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: laborc / Hétfõ, 2008. április 21., 02.34 Válaszoljál rá!

Hajra Attila! Hajra Csiky Gergely!

Hozzászólt: jano.agnes@yahoo.com / Kedd, 2008. április 15., 12.08 Válaszoljál rá!

Gratulalunk Balazs Attilanak a dijhoz es tovabbi sikeres munkat kivanunk neki es sok szep szerepet a mi oromunkre. Tisztelettel Jano Janos szinmuvesz es neje Jano Agnes

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu