Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.21
Másfél évtized a temesvári színpadon

Bandi András Zsolt szerepei

Írta: · Szekernyés Irén
2009. szeptember 15., 11.00 Kedd / Temes

A Színészt játssza Bandi András Zsolt a Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb előadásában, Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című filozofikus abszurdjában (bemutató, szeptember 6-án, rendező Victor Ioan Frunză).

Amint a tragédiajátszókat „rendezi” a Shakespeare Hamletjéből jól ismert színház a színházban jelenetben, érezzük, nemcsak a darab szövegéből, hanem azon túl is, sokat tud a színészmesterségről. A két címszereplő mellett ő a harmadik, aki Stoppard nyugtalanító gondolatait a létezés természetéről a nézők felé közvetíti. Humora, iróniája, a színészekre és a színművészetre vonatkozó keserű bölcsessége őszinte és hiteles. Nem a rutint érezzük benne, bár az is lehetne, hiszen néhány évvel ezelőtt Shakespeare Hamletjében ő játszta a Színész-királyt. Ott Hamlet cselszövésének, a gyilkos leleplezésének drámai eszköze volt, itt az egzisztenciális gondok között vergődő művész, Rosencrantz és Guildestern tragikomikus társa, az esélyről, a valószínűség törvényéről, a szerencséről, a végzetről, a megbízás csapdáiról, az őrültség természetéről, a játék és való viszonyáról, a halálról illetve a nem levésről mindent tudni akaró balga erőfeszítésben. Bandi András Zsolt játéka, a jellemmel való azonosulás művészi foka feljogosít arra, hogy a nagybetűvel írt Színművészt lássuk benne.

1994-ben szerzett diplomát a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián, visszhangos vizsgaelőadással lépett évfolyamával együtt a színészi pályára (4 fesztivál-díjat  nyertek Paul Foster: Tom Paine előadásával),  azóta tagja a temesvári társulatnak. Közben fellépett Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szegeden, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, filmszerepben is kipróbálta magát, szilveszteri kabarét rendezett a helyi rádió magyar adásának, műsorvezető a Román Televízió magyar nyelvű adásában. 

Hírnevet, megbecsülést számára művészi gonddal kimunkált szerepei hoztak és hoznak. Jó érzékkel kerüli el az álnépszerűség buktatóit, nem akar minden áron tetszeni, elsősorban az önmaga elé állított mércéhez igazodik. Ismeri és felismeri a hiteles színészi alakítást, a színészkollegái megbíznak értékítéletében (ezért választották a színház művészeti tanácsának vezetőjévé). Az elmúlt másfél évtizedben változatos műfajú alkotásokban, évadonként 3-4 szerepben tudott más és más lenni, figyelmet lekötő szuggesztív alakításokat nyújtani. Shakespeare, Moliére, Musset, Gogol világában éppúgy otthonosan mozog, mint Mrozek, Gombrovits, Urs Widmer, Line Knutzon abszurdjaiban. Ez utóbbi szerző Közeleg az idő darabjában nyújtott alakítása hozta meg számára az év színésze díjat 2008-ban. (Ugyanekkor kapta a Pro Cultura Timisiensis elismerést is.) Vígjátékban, musicalben is elragadó a jellemformálása. Jó humorú kollega, aki mindig tudja, mikor kell egy-egy tréfával oldani a feszültséget.

A Rosencrantz és Guildenstern halott előadás Színész maszkja mögötti színészt és embert szeretettel köszöntjük pályájának ezen a mérföldkövén. Ne mulasszák el megnézni, hiszen a két címszereplővel Katona Lászlóval és Balázs Attilával emlékezetes alakítást nyújtanak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Albert László / Szerda, 2009. szeptember 16., 08.48 Válaszoljál rá!

Csak gratulálni tudok! Lássuk még legalább 30 évig a temesvári társulat deszkáin!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu