Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 10.47

Éder Enikő az Ájlávjuban

Írta: · Szekernyés Irén
2009. december 05., 07.00 Szombat / Arad

Aradon van otthon Éder Enikő, amikor itthon van, a temesvári magyar színház művésznője, ugyanakkor szerződés köti a magyarországi Társulathoz is.

Rengeteget utazik, de minden vállalt kötelezettségének eleget tesz. Idei évadjáról faggatjuk, meg az utóbbi év történéseiről, művészi feladatairól.

 

– Az Ájlávju musicalben, a temesvári Csiky Gergely Színház legújabb zenés produkciójában nyújtott teljesítményét mindenki dicséri, közel áll önhöz ez a szerep?

– Az Ájlávjut színészkollégáim, Borbély Bartis Emília, Kiss Attila és Molnos András Csaba – akikkel együtt énekelek a Shake Kvartettben –ajánlották Balázs Attila igazgatónak. Akkor még nem ismertem a zenéjét, de örvendek, hogy műsorra tűzték, azóta nagyon megszerettem ezt a zenés táncos darabot. Jó és nem elcsépelt, úgy tudom, romániai ősbemutató. Végtelen egyszerűséggel és rendkívül árnyaltan „beszél” arról, ami minden kapcsolatban, minden ember lelkében benne van. Apró jelenetek sorából áll, amelyek a naiv szerelemtől, a házasságon át, az élettársát eltemető hitves szomorú rezignáltságáig vezetnek. A darab nem is szerepeket kínál, hanem négy egyforma művészi feladatot. Minden alakítás sok típusból és rengeteg szituációból áll össze, egy-egy gesztusba, egy-egy hanglejtésbe tömörít élethelyzeteket (kiváló tananyag lehetne a főiskolán). Zeneileg is kihívás, a hangszínek, a finom árnyalatok musicalje az Ájlávju.

– Elkerülhetetlen a kérdés: a Társulat, amely az István, a király rockopera jubileumi előadására jött létre, s amelynek válogatóját régiónkban is hétről hétre követtük a képernyőkön, Enikőnek drukkolva Sarolt szerepéért, mit hozott, miként hatott művészi pályájára?   

 – Rendkívül feldúsította a nyaramat, már az 55. előadásnál tartunk (sajnos a mi tájainkra és Erdélybe még nem jutottunk el), felléptünk a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. Hozott egy arany- és egy platinalemezt. A konkrét dolgokon túl sok élményt, tapasztalatot, a közös munka jóérzését, nyitást és betekintést a zenés produkciók, a média és a „sztárcsinálás” kulisszatitkaiba is. Természetesen csalódásokat is hozott, de ez is része a nagy egésznek, ez tartja frissen az embert. Sokat tanultam kiváló emberektől, Szikora Jánostól, Alföldi Róberttől, Szulák Andreától. A nyáron egy filmforgatásba is bevettek. Soós Péter Géniusz című háromrészes tévéfilmjében egy egzotikus arcú vatikáni kémnőt játszom. Nem nagy szerep, de élmény volt együtt dolgozni Jordán Tamással, Alföldi Róberttel. Az életben ritkán adódik olyan lehetőség, amit a Társulattól kaptam, nagyon tudja melegíteni a lelkemet. Bár a gazdasági válság a Társulat sok projektjét áthúzta, várnak még rám művészi feladatok.

Prózai színésznőnek tanult, a zenés színpadi műfajokban otthonosan mozog, lehet ezt továbbra is egyforma szinten művelni?

– Szeretném. Magyarországon árnyaltabb a felkészülés, már a főiskolán külön szakon készül fel a prózai, az operett- és a musicalszínész. Ott a musicalnek is nagyobb a színpadi múltja, a színvonala is magasabb, mint nálunk. Azért még sem éreztem, hogy hátrányban lennék. Ami a musical eszköztáramból hiányzott azt a színészivel pótoltam. Bejött. Az is segített, hogy meglehetősen jó zenei képzést jelentett, hogy nyolc évig zongoráztam, a hangomat is folyamatosan képezem. Szeretem a zenés produkciókat, de prózai szerepekre is vágyom.

 Mit kínál a művésznőnek a 2009/2010-es színházi évad?

– Úgy érzem, érdekes, változatos és „sűrű” lesz az idei évad. Szeretném megtartani ezt a párhuzamosságot a temesvári színházi és a magyarországi fellépéseim között, a Társulathoz is szerződés köt. Sajnos a sok utazás, rengeteg időt rabol el, s a feladatok is sok esetben egyszerre jönnek. Attól is függ, mennyire sikerül az egyeztetés a temesvári színház és a budapesti színházi ügynökség között. Hosszú mérlegelés után mondtam le egy magyarországi művészi feladatról, hogy Temesváron a Cseresznyéskertben szerepelhessek. Régóta vágyom egy Csehov-szerepre, ezt nem hagyhatom ki. A nemrég megalakult kézdivásárhelyi színházban musicalszerepre hívtak, a Padlásban fogok énekelni. A magánéletem sem eseménytelen. Most éppen autóvezetést tanulok.

Köszönöm a beszélgetést.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: diják / Szombat, 2009. december 12., 22.51 Válaszoljál rá!

IRÉNyke néni hálásan köszönjük, hogy ilyen szép cikkel örvendeztetett meg minket! Gratula

Hozzászólt: diják / Szombat, 2009. december 12., 22.49 Válaszoljál rá!

Áhh, elájultam! Micsoda primadonna! Hihetetlen! És eleget tesz a sok feladatának is! Ez csodálatos: bravó, bravissimo!!!

Hozzászólt: Jutka -Gabi B. / Szombat, 2009. december 05., 17.08 Válaszoljál rá!

Eniko, orvendunk sikereidnek. Sok-sok energiat feladataid megvalositasahoz !
http://foto.aradon.ro/search/actrita/@@overview.html

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu