Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 00.15
III. Aradi Magyar Könyvnapok

Egy öntörvényű költő pályaképe

Írta: · Kiss Károly
2014. május 29., 18.00 Csütörtök / Arad

Szerda délután a Jelen Ház teraszán került sor a III. Aradi Magyar Könyvnapok hivatalos megnyitójára, amelyen Kurjatkó Péter, az Occident Media Kft. igazgatója köszöntötte a megjelenteteket, akik – az igazán kellemes idő ellenére – csupán egy igazi családias hangulatot biztosítottak Csibra István Simonyi Imre pályaképe című kötetének a bemutatójához. A rendezvénysorozaton ez volt már a második könyvbemutató, de nem az utolsó.

 

Jámbor Gyula jogosan jegyezte meg felvezetőjében, hogy a 20 évvel ezelőtt, azaz 1994-ben elhunyt, Simonyifalván születetett, majd Gyulán élő költő valahogy kiesett a figyelmünkből. Pedig akkor már szabadon kelhettünk át a határon, sőt létezett már az Arad és Gyula közti, Kézfogások elnevezésű sokoldalú kapcsolatrendszer is. Mindez magyarázható a költő visszahúzódó életmódjával, ami netán évtizedekig történt hivatalos elhallgatásából is következhet?...

Többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ Csibra István gyulai esztéta, irodalomkritikus, fordító, könyvkiadói szerkesztő, akinek e kötete tulajdonképpen a 2003-ban Simonyi Imréről elsőként írt kismonográfiájának a második, bővített kiadása, és a költő halálának 20. évfordulójára jelent meg az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatában.

Jámbor Gyula magvas ismertetőjében igyekezett körül járni – a kötetben foglaltak alapján – Simonyi Imre személyes és művészi életútját, amelynek talán a leglényegesebb jellemzője az emberi tartás, a mindenkori diktatúrák elleni szembenállás volt.

Ahogy a szerző írja kötete bevezetőjében: „Kevésbé az életrajzzal, sokkal inkább a művekkel, illetve azok fejlődéstörténetével foglalkozik, lehetőleg közérthetően. Azt próbálja érzékeltetni, hogy is lett a poeta minorból látszólag igen egyszerű poétikai és retorikai eszközei ellenére poeta major, azaz jelentős, nagy költő. És az olvasó eldöntheti – a költővel és főként lírájával ismerkedve –, hogy mit jelentett ez a maga korában, s mit adhat a mának és a holnapnak”.

Simonyi Imre mára elfoglalta méltó helyét a magyar irodalomtörténetben – állította Jámbor Gyula, és ehhez jelentősen hozzájárult az Irodalmi Jelen Könyvek sorozat, amely már a harmadik kiadványában foglalkozik a költő életművének az ismertetésével, felkarolásával.

A könyvbemutató hangulatát emelte a szintén simonyifalvi születésű Brittich Erzsébet képzőművész-költő közreműködése, aki az ismertető megfelelő részein odaillő Simonyi-versek felolvasásával illusztrálta az elmondottakat. Brittich Erzsébet ráadásul egy kis meglepetéssel is szolgált: Simonyi Imréről készült ismert vagy kevésbé ismert fotókat mutatott be a résztvevőknek.

Az eseményen jelen lévő Bognár Levente alpolgármester pár szavas mondandójában hangsúlyozta: a Jelen Ház biztos pont a magyar nyelvű olvasók számára, és hogy az Irodalmi Jelen Könyvek kiadványaira az egész régió magyarsága odafigyel, ami egyáltalán nem mellékes, hiszen nem mindegy milyen örökséget viszünk tovább.

Az Aradi Magyar Könyvnapok rendezvényeit támogatja Arad Municípium Polgármesteri Hivatala.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu