Eltűntek az LGBT mozgalomra utaló plakátok

Írta:
2020. november 25. 16:48 (szerda) /

Mint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, a temesvári Jenő herceg téren nemzetközi plakátkiállítás látható, Tolerancia 2020 címmel. Kedden azt tapasztaltam, hogy az elfogadás és a türelmesség üzenetét közvetítő plakátkiállítás néhány, LGBT-mozgalomra utaló darabja egyszerűen eltűnt a térről, valaki eltávolította őket. Az incidens hátteréről Benedek Levente temesvári grafikusművész nyilatkozott a Nyugati Jelennek, akinek kiállított munkája a hiányzó három alkotás egyike.

 

– Bevezetőül szeretném elmondani, hogy ezt a Tolerance Traveling Poster Show (Tolerancia Poszter Vándorkiállítás) nevű nemzetközi plakátkiállítást Mirko Ilić New Yorkban élő grafikus találta ki 2017-ben, az ő projektje. Ő azóta minden évben felkér grafikusokat, hogy a tolerancia témára készítsenek plakátokat. Romániából Ovidiu Hrin temesvári grafikust szokta felkérni, aki idén úgy döntött, hogy inkább felkér öt fiatal grafikust, többek között engem is, hogy készítsünk erre a témára plakátokat. Az volt az ígéret, hogy mind az ötünk plakátja bekerül a temesvári és a bukaresti kiállításba, illetve amit a New York-i grafikus megfelelőnek talál, az bekerül a nemzetközi válogatásba is. Az én plakátom bekerült a nemzetközi válogatásba és már több városban kiállították (Ljubljana, Zágráb, egy dél-koreai városban stb.). Ezzel bekerültem egy olyan körbe, amelyben a szakma legnagyobb grafikusai vannak benne, számomra ez egy elismerés!

– Számítottál arra, hogy Temesváron eltűntetik a kiállított plakátok egy részét, köztük a tiédet is?

– Készült egy kampányvideó, amelyben egy helyi politikus USR-ellenes kampányt folytat a plakátkiállítás ürügyén, és amelyben az én munkám is érintett. A kampányvideó közzétételének másnapján már nem volt a helyén a plakátom. Azt is megemlíteném, hogy az enyémmel együtt egy izraeli grafikus, David Tartakover munkáját is eltávolították, ami egy férfi portré kirúzsozott szájjal. Bevallom, nem számítottam rá, hogy ez fog történni, de benne volt a pakliban, hogy kiválthat ilyen reakciókat. Ugyanezt a kiállítást pl. Zágrábban összefestették az ottani neonácik. Főleg Kelet- Európában voltak már ehhez hasonló reakciók. Az utcára kitett plakát egy olyan műfaj, ami egy kicsit politikai is, hordoz olyan üzeneteket, ami nem mindenkinek tetszik. Ez a műfaj sajátja. Én egy klasszikus egyházi zászlót összekombináltam az LGBT szexuális kisebbség zászlajával. Vannak ott az enyémnél provokatívabb plakátok is.

– A plakátodnak, amit a politikus a kampányvideóban blaszfémiának nevez,  úgy érzem, erősen ironikus felhangja van.

– Szerintem azt a politikust nem kell annyira komolyan venni, neki van egy közönsége, akit kiszolgál ezzel a műfelháborodással. Ami az ironizálást illeti,

ez az én stílusom. Egy olyan világot élünk, ahol mindenki nagyon komolyan veszi magát és azt, amit képvisel. Én ironikusan szoktam megközelíteni a dolgokat. A plakáton látható zászlót el is készítettem, ez fizikailag létezik. Nem ez az első ilyen típusú munkám, van egy egész sorozatom, készítek még ilyen zászlókat, ahol összekombinálok két, esetleg nem összeillő elemet, amiben van egy kis feszültség vagy két eddig nem összeillesztett dolgot.

– Mi lesz ezek után a kiállítás sorsa? A szervezők tesznek feljelentést a plakát tolvajok kézre kerítése érdekében?

– A szervezők azt ígérik, hogy újranyomtatják az eltávolított plakátokat és rövidesen a helyükre kerülnek. Ettől függetlenül a szervezők lehet, hogy feljelentést is tesznek az eltulajdonított plakátok ügyében. Egyébként az sem igaz, ami a kampányvideóban elhangzik, hogy közpénzen jött volna létre a kiállítás. A temesvári Tolerance Traveling Poster Show plakátjai a New-York-i grafikus, Mirko Ilić és a temesvári Ovidiu Hrin pénzéből lettek kinyomtatva. A Városháza csak az engedéllyel és a helyszín biztosításával járult hozzá a kiállítás létrejöttéhez.

Hozzászólások