Eminescu- és Petőfi-megemlékezés Újszentesen

Írta:
2013. január 16. 19:47 (szerda) /

Január 15-én, a román nemzeti költő, Mihai Eminescu születésnapjának évfordulóján Eminescu–Petőfi-megemlékezésre került sor Újszentesen. 

A nagyszabású rendezvényen részt vettek a Polgármesteri Hivatal és a helyi Általános Iskola vezetői, valamint az iskolás gyerekek apraja-nagyja.Az ünnepség a helyi ortodox és római katolikus papok által celebrált Te Deummal kezdődött, Petőfi Sándor és Mihai Eminescu mellszobránál. Az újszentesi előljárók jelenlétében az iskolás gyerekek megkoszorúzták a költőóriások szobrait.

A megemlékezés résztvevői ezután a Kultúrotthonba vonultak, ahol az Újszentesi Általános Iskola román és magyar tagozatának tanulói Eminescu- és Petőfi-verseket szavaltak, illetve énekeltek román, magyar, francia és angol nyelven. A Dénes Ildikó és Nagy Anna tanítónők által felkészített magyar kisdiákok Eminescu (Somnoroase păsărele) és Petőfi (Anyám tyúkja, Füstbe ment terv) verseket szavaltak és énekeltek. A román tagozat tanulói a Scrisoarea a III.-a című jelenetet és román néptáncokat is előadtak.

Ezután Eminescu–Petőfi-szimpóziumra került sor a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Victor Malac polgármester, Miklós Árpád alpolgármester, Nicola Adrian iskolaigazgató, Dénes Ildikó aligazgató, Szekernyés János helytörténész, a Képzőművészek Temesvári Szövetségének elnöke, Márton Ferenc temesvári költő, Mariana Sperlea költő- és festőnő, Mariana Strungă, Antuza Gârlea, Ica Boştinaru, Adina Popa, Traian Pintilie ésVlad Cernea költők részvételével. A szimpózium résztvevői Mihai Eminescu és Petőfi Sándor költészetének a jelentőségét méltatták, a két nemzeti költőtől eredetiben és magyar, illetve román fordításban olvastak fel verseket. Szekernyés János helytörténész felidézte Petőfi Sándor temesvári és újszentesi jelenlétének történetét, aki 1849 áprilisában meglátogatta a Temesvár várát ostromló magyar szabadságharcosokat és ez alkalommal Szabadfalun Bem tábornok őrnaggyá léptette elő. Petőfi Sándor a Vadászerdő közelében – a mai Újszentes helyén – állomásozó magyar alakulatokat is meglátogatta, ahol a honvédek felismerték és megéljenezték a nemzeti költőt. Márton Ferenc költő arról beszélt, hogy a romániai magyarok kiváltságos helyzetben vannak, mert nem csak Petőfi, de Eminescu verseit is eredetiben olvashatják, majd elszavalta saját Petőfiről írott versét. Az újszentesi Sperlea házaspár által kezdeményezett szimpózium során javaslat hangzott el, amely szerint a jövőben Petőfi Sándor születésnapjáról is külön rendezvény keretében emlékeznének meg az újszentesiek.

Hozzászólások