Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.09
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Éder Enikő a Társulat szerepdöntőjében:

„Erdélyben szeretném én alakítani Sarolt fejedelemasszonyt!”

Írta: Pataki Zoltán
2008. április 14., 14.45 Hétfõ / Temes

A Magyar Televízó hónapok óta sugározza A Társulat című népszerű szerepválogató vetélkedőt, amelynek nyertesei idén júniusban eljátszhatják az István, a király rockopera 25. éves jubileumi előadásának a főszerepeit.

Az erdélyi színészek közül már csak Éder Enikő, a temesvári Csiky Gergely Színház művésze maradt versenyben, ő április 19-én, szombaton István anyja, Sarolt fejedelemasszony szerepéért mérkőzik meg két vetélytársával. Éder Enikő, aki a szerepválogató döntők kezdete óta Budapesten tartózkodik, a mindent eldöntő „meccs” előtt telefonon nyilatkozott a Nyugati Jelennek.

- Hogyan készülsz a sorsdöntő Sarolt szerepválogatóra?
- Minden szerepdöntőn az egész Társulat fellép, ezért vasárnap kivételével minden nap reggeltől estig próbálunk. Hétfőtől szerdáig kis próbatermekben dolgozunk, a koreográfusokkal „megcsináljuk” a számokat, énekórákon elsősorban azok vesznek részt, akik a szombati szerepdöntőkre készülnek. Csütörtöktől átmegyünk az MTV-be, kamerapróbák, hangpróbák, fénytechnika, hatalmas, mintegy 80 fős stábbal dolgozunk. Ha valakinek a hét elején egy szám nem jött össze – egy szólóra vagy duettre mindössze 3-4 óra jut – a hét második felében nincs már idő kijavítani. Megkaptam előre az anyagokat és a metróban, folyósókon fülhallgatón hallgatom, tanulom őket, hogy ne veszítsek időt.

- Hogy érzed, milyenek az esélyeid a fejedelemasszony szerepére?
- Nagyon kemény lesz a harc Sarolt szerepéért. A vetélytársaim már megedződtek, Molnár Ágnes két, Kelemen Éva egy szerepdöntőn már túl van, volt rá bőven lehetőségük, hogy megmutassák magukat. Nekem ez az egy lehetőségem van - ezt kellene valahogy megragadni! Állíthatom, hogy hármunk közül bárki el tudja játszani a szerepet, inkább az a kérdés, hogy melyik karakter áll közelebb a rendező elképzeléséhez.

- A Sarolt döntő előtt mit üzensz az otthoniaknak, a tévé-nézőknek?
- Azt üzenném a hazai nézőknek, olvasóknak, amit mindig is vallottam: szívük és saját belátásuk szerint döntsenek, hogy kit tartanak a legalkalmasabbnak Sarolt szerepére, hiszen ha eljut Romániába a közeljövőben ez a jubileumi István, a király előadás, úgy gondolom a nézők olyan fejedelemasszonyt várnak majd, akiben képesek lesznek hinni, akivel azonosulni is lehet akár, vagy legalábbis olyat, aki méltó utódja lehet talán azoknak a "nagyoknak", akik ezt a szerepet már több éven és generáción át megformálhatták. Mindazoknak pedig, akik támogatnak engem, köszönöm a bizalmat és tudásom szerint igyekszem megfelelni, viszonozni majd, ha Isten is úgy akarja, Saroltként.

- Nem akarok ünneprontó lenni, de ha mégse sikerül, akkor hogyan tovább?
- A Társulat tovább él, nyáron a Balaton környékén lesznek fellépéseink, ha nem is az István a királlyal, de zenés produkciókkal. Az még rejtély számomra, szeptembertől hogyan tudom folytatni a színházat. Ha megkapom Sarolt szerepét, mellette folytathatom, mert júniustól decemberig már csak néhány előadásunk lesz, ami elvileg összeegyeztethető lesz a temesvári programommal.

A temesvári Csiky Gergely társulat képviselői az MTV stúdiójában szurkolnak majd Éder Enikőnek, aki csak akkor vehet részt a mindent eldöntő végső párviadalban, ha a tévé-nézők többsége sms szavazatával őt támogatja. Az sms szavazatokat Romániából az 1261 számra kell elküldeni, az üzenet szövege a versenyző kódja (Éder Enikő esetében TA5), az érvényes szavazatokra visszajelzés érkezik. Egy mobiltelefonról több sms-t is lehet küldeni!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: laborc / Hétfõ, 2008. április 21., 02.36 Válaszoljál rá!

Nagyon nagy voltal Eniko szombat este! Nagyon sokan drukkoltunk es szavaztunk! Varjuk az Istvan a Kiralyt!
"Az még rejtély számomra, szeptembertől hogyan tudom folytatni a színházat." - ezt nem tudom ertelmezni. Remelem folytatni fogod a palyafutasod Tvaron!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu