Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.22
Édes Anna és János vitéz Déván

Érték, művészet és fiatalság... és amikor mindez a helyén van

2022. november 21., 17.36 Hétfõ / Hunyad

Színházi produkciókkal ünnepelték idén a Magyar Szórvány Napját Hunyad megyében. A Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának végzős hallgatói Huszárok a padsorban címen hozták el a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba a János vitéz történetét megidéző hangjátékukat.  Az iskola nagytermében már kora délelőtt zümmögtek a kabócák, füvet ropogtatva bégettek a bárányok. Vakkantott a komondor, madarak trilláztak, a patak közelségét víg brekegés jelezte. És a parton ott hevert Kukorica Jancsi... Innen már szárnyalhatott a képzelet végig a János vitéz 27 énekén, a tündérországi happy endig. A színművészeti hallgatók vihardobbal, xilofonnal, dorombbal, tankdrummal és sok-sok rögtönzött hangszerrel varázsolták a gyermekek elé a János vitézt. A hangjáték után a dévai diákok is résztvevőivé váltak a történetnek. Népdal-kánonnal, vakkantással, brekegéssel, zümmögéssel, trillázással lettek Kukorica Jancsi társai. A színis fiatalok felvételt is készítettek a diák-produkcióról, úgyhogy most már saját előadásban idézhetik meg a János-vitézi világot. A Palocsay Kisó-Kata rendezésében színre vitt hangjátékot egymásután kétszer is eljátszották a színisek a dévai általános iskolásoknak. Utóbbiaknak a legnagyobb kihívást talán a pusztai nyugalom átélése jelentette. De a ráhangolódás sikerült. Az előadás végén kíváncsian próbálgatták a különleges hangszereket. És a hangjáték élményén túl a magyar puszta békéjét idéző népdalt is magukkal vitték.

Este a dévai Művészeti Színházban mutatták be a Kolozsvári Magyar Színházi Intézet végzősei Kosztolányi Dezső Édes Annáját. A Takács Réka által dramatizált, Hatházi Rebeka díszleteivel, Bélai Marcel rendezésében színre vitt darab különleges élményt hozott a dévaiaknak. A szervezők nevében Széll Lőrincz Hunyad megyei alprefektus, Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármester és Gáspár-Barra Réka újságíró köszöntötte a népes közönséget. „Kosztolányi Dezső Édes Annája egy olyan korban játszódik, amikor a magyar társadalmat elborítja a bizonytalanság. A világháború, az azt követő proletár diktatúra, a társadalmi rend teljes széthullása kétségbeejtő bizonytalanságot szül. Napjainkban is bőven akad okunk az elbizonytalanodásra. Ám ameddig Déván teltházas magyar színházi előadás részesei lehetünk, ameddig vannak olyan fiatalok, akik fontosnak tartják elvinni, megszólaltatni, bemutatni magyar értékeinket, addig nem kell különösebben aggódnunk, itt a dél-erdélyi szórványban sem. Csak figyelnünk kell egymásra, és támogatnunk kell minden olyan kezdeményezést, mely a megmaradásunkat szolgálja. Köszönet mindazoknak, akik anyagiakkal, munkával hozzájárultak a dévai előadás létrejöttéhez. Köszönet mindenekelőtt a diákoknak és a kolozsvári BBTE-nek, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének, a Communitas Alapítványnak, a Dél-Erdélyért Kulturális társaságnak, a Téglás Gábor Elméleti Líceumnak és a további támogató civilszervezeteknek” – hangzott az előadás felvezetőjében. Széll Lőrincz alprefektus a Magyar Szórvány Napjának kapcsán kiemelte: olyan ünnepünk ez, mely innen indult Hunyad megyéből, és ma már Kárpát-medence szerte az összetartozás, az egymásra figyelés ünnepeként tartják számon. Üzenete ma is összecseng Bethlen Gábor szavaival: Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.

A kolozsvári színis hallgatók megtették! Friss, üde, pörgős produkcióval érkeztek, és sikerült mélyen megérinteniük a közönséget: felidézni történéseket, felszínre hozni kérdéseket, és közben a humor, a zene, a színpad varázsával élve, elhivatottságot, tenni akarást, reménységet sugározni. A kolozsvári bemutatókon, illetve a bukaresti Nemzeti Színházi Fesztiválon (FNT) nagy elismerést szerző produkciót a dévai közönség is vastapssal jutalmazta. A ropogós tapsban ott bujkált a néma skandálás: Kell nekünk a kultúra! Kell nekünk az érték! Kellenek a fiatalok! Köszönet, hogy mindez most együtt volt!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu