Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. szeptember 26., 03.22

Eurorégiós találkozó a színházi jubileum tiszteletére

Írta: Pataki Zoltán
2008. április 21., 18.00 Hétfõ / Temes

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 7. és 11.-e között Eurorégiós Színházi Találkozót szervez a színház alapításának 55. évfordulója alkalmából.

A rangos színházi rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Balázs Attila igazgató elmondta: a házigazda szerepét betöltő temesvári társulat az évad utolsó bemutatójával, Ödön von Horváth Férfiakat Szelistyének! darabjával nyitja meg a találkozót, melyet  A férfiak nélküli falu címmel játszanak Török Viola rendezésében. A rendezvény meghívott előadásai között lesz az Újvidéki Színház, a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Népszínház, a Tatabányai Jászai Mari Színház, valamint az Aradi Kamaraszínház egy-egy kiemelkedő produkciója.

A színházi találkozó keretén belül kiegészítő programok is lesznek. 55 év színházcímmel dokumentációs kiállítás nyílik az elmúlt több mint fél évszázad során bemutatott előadások plakátjaiból, dokumentumaiból. Az Eurorégiós Színházi Találkozó lehetőséget biztosít a jelenlegi társulati tagok, a színház volt tagjai és a nézők közötti találkozásra. A fiatalabb generáció, a diákok számára Ki mit tud a színházról?címmel szerveznek színházi vetélkedőt a Csiky Gergely színházról.

A Színház a régióban című konferencia a régió színházainak igazgatói, a finanszírozó, támogató szervezetek képviselői számára teremt lehetőséget, hogy megbeszéljék „közös dolgaikat”, konkrét javaslatok és tervek szülessenek a régió színházi életének fejlődése érdekében.

A színház régi és új tagjainak az Emlékpróbánlehetőségük lesz arra, hogy találkozzanak egymással és egy beszélgetés során felelevenítsék a múltat, ugyanakkor a Főpróba elnevezésű gálaműsoron a közönségnek lesz alkalma arra, hogy a társulat jelenlegi tagjaival együtt újra színpadon láthassa azokat a színészeket, akiknek régebben rendszeresen eljártak az előadásaikra. Balázs Attila lapunknak elmondta: Svédországból, Olaszországból és Magyarországról is érkeznek volt társulati tagok. Ha egészségi állapota engedi, a társulat-alapító, 93 éves Temesvári Gitta is részt vesz a találkozón. A színházi jubileum alkalmából egy albumot is kiadnak, a társulat jelenlegi tagjairól, egy híres budapesti reklámfotós közreműködésével.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Kedd, 2008. április 22., 09.34 Válaszoljál rá!

Szerintem Éder Enikő Temesváron dobbantott mint még annyian... Nem látom sehol a haszonhúzást.

Hozzászólt: Nyugdíjas, hajdani színházlátogató / Hétfõ, 2008. április 21., 20.59 Válaszoljál rá!

Remélhetően nem Temesvári Gitta lesz az egyetlen régi temesvári ezen a nagy eseményen. Éder Enikőt pedig, aki a miénk, addig kellett volna megbecsülni és főbb szerepekhez juttatni, amíg itt volt. Nem szép hasznot húzni a sikeréből. Az egyik szemem sír tehát, miközben e sorokat olvasom.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu