Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.20
Százhetvenöt, száznegyvenöt

Évfordulók emlékezete

Írta: Jámbor Gyula
2022. november 24., 08.47 Csütörtök / Arad

Kedden késő délután az arad-központi református templom örvendetesen megtelt imaházában tartott rendezvényen az aradi Kölcsey Egyesület alelnöke, Fekete Károly bevezetőjében elmondta: az aradi reformátusok (immár a városban nem egyedüli – szerk. megj.) temploma felépítésének 175. évfordulója alkalmából gyűltünk össze a 3HaviSzemle legújabb, 2022. június–szeptemberi száma bemutatásának kapcsán. 
Ha úgy tetszik, ürügyén, teszi hozzá a krónikás, megjegyezve: ez az első alkalom, amikor az említett aradi közművelődési folyóirat legújabb (tematikus) számát nyilvánosan is bemutatják. Mint utóbb a Kölcsey elnöke megjegyezte: ez a hatodik tematikus, azaz csak egy problémakörrel foglalkozó száma.
Lehetett volna a november 22-i alkalmat akár Fábián Gábor egykori (’templomépítő’) református főgondnok halálának 145. évfordulójához (1877. december 10.) kötni, annál is inkább, mert a 3Havi Szemle legújabb számát (főszerkesztő Berecz Gábor Kölcsey-elnök) neki szentelték. 
A két esemény összekapcsolása azonban feltétlenül üdvös.
Néhány történelmi adat (Baracsi Levente Zoltán, az arad-belvárosi református templom jelenlegi egyik tiszteletesének a folyóiratban közölt, a templom történetét összefoglaló cikkéből).
1840-ben sikerült megvásárolnia az aradi reformátusoknak a belvárosi telket, amelyen a mai templom és parókia áll. 1847. április 19-én letették az épülő, Hoffer József-tervezte templom alapkövét, s az év végére (mai szemmel, a mostani technológiák ismeretében is majd’ hihetetlen) át is adták!
A belső berendezés, az orgona, a harangok beszerelése a közben kitört szabadságharc miatt még váratott magára. 
A templom azonban, nem utolsósorban Fábián Gábor főgondnok erőfeszítéseinek köszönhetően állt. A jelentős aradi (bár nem helyi, hanem vörösberényi születésű, de Aradon alkotó, itt, a Felsőtemetőben nyugvó) személyiség büsztje, Kocsis Rudolf alkotása 2008 májusától a templom előtti terecskén látható.


***


Fábián Gábor (1795–1877) író, költő, műfordító, ország­gyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia, a Kisfaludy Társaság rendes tagja. Dr. Kőfalví Tamás (az aradi összejövetelen is jelen volt) szegedi egyetemi docens megállapítása: a magyar fordításirodalom egyik jelentős úttörője volt. (Részletek a 3Havi Szemle a bemutató közönségének ingyenesen kiosztott példányaiban.)
A már említett aradi (anyagilag az Aradi Közművelődési Központ támogatta, mondhatni pazar kiállítású – a hagyományos külső megjelenést tiszteletben tartó, de azon túli, kemény, fényes papírú, szép, Kurunczi Ferencet dicsérő színes fotók, reprodukciók) legújabb 3Havi Szemle az Arad magyar hagyományokat őrző, továbbadó kiadványok sorába csatlakoztatható.
Legyen olvasója, üzenetet értője.

 


Fotó: Kurunczi Ferenc

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu