Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. február 24., 04.37
A Királynő születésnapja

Fall Ilona: „Az én életemben ez a születésnap lesz az, amelyikre mindig örömmel fogok emlékezni!”

Írta: Pataki Zoltán
2020. január 30., 17.14 Csütörtök / Temes

Ahogy mondani szokás, a csillárokon is lógtak január 28-án, kedden este a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében, ahol Fall Ilona színművészt, énekesnőt, rádióriportert köszöntötték színházi és sajtós kollégái, lelkes közönsége, akiknek önzetlen szeretetét hat évtizeden keresztül nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményével, emberségével érdemelte ki. A születésnapi műsorban az örökifjú Fall Ilonát – mindenki Babuciját – a Királynő szerepében láthattuk (Kocsárdi Levente – A végjáték), ami igazán hozzá illik, hiszen királynői megjelenése, fellépése van, de megajándékozta szeretett közönségét néhány örökzöld dallal is, amit a nagyérdemű virágcsokrok özönével hálált meg.

Az ünnepi műsornak a Kocsárdi Levente rendezte A végjáték című előadás (bemutató 2016) vacsora jelenete és zárójelenete adta a keretet, az idős, beteg színészek hattyúdalát megelevenítő jelenetekben az ünnepelt Fall Ilonát (Királynő), a társulat régi barátját, Horányi Lászlót (Király), Mátyás Zsoltot (Dózse), Szász Enikőt (Lány) és Mihály Csongort (Fiatal fiú) láthattuk viszont. A műsor gerincét Fall Ilona színművész – másodállásban rádióriporter – vasárnapi rádióműsorának színházi adaptációja adta, amelyben az egyházi műsort és a zenés üzeneteket a születésnapi köszöntők hosszú sora jelentette, a műsorvezetőt ezúttal Fazakas Csaba lelkipásztor helyettesítette, a zenei aláfestést pedig Miskolci Balogh Zoltán cigányzenekara, a Shake Kvartett művészei (Éder Enikő, Borbély B. Emília, Kiss Attila és Molnos András Csaba) és maga az ünnepelt, Fall Ilona szolgáltatták. Idézzünk néhány születésnapi „zenés” köszöntőből:

A végjátékból mutatunk be néhány jelenetet, mert ez az előadás olyan színészekről szól, akik közé Fall Ilona is tartozik: akik a színészetet nemcsak mesterségüknek tekintik, hanem hivatásuknak, életmódjuknak” (Kocsárdi Levente).

„Babucinak becézzük ma is, mert megmaradt naivnak, megmaradt gyereknek, azzal a gyermeki őszinteséggel, tisztasággal fordul a mai napig a világhoz, amely mindig is jellemezte” „A díjakat osztják, a közönség szeretetét naponta tapasztalja és látja, érzékeli a színész.” „Amit kevesen tudnak: amikor Ferenczy Annamária (Maja) nehéz helyzetben volt, ő kezet nyújtott neki a kilátástalanságban és ez a segítség nem volt teher neki, csak tette a dolgát, mint mindig.” (Balázs Attila, a magyar színház direktora)

„Egykor a színházi világban szokás volt a jutalomjáték. Kívánom, hogy ez Fall Ilonának is adassák meg, el kell játszania Csiky Gergely (a temesvári színház névadója – szerk. megj.) Nagymama című darabját, amit rászabtak és ennek a darabnak megvan a modernizált változata is. Valamikor a jutalomjátékok bemutatójának a jövedelme az ünnepelté volt, kívánom, hogy ebben is legyen része!” (Szekernyés János helytörténész, műkritikus)

„Családi barátunk, Babuci nemcsak színész, hanem tanár, sőt pap is. Hirdeti a szép szót, ha kell felnőtteknek, ha kell óvodásoknak hirdeti a szép szót, mint Thália papja a színházban és ha kell, harangozik is a magyar nyelv érdekében és ha kell, ő sekrestyés is.” „Amikor a tanügyminisztériumban dolgoztam, az újszentesi Dénes Ildikó javaslatára aláírtam több mint 10 éve, hogy az Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő elnöke Fall Ilona legyen. Az én minisztériumi székemet azóta már négyen örökölték, de ő megmaradt a vetélkedő elnökének, mert jól csinálja, amit csinál!” (Matekovits Mihály ny. matematikatanár, aki feleségével, Máriával Aradról jött el Babucit köszönteni.)

A 80. születésnapját ünneplő Fall Ilonát köszöntötte még Farkas Imre temesvári alpolgármester, a társulat nevében Magyari Etelka (prózában) és Kiss Attila (dalban), dr. Bodó Barna, a Szórvány Alapítvány elnöke, a sajtós kollégák nevében Mihai Anghel, a Temesvári Rádió igazgatója, Lehőcz László rádiós szerkesztő, Makkai Zoltán újságíró és sokan mások.

Az ünnepelt Fall Ilona, a Királynő néhány őszinte, keresetlen szóval köszönte meg a minden irányból feléje áradó határtalan szeretetet: „A születésnapján a kisgyerek örül annak, hogy egy évvel öregebb lett és közelebb került az áhított felnőtt korhoz. Az évek telnek és már az ember nem örül olyan nagyon minden születésnapnak, mert egyre inkább érzi azt, hogy távolodik az alkotó munkától és közelebb kerül az idős korhoz. Mindegyikünk életében van egy olyan születésnap, amire szívesen, örömmel, boldogan emlékezünk. Az én életemben ez a születésnap lesz az, amelyikre mindig örömmel fogok emlékezni!

Szeretném megköszönni azoknak, akik ezt a műsort kitalálták, lehetővé tették és sokat dolgoztak azért, hogy ez a mai este megvalósulhasson, a kollégáknak a türelmet és a bizalmat, amivel megajándékoztak és Önöknek, kedves nézők szeretném megköszönni a sok-sok tapsot, az önzetlen szeretetet, amit Önöktől kaptam. Azzal a dallal búcsúznék Önöktől, amellyel ezelőtt sok évvel idejöttem és elkezdtem a temesvári pályafutásomat. (Szalkai Béla: Sose kérdezd. 1973 – szerk. megj.)”

A születésnapi műsoros est végén Fall Ilona barátai, ismerősei, tisztelői, lelkes közönsége virágcsokrok tucatjaival köszöntötték fel a művésznőt, abban a reményben, hogy még sokszor viszontláthatják, megtapsolhatják a világot jelentő deszkákon. A jutalomjáték még hátra van!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu