Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. szeptember 26., 01.00

Fall Ilona születésnapi műsora

Írta: Pataki Zoltán
2020. január 23., 06.00 Csütörtök / Temes

Rendhagyó színházi műsorra készül a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata, hogy együtt a közönséggel megünnepelje Fall Ilona színművész születésnapját január 28-án este 19.00 órától a színház nagytermében. Az ünnepelt közreműködésével a színpadon ott lesz minden, ami Fall Ilona, azaz Babuci: színház, rádió és zene.


Fall Ilona egy többgenerációs értelmiségi család gyermekeként Marosvásárhelyen született. Középiskolai tanulmányait a mai Bolyai Farkas Líceumban végezte, az akkori leánylíceum növendékeként, ahonnan először a színművészeti főiskolára jelentkezett, de kispolgári származása miatt elutasították, így a pedagógiai főiskola román–magyar szakán szerzett tanári oklevelet ugyanabban az évben, mint későbbi férje, Péterffy Lajos színművész a színművészeti főiskolán. 


Elsőként Sepsiszentgyörgyön segédszínészként helyezkedett el, majd Brassóban töltött több évadot, ahol felfedezték kiváló hangját, énektehetségét. Később a sepsiszentgyörgyi igazgató kérésére ismét visszaszerződött Szentgyörgyre, ahonnan Sinka Károly ajánlatára Temesvárra költözött férjével. Ott több mint száz szerepet formált meg, a bánsági közönség nagy örömére. Vers- és kabaréműsorral fellépett az Amerikai Egyesült Államokban is, majd Fagyöngy című versműsorával Svédországban, Németországban, Ausztriában szerepelt. 1989-től riporterként a Temesvári Rádiónak is dolgozik, mint a temesvári magyar adás egyik alapítója.


„Rövid a rendelkezésünkre álló idő ahhoz, hogy számba vehessük szerepeidet, hisz volt, hogy csak egy év alatt 287 előadásod volt. Vagy hogy elsoroljuk, hány rendezővel dolgoztál, hány díjat és elismerést tudhatsz magadénak, mióta 1961-ben – akkor még Sepsiszentgyörgyön – először álltál színpadra. Előadás előadás után, szerep szerep után, szavak, dalok, kilométerek. Marosvásárhely, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Temesvár, Ausztria, Németország, Svédország, Amerika. És Te örömünkre most sem pihensz. Az, életkedved, a benned élő örök adni vágyás, humorod, könnyedséged, hangod rezdülései, a tőled hallott és a hozzád kötődő történetek. A lényed finom szövete. A nekünk adott ajándékod. Az, hogy ismerhetünk, hogy veled egy színpadon játszhatunk, hogy a hangodat hallhatjuk a nézőtér sötétjében vagy otthonunk kényelmében. A nyomok, amiket mi, akik ismerünk, és mi, akik Téged láthatunk és hallhatunk, és ők, akik ma nem lehetnek itt, örökre magunkkal viszünk.Ez a színház, ez a város és ez a vidék nem lenne ugyanolyan nélküled.”

(Részlet Fall Ilona laudációjából).

A belépés ingyenes, ám a helyek száma korlátozott. Jegyekért keressék fel a színház jegypénztárát, illetve online jegyvásárlásért a www.biletmaster.ro oldalt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu