Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 11.20
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Szefárd örökséget bemutató kiállítás a várbástyában

Fedezzük fel Sefaradot

Írta: Pataki Zoltán
2019. november 07., 17.54 Csütörtök / Temes

A temesvári Mária Terézia Bástyában 2019 november 6-án nyitották meg a spanyolországi szefárd zsidó örökséget bemutató, Fedezzük fel Sefaradot (Descubre Sefarad) című kiállítást. A Bukarestben már bemutatott izgalmas fotókiállítás José Miguel Viñals tiszteletbeli spanyol konzul és az általa vezetett VIA RUMANIA CULTURA egyesület jóvoltából jutott el a Bánság fővárosába.

A Fedezzük fel Sefaradot fotókiállítás érdekes időutazásra invitálja a látogatót, hiszen a Spanyolországból több mint 500 éve elűzött szefárd zsidók örökségét (zsidó negyedeket – juderías, zsinagógákat, ősi zsidó feliratokat, sírköveket, stb) mutatja be. A spanyol és román nyelvű magyarázattal ellátott színes fotók mellett néhány, a zsidó valláshoz kötődő kegytárgyat, valamint a spanyolországi szefárd közösségeknek egykor otthont adó városok térképét is láthatjuk a kiállításon. Az 1492-ben kiadott Alhambra-ediktummal vette kezdetét a zsidók üldözése az ibériai félszigeten, ami a mór uralom alatt ismeretlen volt. A zsidókat választás elé állították: vagy elvándorolnak, vagy keresztény vallásra térnek. A spanyolországi szefárd zsidóktöbbsége a száműzetést választotta, közülük sokan a Balkán félszigetre, a mai Románia területére is eljutottak. A kiállítás megnyitón a helyi zsidó közösség képviselői is részt vettek, de szefárd zsidó közösség már nincsen Temesváron.

A kiállítást José Miguel Viñals tiszteletbeli spanyol konzul nyitotta meg, aki nagyra értékeli a spanyolországi szefárd zsidó örökséget. „A Descubre Sefarad kiállítást a bukaresti spanyol nagykövetség hozta el a fővárosba, és amikor azt kérdezték, hogy be akarjuk-e mutatni Temesváron is, azonnal igent mondtam. Ennek egyik oka az, hogy nagyra tartom és kiváló kapcsolatokat ápolok a temesvári zsidó közösséggel. A spanyolok 1492-ben olyat tettek, ami abban a korban talán természetes volt, de mai szemszögből nézve elfogadhatatlan. Kiutasították az országból a lakosság egy részét, a spanyol zsidókat, akik a spanyol kultúrához, a spanyol néphez tartoztak. A népet nem lehet elüldözni az országból, semmilyen indoklással. Szerencsére a jelenlegi spanyol kormány elismeri a spanyolországi szefárd zsidók kulturális örökségének az értékét, és meghozta a megfelelő intézkedéseket ennek az örökségnek a megőrzése és népszerűsítése érdekében. A kiállítás bemutat néhány spanyol várost, ahol a legjobban megőrizték a zsidó épített örökséget. Spanyolországban mintegy 400 városban voltak zsidó közösségek a középkorban, nem maradt meg mindenhol, de van néhány olyan zsidó negyed, zsinagóga, amelyeket kiváló állapotban megőriztek, konzerváltak. Ha megőrizzük az épített örökségünket, ez vonzza a turistákat és segíti a helyi gazdaságot, ez egy olyan befektetés, amely busásan megtérül” – mondta a tiszteletbeli spanyol konzul, utalva a temesvári épített örökség lehangoló állapotára. A spanyol állam a szefárd zsidók épített örökségének a részleges megőrzése mellett, lehetőséget adott az 1492-ben elüldözött zsidók leszármazottainak arra, hogy kérjék a spanyol állampolgárságot. Ötszáz év után 130 ezer szefárd zsidó élt ezzel a lehetőséggel! A kiállításmegnyitó során kuriózumként meghallgathattuk egy Belgrádban élő szefárd zsidó hölgy énekét, aki még beszéli az 500 évvel ezelőtt spanyolhonból magukkal hozott ősi spanyol nyelvet, és még tudja a régi zsidó énekeket.

A Fedezzük fel Sefaradot című kiállítás 2019. november 20-ig lesz látogatható a Multifunkcionális Központban (a várbástya udvarán található a bejárat).

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu