Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 20., 20.30
Színházajánló

Feketeszárú cseresznye

2019. június 05., 16.57 Szerda / Arad, Hunyad

A címben megjelölt nóta, amely nem sokkal a függöny felemelkedése után hangzik el a színpadon, pontosabban annak második sora „rabod lettem szép menyecske” utal a műben kibontakozó érzelmekre, szerelmi háromszögre, de Hunyady Sándor drámája nem szokványos szerelmi történet, ennél sokkal több.

„Vajon lehet-e hozzányúlni a kényes témához, mely annyira fáj, mint a nyílt seb? Vajon közvetlenül édesanyánk halála után írhatunk-e róla egyebet, mint forró lírát?” – teszi fel a kérdést Kosztolányi az 1930-as vígszínházi ősbemutatót követő kritikájában, mert a dráma a történelmi Magyarország feldarabolásához kapcsolódik.

A mű írója, Hunyady Sándor (1890–1942) szakavatottan nyúlt a témához, nemcsak azért mert jó tollú novella- és drámaíró, hanem azért is, mert számára a nemzeti tragédia nemcsak „történelem”, hanem személyes veszteség: szoros szálak fűzik Kolozsvárhoz, de Bácskához is, ahol a mű játszódik. A cselekmény javarészt a szerbiai impériumváltás idején játszódik, amely itt is – a nemzetközi helyzet azonossága okán –1918 végén és 1919 elején vagyis szintén 100 éve történt, ugyanúgy, mint Erdélyben (pedig ott nem is volt „nemzetmegváltó nagygyűlés”)

Az 1931-es aradi bemutató után a helyi kritikus nagyon találóan így ír a darabról: „Pompás korrajz, a szerző egy kis szolgabírói iroda és a családi élet keresztmetszetébe sűríti az impériumváltás korszakának lelki traumáit, mondanivalóját magáénak érezheti minden magyar nyelvterület kultúrközössége” (Aradi Közlöny, 1931. október 27.) A dráma középpontjában a megrázó történelmi sorsfordulat bemutatása mellett olyan emberek állnak, akik legyenek akár szerbek, akár magyarok, a saját nemzeti identitásukat megőrizve igyekszenek betartani a barátság, a hűség, az áldozatkészség egyetemes törvényeit. Humánus üzenete az, hogy a nagy politikai fordulatok– ha be is zavarnak –, de alapjaiban nem tudják megrontani egyetlen nép fiainak jellembeli értékeit sem – ha van nekik ilyen.

A színművet a Budapesti József Attila Színház színészei mutatják be Aradon. Ezt az intézményt szokás volt műsorpolitikája, rendezési elvei miatt „a Pesthez legközelebbi vidéki színháznak” titulálni, de ez a mai „elvadult” színházi légkörben a néző számára egyáltalán nem jelent negatívumot: az általuk színre vitt darabok nagy része nem válik a modernkedő rendezői bravúrok áldozatává, nem szükséges külön magyarázat ahhoz, hogy felfogjuk, mi történik a színpadon.

A Feketeszárú cseresznye „megérett” az ő előadásukban, kitűnő színészgárdával évek óta tartják műsoron. „Az előadást tűpontos „koreográfia” és sallangmentes, igen erőteljes színész játék jellemzi. (…) Világsztárok sem játszhatnák jobban, hitelesebben a szerepeket, mint a történet három fő karakterét alakító Nemcsák Károly, Rékasi Károly és Pikali Gerda. Játékmodoruk csak annyiban „avítt”, hogy minden szavukat értjük, beszédmódjukban nyoma sincs a mai nyegle színi „természetességnek”– írja a darab megtekintése után Horváth Péter színikritikus a Tiszatájban ez év januárjában.

Az együttes 2018 nyarán ugyanezzel a darabbal a partiumi városokban tartott fergeteges sikerű előadásokat. Bízom benne, így lesz Aradon is.

 

Piroska Katalin

 

***

Arad – A József Attila Színház vezetése úgy döntött: idén is útnak indul, hogy Hunyady Sándornak, a történelem viharában játszódó, megrendítően szép színművét eljuttassa a határon túli magyarlakta vidékekre. A turné egyik helyszíne Arad. Az előadás június 12-én, szerdán lesz 19 órától a Ioan Slavici nagyszínházban.

Az előadásra a belépő 10 lej, jegyeket az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában (Episcopiei utca 32.) lehet vásárolni. A jegyekből összegyűlt pénzösszeget az RMDSZ Arad Megyei Szervezete felajánlja a Kölcsey Egyesületnek, hogy digitalizálhassák az újonnan visszakapott archívumot.

A turné a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének támogatásával jöhetett létre. Társszervező az Aradi Kamaraszínház.

***

Déva az előadásra június 11-én, kedden este 19 órától kerül sor a Művészeti Színházban. Jegyet elővételben a magyar történelmi egyházaknál, a Téglás Gábor Elméleti Líceumban, illetve a dévai Magyar Házban lehet vásárolni. A jegy ára felnőtteknek 25 lej, diákoknak 10 lej. A begyűlt összeget a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlják fel.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu