Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 11.55

Felhívás fotótörténeti gyűjtemény létrehozására

2009. március 17., 13.41 Kedd

A Maros Megyei Múzeum a Marosvásárhelyi Fotóklubbal, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével és a Népújsággal közösen a megyei múzeum keretében létrehozza az erdélyi fotótörténeti gyűjteményt. 

Az állomány gyarapítása érdekében gyűjtést kezdeményez. Az említett intézmények felkérik mindazokat, akik támogatni szeretnék a kezdeményezést, hogy megőrzés, tárolás és kiállítás végett a következő fotótechnikai eszközöket, illetve fényképfelvételeket adományozzák vagy bocsássák a múzeum rendelkezésére.

– Analóg fényképezőgépek, laboratóriumi és stúdió berendezések, dokumentációs anyagok a fotográfia megjelenésétől az 1980-as évekig.

– Dokumentum értékű fényképfelvételek, amelyeken már nem létező épületeket, helyszíneket örökítettek meg. Köztük lehet olyan családi jellegű fotó is, aminek a hátterében az említett épületek, városrészek ma már nem láthatóak.

– Fotók, amelyeken az ábrázolt személyek ma már nem létező népviseleti ruhában, egyenruhában vagy bármilyen korhű öltözetben jelennek meg.

– Olyan ipari, kézműves vagy népművészeti fotók, amelyek felszámolt gyárépületet, belsőt, munkafolyamatot rögzítettek.

– Bármilyen eseményfotó (sajtófotó), ami egy történelmi, településtörténeti (és nem családi) vagy bármilyen más (árvíz, földrengés, tűzeset stb.) alkalommal készült.

– Portrék, amelyen jeles személyiség (politikus, irodalmár, színművész) szerepel.

– Szociófotók, amelyek valamely társadalmi csoportot ábrázolnak már nem létező környezetben.

– Művészeti eseményhez, rendezvényhez kötődő fotók, amelyeken jeles előadók, alkotók szerepelnek.

– Művészfelvételek, amelyeket neves erdélyi fotográfusok készítettek.

Amennyiben a tulajdonosok igénylik, a múzeumnak felajánlott tárgyak tulajdonjogát megőrizhetik, ha valamelyik tárgy vagy felvétel kiállításra kerül, az adományozó nevét feltüntetik a tárlókban.

Amennyiben lehet, mellékeljék a fényképek elkészítésének helyszínét, időpontját, a rajta szereplő személyek nevét, a technikai adatokat (milyen géppel, esetleg blendenyílással és zársebességgel készült). Ugyanakkor kérjük a felajánló adatait, elérhetőségét is. Nagyobb gyűjtemény adományozása esetén a felszerelések, illetve a fényképek elszállítását biztosíthatjuk. A kurátorok fenntartják az előválogatás jogát.

Az átvétel a jelenleg érvényben levő jogszabályoknak megfelelő jegyzőkönyv által történik, amelyben mindkét fél kezelési, illetve tulajdonosi jogát tiszteletben tartják.

A gyűjteményt szakemberek rendszerezik majd. A muzeális értéket nem képviselő fényképezőgépet, berendezést vagy fényképet nem őrizzük meg, kérésre visszaszolgáltatjuk. Ez esetben a szállítást nem vállaljuk.

Kérjük, jelezzék a felajánlási szándékot a gyűjtemény kurátorainak Bálint Zsigmond fotóművész 0265-237-445-ös telefonszámán vagy a balint.zsiga@rdslink.ro e-mail címen, illetve Vajda György fotóriporter 0744-604-244-es telefonszámán, illetve a gyvajda@yahoo.com e-mail címén.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu