Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 19., 14.24

Fent a mélyben, avagy öngyilkosjelöltek klubja

Írta: Pataki Zoltán
2014. január 09., 18.41 Csütörtök / Temes

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház szilveszter után egy héttel mutatta be Nick Hornby Hosszú út lefelé című regénye nyomán létrehozott, Fent a mélyben című előadását, Kedves Emőke rendezésében. 

A fekete vígjáték (valamikor akasztófahumornak nevezték ezt a stílust) szereplői botcsinálta öngyilkosjelöltek, akik egy londoni felhőkarcoló tetején véletlenül futnak össze éppen szilveszter éjszakáján. A Fent a mélyben hősei, akik mind más-más világokból érkezve szánták el magukat a visszafordíthatatlan lépésre, egymást túllicitálva adják elő számukra megoldhatatlannak látszó problémáikat. Végül mégsem ugranak, sőt, szövetségre lépnek és egyfajta öngyilkosjelölt-klubot alapítanak, miközben az őket nyomasztó hatalmas problémák kezdenek eltörpülni, szertefoszlani.

„Olyan történetet kerestem, amely egy kicsit könnyedebben kezel komoly és nehéz témákat, egy kicsit felüdültebb előadást szerettünk volna létrehozni” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Kedves Emőke, a temesvári társulat házi rendezője, aki tavaly Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok című előadásával mutatkozott be a temesvári nézőknek. „A szöveg kiválasztásánál a másik szempont az volt, hogy a színészek számára jó anyag legyen, amelyben meg tudják mutatni, mire képesek. Az előadással az volt a célunk, hogy ne nagy hősöket mutassunk a színpadon, hanem hétköznapi embereket, akik gondolkodnak ugyan az öngyilkosságon, de nem biztos, hogy megvan minden okuk rá. A négy szereplő teljesen külön világból érkezik a toronyház tetejére, a találkozás szül egy közös világot számukra, amitől kigyógyulnak öngyilkos hangulatukból és kiutat találnak a problémás helyzetükből. A közös élmény, az, hogy ugyanolyan emberekkel vannak együtt, akiknek szintén vannak problémáik, megváltoztatja a szereplőket. Kezd türelmük lenni önmagukhoz, a problémáikhoz és a probléma felismerésében már benne rejlik a megoldás.”

Az öngyilkosjelölteket Bandi András Zsolt (Martin), Tar Mónika (Maureen), Lőrincz Rita (Jess) és Kiss Attila (JJ) alakítják, epizódszerepek erejéig Éder Enikő és Aszalos Géza is bekapcsolódnak a játékba. Kiemelkedő Tar Mónika Maureen alakítása, aki minden szempontból kakukktojás a négyesben, a problémájával és a stílusával egyaránt, mégis ő az, aki a legmélyebb benyomást gyakorolja a nézőre.

Balázs Gyöngyi egyszerű, de szuggesztív díszlete és jelmezei segítik a közönséget abban, hogy a színészi alakításokra koncentráljanak. Nick Hornby szövegét Góli Kornélia dramaturg, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára mesterien tolmácsolja.

A Fent a mélyben című előadást legközelebb január 14-én 19 órától láthatják a temesvári nézők a színház Stúdió termében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu