Filmpremier az Arta moziban

Írta:
2022. augusztus 9. 18:34 (kedd) /

A Monica Stan és George Chiper-Lillemark rendezte Makulátlan (Imaculat) című román filmet – mely tavaly három fontos kitüntetéssel tért vissza Velencéből (első filmesnek járó díjjal, rendezői díjjal és a forgatókönyvírók díjával) – vetítik csütörtökön, Aradon először, az Arta mozi nyári kertjében.

A Makulátlan Daria történetét meséli el, aki rehabilitációra kerül, hogy megszabaduljon az első szerelme által kiváltott heroin-függőségétől. Megnyilvánuló ártatlansága megmenti őt az ott tartózkodó legtöbb kábítószer-függő férfiak nyomulásától, és meglepő módon még védelmet is kap. A figyelem középpontjába kerülve Daria azonban rájön, hogy a különleges bánásmódnak magas ára van.

„A történetet egy olyan személyes élmény ihlette, amelyet akkoriban éltem át, amikor még nem is gondoltam, hogy filmet fogok készíteni. Valójában azt sem tudtam, mit fogok kezdeni az életemmel, teljesen össze voltam zavarodva, de tudtam, hogy egy csodálatos időszakon megyek keresztül. Megtanultam valamit, ami örökre megváltoztatott, és amit nem tudtam magamban tartani. Ennek a <<valaminek>> a lepárlása és filmnyelvre való átültetése azonban hosszú és összetett folyamat volt, amely csak most valósult meg. Ez egy aprólékos feltárása annak, hogy milyen kapcsolatok jönnek létre egy csoportdinamika kontextusában egy elszigetelt és klausztrofóbiás környezetben, és hogyan változtatják meg ezek a hatalmi viszonyok mélyen saját identitásunk érzését. A film egy történet a csábításról, de nem csak a hagyományos értelemben. Ez a saját képed elcsábítása és a tükröződése a másik szemében” – mondja a filmről Monica Stan, a fiatal rendező.

A Makulátlan című 114 perces filmet augusztus 11-én, csütörtökön 21.15-től vetítik az Arta mozi nyári kertjében.

A belépés ingyenes, ha az időjárási körülmények kedvezőtlenek, akkor a vetítés a nagyteremben lesz.

 

Hozzászólások