Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 11.54
Egy vendégjáték margójára

Folytatni akarják az együttműködést

2013. szeptember 20., 11.00 Péntek / Arad

A kedd esti színházi előadás nézői kivételes hangulatú, szívhez-lélekhez szóló, sokáig emlékezetes élményként raktározták el magukban a Zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthona KOMISZZ és dESZKa színtársulatának bemutatkozását, Vajda Katalin: Legyetek jók, ha tudtok! című kétrészes darabjának színre vitelét.  

Az esemény előzményei tavaly őszre tehetők: dr. Juhász Edit, az Arad Megyei Szociális Asszisztencia és Gyermekjogvédő Főigazgatóság vezérigazgatója és Hollósi Péter, a magyarországi intézmény igazgatója akkor ismerkedtek meg egy hivatalos budapesti ünnepségen. Hollósi igazgató ott vetette fel egy kisebb erdélyi körút megszervezésének javaslatát, amelynek első állomása Arad lenne. Juhász doktornő természetesen nyomban felkarolta a tapasztalatszerzésnek is kitűnő ötletet.

E hét elején érkezett Aradra az 52 magyarországi vendéget szállító autóbusz. A két gépkocsivezetőn, az igazgatón és egy édesanyán kívül valamennyien, azaz 48-an a darab szereplői, tíz évestől 60 éves korig. A szállásról, ellátásról a vendéglátók gondoskodtak a Csiky Gergely Főgimnázium önzetlen támogatásával. S természetesen a város nevezetességeit is bemutatták.

Szerda délelőtt alkalmam volt beszélgetni Hollósi Péterrel, az intézmény igazgatójával, a fiatal, Szatmárnémetiből elszármazott Betuker Botond rendezővel, művészeti vezetővel és megismertem a darabban a pápát alakító horvát származású Ravadich Józsefet (aki mint meghívott vendégművész lépett fel), egy észak-nyugat magyarországi horvát falu, Horvátzsidány színtársulatának megalapítóját, tagját is.

A „színészek” a municípiumi kantinban elfogyasztott reggeli után rövid kimenőt kaptak. Még egyszer körülnéztek a városközpontban, vásárolgattak. S aztán indultak a körút második állomására, Dévára, a Böjte Csaba testvér vezette Szent Ferenc Alapítvány árváihoz. (Az előadást a Dévai Művelődési Házban tartották meg nagy érdeklődés közepette). Útközben természetesen megálltak Radnán, hogy megnézzék a gyönyörű római katolikus kisbazilikát.

A beszélgetés során megtudtam, hogy a színtársulatot Szalay Péterné Brigitta, az otthon lelkes munkatársa alapította még a múlt század kilencvenes éveinek végén, az otthon lakói, az értelmileg akadályozott személyek szabadidejének jobb, tartalmasabb kitöltése céljából. Eleinte rövidebb jeleneteket, kamaradarabokat tanultak be és adtak elő. Jó kezdeményezésnek bizonyult! A gondozottak élvezték a közös munkát.

– 2004-ben átadtuk a foglalkoztatási központot, ahol már színpad, színházterem is volt. Az otthon életében igen fontos szerepet betöltő eseményre a Valahol Európában című musicalt tanulták be és adták elő a gondozottak igen szép sikerrel. Azóta minden esztendőben (2012. kivételével) volt egy-egy új bemutatónk, előadásunk – sorolta Hollósi Péter igazgató, majd így folytatta: – Nagyon örülök, hogy Betuker Botond, a soproni Eötvös gimnázium dESZKa színtársulatának művészeti vezetője elvállalta, hogy foglalkozzék a mi színészeinkkel is. Szívvel-lélekkel velünk van – dicsérte a fiatalembert.

– Társulatunkban mindenki mindent csinál. Nemcsak szerepet játszanak, ha kell díszletmunkások, ha kell akkor a műszaki problémákat is megoldják… Örömmel foglalkozom velük: rendezek, irányítok, ha kell szerepelek. Nem könnyű a munka, de a gondozottak minden apró sikerélményre roppant hálásan reagálnak – kapcsolódott a beszélgetésbe Betuker Botond, majd hozzátette: – Intézményünk nevében is szeretném megköszönni vendéglátóinknak a szeretetteljes fogadtatást, az önzetlen gondoskodást, az előkészületekkel, a szervezéssel járó fáradozásukat. Ha jól sikerült a fellépésünk, ez az ő érdemük is…

Én csupán abban reménykedem, hogy ez a valóban szépen, sikeresen indult kapcsolat tovább erősödik, újabb rendezvényekben nyilvánul meg. Ezt erősíti meg az a tény, hogy a két intézmény vezetője együttműködési egyezményt írt alá a találkozó végén.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Koczor Dániel / Szombat, 2013. szeptember 21., 16.34 Válaszoljál rá!

Én részese voltam ennek a csodának. A zsirai intézmény engem kért fel, hogy eljátszam az egyik főszereplőt, azaz Cirifishiot. Az együttműködés és az, hogy eljátszhattam a darab főhősét egy ilyen gyönyörű helyen mint Erdély csodálatos élmény! Örökké emlékezni fogok és köszönök mindent!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu