Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 18.31
Megkezdődtek az Aradi Napok

Fotókiállítás és műsorváltozás

Írta: · Kiss Károly
2008. augusztus 19., 09.00 Kedd / Arad
Úgy tűnik, az Aradi Napok szervezői is a jelenleg zajló olimpiai játékok hangulatában vannak, hiszen akárcsak Pekingben, ahol a hivatalos megnyitó előtt már két nappal korábban megkezdődtek a labdarúgó-mérkőzések, nálunk sem történt ez másképp, igaz, az arányokhoz mérten sokkal kisebb mértékben: bár tegnap este volt a start, délelőtt már a Városháza elé várták a fotóművészet kedvelőit.


Mifelénk igencsak szokatlan, éppen ezért külön dicséretre méltó az a pontosság, amelylyel Ovidiu Marian alpolgármester megnyitotta az Aradi Fotóklub szabadtéri tárlatát. Mi tagadás, nem túl sokan voltak kíváncsiak az esemény hivatalos részére, ez is lehet a magyarázata annak, hogy a vice pár mondat után vissza is vonult a tornyos házba. Az arra járók azonban mind többen szántak rá pár percet, hogy megnézzék, mit is kínálnak számukra a színes fotókkal teleaggatott pannók. A 13 pannón összesen 78 kép látható: nappali és éjszakai városképek, szép, a rohanó világunkban általában észre sem vett aradi épületrészek, csendéletek gyerekekkel, nőkkel, állatokkal, virágokkal, tájképek. Eredetileg azt tervezték, hogy a hét idején Arad több városrészébe is elviszik a tárlatot, korábbi kedvezőtlen tapasztalatok miatt azonban lemondtak erről az elképzelésről.
Egy apró észrevétel. A pannók hátlapján az előző választási kampányból ránk maradt propagandaanyag vidítja-szomorítja a bámészkodót. És egy színes-bús közjáték. A pannók mögött egy padon egy éhségsztrájkoló üldögél: rá se hederít senki. A rendőröket várja, hátha azok nemcsak elviszik, hanem meg is hallgatják panaszát, sőt még valamit tehetnek is gondjainak megoldása érdekében.
***
A mai program az előzetesen meghirdetetthez képest nemcsak változott, hanem bővült is.
10 órakor: Fiatalok a döntéshozatalban, román–walesi egyezményt írnak alá a Városháza dísztermében; a Vasile Goldiş Egyetemisták Házában (Forradalom útja 92., I. emelet) Arad, Art Nouveau 1900 című fotótárlat nyílik.
12 órától: A Bodrogi úton lévő idősek otthonában Török Zsolt hegymászó az idei Himalája-expedíciójára gyűjt aláírásokat a megyeszékhely zászlajára; a Vasile Goldiş Egyetemisták Házában tudományos szimpóziumot tartanak a Vasile Goldiş helye és szerepe az 1918-as egyesülésben címmel.
17 órától: Elmarad a marokkói művészek tárlata a Klió teremben; Gájban a szerb ortodox templom búcsúját tartják.
18 órától: A Delta Galériában bemutatják az Arad Art – 50 éves vizuális művészet Aradon című albumot; a Klió teremben megnyílik hat fiatal aradi képzőművész, Giotto Doichiţă, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, Anca Sabău, Adrian Sandu és Diana Serghiuţă tárlata.
20 órától: az Eminescu parkban szabadtéri előadás: az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház Decalog (Tízparancsolat) című darabjából adnak elő egy hosszabb kivonatot.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu