Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 13.03
Az Aradi napok eseményei

Fotókiállítás, templombúcsú, festménytárlat

Írta: · Kiss Károly
2008. augusztus 19., 18.00 Kedd / Arad

Ma változatos programmal folytatódik az Aradi napok rendezvénysorozata. Bizonyos szervezési egyenetlenségek miatt több esemény kezdési időpontja is azonos volt, így többen is kerültek kellemetlen választási helyzetbe.

Délelőtt 10 órakor walesi ifjú vendégek jártak a Városházán, ahol a házigazdákkal együttműködési egyezményt írtak alá a Fiatalok a döntéshozatalban témakörében.

Ugyanekkor nyílt meg a Vasile Goldiş Egyetemisták Házában Virgiliu Jireghie Art Nouveau 1900című fotótárlata, amely a szecesszió szabadtéri múzeumának tartott Arad néhány látványos külső és belső építészi részletét mutatja be. Véletlen egybeesés, hogy a fotóművész a 22. egyéni tárlatán pontosan 22 képet állított ki: ezúttal elsősorban a kovácsoltvas lépcsőfeljáratokra és díszítésekre, festett üvegablakokra helyezte a hangsúlyt, de láthatunk szép oszlopfőket, tornyokat és homlokzatokat is, nem egynek az azonosítása még a komoly helyismerettel rendelkezők számára is gondot jelentett. Ezért is maradtunk egy kis hiányérzettel, hiszen a fantáziacímek helyett vagy mellett meg lehetett volna jelölni a fotó készülésének a pontos helyét is. A tárlat anyagát Dan Demşea muzeológus értékelte, kiemelve egyrészt, hogy Arad az építészeti stílusok tekintetében is követte a modern irányzatokat, másrészt, hogy a fotóművészet – ezúttal a kiállító közreműködésével – egyben komoly dokumentációs szerepet is betölt.

Déli 12 órától a Bodrogi úton lévő idősek otthonában Török Zsolt hegymászó az idei Himalája-expedíciójára gyűjtött aláírásokat a megyeszékhely zászlajára. Ez az esemény sem maradt konkurens nélkül, ugyanis a Vasile Goldiş Egyetemisták Házában ugyanekkor kezdődött egy tudományos kerekasztal-megbeszélés a Vasile Goldiş helye és szerepe az 1918-as egyesülésben címmel. Az egészen szűk körű tanácskozáson az aradi magán egyetem történészei azt a célt tűzték ki, hogy Vasile Goldişnak – az 1918-as egyesülésben játszott meghatározó szerepe mellett – az élete és tevékenysége más vetületeit is megvilágítsák. Így került szóba tanári, iskolaigazgatói és tankönyvszerkesztői munkássága, egyházi szerepvállalása, valamint sajtótevékenysége – amelyek mindegyike azonban szorosan kapcsolódik . Az egyik előadó, dr. Alexandru Roz, a Goldiş egyetemi tanára vehemensen bírálta az Aradi napok időpontjának megválasztását, mondván: a szabad királyi város odaítélése egy „elnyomó hatalom öncélú gesztusa volt”.

17 órától tartották Gájban a szerb ortodox templom búcsúját, ezt követően azonban ismét egybeesett két, ráadásul azonos tematikájú esemény: egyaránt  

18 órától mutatják be a Delta Nemzeti Galériában az Arad Art – 50 éves vizuális művészet Aradoncímű albumot, és nyitják meg a Klió teremben hat fiatal aradi képzőművész, Giotto Doichiţă, Cosmin Moldovan, Laurian Popa, Anca Sabău, Adrian Sandu és Diana Serghiuţă festménykiállítását.

20 órától az Eminescu parkban szabadtéri előadáson láthatnak az érdeklődők egy magvas kivonatot az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház Decalog (Tízparancsolat) című darabjából.

***

Holnap a kínálat főként délutáni és esti időpontú.

17–20 óra között rendezik az Armonia bevásárlóközpontban az Arad kupa elnevezésű streetdance-, grafitti- és fotóversenyt.

19 órától nyílik Dacian Giura szabadtéri festménytárlata az Eminescu parkban.

20 órától az Eminescu parkban aranydiplomákat osztanak ki a legalább 50 éve együtt élő házaspároknak, ezt követően a filharmónia zenekara bécsi koncertet tart a szabad ég alatt.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu