Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 03.03
Egressy-ősbemutató Temesváron

„Gyakran előfordul, hogy a szereplőim alakítják a darabjaimat”

Írta: Pataki Zoltán
2009. szeptember 08., 07.00 Kedd / Temes

Temesváron a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban szombaton tartották a népszerű kortárs magyar drámairó, Egressy Zoltán Június című darabjának ősbemutatóját.

A premier másnapján a szerzővel beszélgettünk az először Temesváron bemutatott darabról (amelynek első előadását sajnos nem láthatta Egressy Zoltán).

Volt-e már rá példa, hogy valamelyik darabjának ősbemutatóját nem Magyarországon tartották?

– Ez most először fordult elő, de olyan már volt, hogy nem Budapesten, hanem valamelyik vidéki színházban volt az ősbemutató. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szinte mindegyik darabomat több előadásban szoktam látni, de szerintem az ősbemutató esetében a rendező személye a legfontosabb!

Miért Victor Ioan Frunză rendezésében és miért éppen Temesváron láthatjuk először a Június című darabját?

– A Portugál című darabomat Victor rendezte meg Nagybányán , én nagyon szerettem azt az előadást! Abban maradtunk, hogy tartjuk a kapcsolatot, közben feleségén, Adrianán keresztül kérte, hogy küldjek darabokat neki. Amikor megkapta a Júniust, szólt, hogy ezt megrendezné és ezzel nagyon megtisztelt! Ez a Június című darabomnak az ősbemutatója, nem játszották sehol máshol és nagyon megnyugtató a számomra, hogy Victor Ioan Frunză rendezi!

Hogy miért éppen Temesváron volt az ősbemutató? A temesvári társulatról csak jókat hallottam, ezt nem udvariasságból mondom! Hasonló vélemény alakult ki a temesvári közönségről is, amely kimondottan nyitott közönség, hallottam, hogy nem csak magyarok járnak az előadásokra, hanem románok is nagy számban!

Kommunikált a rendezővel a próbafolyamat idején?

– Victor nem az a típusú rendező, aki a szerzővel agyonbeszélgeti az időt, én pedig teljesen rábíztam a Június című darabomat. Hallottam, hogy amikor felmerült valami tisztázatlan kérdés, Frunză azt mondta, hogy majd ők a próbákon megfejtik és megoldják a dolgot. A darab az én értelmezésemben tragikomédia: az a jó, ha az előadásban megvan mind a két oldala, a tragédia és a komédia is. A Portugálban ezt Victor nagyon jól megoldotta, remélem most is megtalálta az egyensúlyt!

– Szép Ernő Májusának továbbgondolása a Június?

– Szép Ernő Május című darabja valóban nagy hatással volt rám, amikor elolvastam, de nem az ő darabjának továbbírása ez - Május után Június - inkább az a közös bennünk, hogy valamiféle korlenyomat mindkettő. A Május a Szép Ernő korabeli Budapestről szól, a Június pedig 2007 Budapestje, önéletrajzi elemekkel bőven megtűzdelve, hiszen amikor elszakadt a térdem, én is jártam gyógytornára, de a bio-piacon  és hangszerüzletben is jártam, a Tabánt is nagyon szeretem, ott júniusban nagyon jó hársillat van!

A darab szerelmi sokszögekbe bonyolódott szereplői az előadás végén valamilyen módon egymásra találnak. Hisz Ön a szerelem megváltó erejében?

– A szerelem egy időre biztosan megváltja az embereket, ugyanakkor azt is hiszem, hogy a szerelem egy betegség, módosult tudatállapot, amiben az ember egész életére kiható, néha csak a következő szerelemig érvényes döntéseket hoz. A szerelem az én életemet is felforgatta, többször is, majd a jövő dönti el, hogy megérte-e vagy sem…

Mi a Június üzenete, a szerző értelmezésében?

– Én soha nem úgy írom a darabjaimat, hogy komoly üzenetet akarok a nézőkhöz eljuttatni! Valami probléma foglalkoztat, amiről elkezdek írni, de alapvetően mindig a szereplőket szeretem kitalálni. Nem fogok hozzá az íráshoz, ameddig nem tudom, kik ezek az emberek; ebből következik a közeg, ahol játszódik a darab, a történet a legvége az írásnak. Sokszor megtörténik, hogy én is elcsodálkozom, hogy merre megy egy darab! Persze hideg fejjel való szerkesztés is egy színdarab megírása, de nagyon komoly szabadságuk van a szereplőimnek, úgy is fogalmazhatnék, hogy írás közben alakítja magát a történet. Sokszor fordul elő, hogy a végkicsengése egy darabnak - amit nevezhetünk üzenetnek is - nem is feltétlenül az, amiért elkezdtem írni a darabot!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu