Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. augusztus 06., 18.55

Hangverseny nyitotta meg a dévai városnapokat

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. május 06., 20.00 Hétfõ / Hunyad

Ma délben Botár Katalin orgona- és Mirela Capătă hegedűművész közös hangversenye nyitotta meg az idei dévai városnapokat. A nagyszerű akusztikájú görög katolikus templomban szép számban gyűlt össze a közönség. 

A városnapok főszervezője, Alexandru Gruian üdvözlő szavai nyomán Francesco Maria Veracini, XVIII századi olasz zeneszerző darabja csendült fel. Majd kortársa, az inkább hegedűművészként ismert Gaetano Pugnani művét játszotta a két kolozsvári művésznő. A koncert során Schubert Ave Mariája is elhangzott, és a nagy orosz zeneszerző, Sergej Rachmaninov műveiből is ízelítőt kapott a közönség. „E koncertet ajándéknak szántuk a helybeli görög katolikus közösségnek és minden dévai zenekedvelőnek. Ezáltal méltó nyitányt biztosítva az idei városnapoknak, mely rendezvénysort a kultúra és a valós értékek tiszteletének jegyében próbáltuk megszervezni” – fogalmazott Alexandru Gruian.

A városnapok ma „Deva – Castrum e civitas” címen meghirdetett értekezéssel folytatódnak, majd csütörtök este 7 órától újabb hangversenyre kerül sor – ezúttal a temesvári filharmónia koncertezik a Művészeti Színházban.

A rendezvénysor főbb eseményei természetesen a hétvégére torlódnak. Kiemelkedő mozzanat lesz szombat délután 5 órától a város központján végigvonuló millenniumi parádé, melyen a dák–római, illetve középkori harcbemutatók után a Huniade Cantores és a dévai Renaissance együttes zenével, tánccal eleveníti fel a  régmúlt időket . Majd barokk hintó nyitja meg a közlekedési eszközök fejlődését bemutató korabeli kocsisort. A felvonulást a legmodernebb terepjáró motorok zárják. A különböző korokat megjelenítő együttesek, csapatok, járművek között pedig a dévai Sigismund Toduţă művészeti líceum két énekkara, illetve a szigetvári gyermekek fúvószenekara mutatkozik be. A felvonulás a városi művelődési központ mögül indul, és a régi postaépület érintésével, az Állomás utcán, majd a Decebal sugárúton közelíti meg a vármegyeház előtti teret, ahonnan a régi főtérre kanyarodnak. Itt lesz felállítva a főszínpad, melyen a felvonulást követően harci bemutatókat, reneszánsz táncokat, illetve a dévai Arlechino gyermekkórus előadását nézheti, hallgathatja a közönség.  Este 7 órától kezdődően ugyanitt lép fel az Old Dixiland Band, illetve további könnyűzene előadók és együttesek. Az estét a Hara együttes zárja, 10 órakor kezdődő koncertjével. Utóbbiak a tavaly októberi Goran Bregović-koncert bemelegítő csapataként lopták be magukat a dévai közönség szívébe.

Vasárnap, a hagyományokhoz igazodóan a népzenészeké a városnapok színpada.

A régi főtéren zajló színpadi eseményekkel párhuzamosan a Drăgan Muntean művelődési ház előtti téren május 10 és 12 között gazdag felhozatalú népművészeti vásárra kerül sor. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu