Hat mesés nap kicsiknek és nagyoknak

Írta:
2019. szeptember 24. 15:19 (kedd) /

Egy varázslatos hét mesebeli történetekkel gyermekek és felnőttek számára egyaránt – szeptember 29-én, vasárnap huszadik alkalommal nyitja meg kapuit az Euromarionete nemzetközi bábfesztivál.

A jubileumi rendezvényen a neves hazai bábtársulatok mellett külföldről is szép számban érkeznek előadók: Magyarországról, Bulgáriából, valamint Spanyol- és Franciaországból.

Az előadások döntő többségének helyszíne a bábszínház terme, de lesznek szabadtéri előadások is a Ioan Slavici Klasszikus Színház előtti platón. Mint minden évben, idén is a nagyobb gyermekek és felnőttek számára is hoznak felkavaró, megható előadásokat.

„A hazai közönség, sajnos, úgy gondolja, hogyha bábelőadás, akkor az gyermekeknek szól. Mondom, hogy sajnos, mert rengeteg bábelőadás olyan mély mondanivalóval rendelkezik, és oly drámai módon épül fel, hogy az inkább szól a felnőtteknek, a 14–16 éven felüli korosztálynak. Az idei összeállításunkban is szerepel néhány ilyen darab, remélve, hogy bevonjuk így a felnőttebbeket is” – mondta el a program kapcsán Christian Caimacan, a fesztivál művészeti vezetője.

Az idei kiadás nem csak egy jó lehetőség a varázslatos történetek megélésére, hanem az alkotókkal való találkozásra és beszélgetésekre is lesz alkalom: a szervezők a fesztivál teljes ideje alatt, minden nap 17 órakor a Ioan Slavici Klasszikus Színház előcsarnokába hívják az érdeklődőket egy közös dumapartira, koccintásra, kávézásra.

Egy másik újdonság az aradi bábozás egy kiváló személyiségének emléket állító In memoriam kiállítás: Cristian Frangopolról van szó, az Aradi Bábszínház alapítójáról és legelső igazgatójáról.

„Bábok, vázlatok, plakátok, fényképek – a régen volt kezdetek tanúvallomásai – lesznek kiállítva, hogy jelezzék az aradi kis és nagy színház fejlődésének fontos pillanatait” – tette hozzá Christian Caimacan.

A kiállítás a megyei múzeum Klió Termében lesz megtekinthető október 6-ig, hivatalos megnyitója szeptember 26-án 18 órakor lesz.

A bábfesztiválra jegyeket lehet már vásárolni a bábszínház pénztárában (Püspökség u. 15. Szám, telefon: 0257/256 922) vasárnap 9.30–11 óra között, vagy online a biletmaster.rointernetes honlapon. A jegyek ára: óvodás, iskolás korúaknak 5 lej, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 10 lej, felnőttek teljes árú jegye 20 lej.

Az Euromarionete nemzetközi bábfesztivál részletes programjával a napokban jelentkezünk.

Hozzászólások