Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 15.35
Előadás és könyv Petőfi szülőhelyvitájáról

„Hiszem és terjesztem, hogy Petőfi Szabadszálláson született”

Írta: Takáts D. Ágnes
2014. január 14., 19.57 Kedd / Arad

Bizony nem csak Petőfi halálhelyéről, hanem születési helyéről is számos vita folyt és folyik a mai napig az irodalmi berkekben. A mindentudó wikipédia szerint – mely hivatalosnak számít – Petőfi Sándor Kiskőrösön született 1822. december 31-én vagy 1823. január 1-jén. 

Ennek ellenére számos forrás utal arra, hogy a nagy magyar költő, forradalmár Szabadszálláson, illetve Kiskunfélegyházán látta meg a napvilágot.

Ennek a vitának igyekszik pontot tenni a végére Molnár Péterné Kálmán Aranka kunszentmiklósi tanár, helytörténész, a KITÁSZ (Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége) ügyvezető elnöke, aki a Kölcsey Egyesület meghívásának eleget téve, hétfőn délután egy alapos oknyomozó előadást tartott Petőfi Sándor szülőhelyére vonatkozó tanulmánykötete bemutatójával egybekötve.

A Kunszetnmiklóson élő Molnár Péternét – aki foglalkozását tekintve magyar–orosz szakos tanár – régóta érdekli Petőfi élete, családja, minden, ami vele kapcsolatos. Pályafutása során számos díjjal jutalmazták tevékenységét.

„...a róna, hol születtem” – avagy a Petőfi szülőhelyvita a szerző kilencedik könyve, aki a kötet megszületéséről hosszasan mesélt előadásában.

„Ez a kilencedik könyvem, eddig főleg Kunszentmiklóssal és környékének a helytörténetével foglalkoztam. Ott ismerek minden fűszálat, fát, tudom, hogy hol merre járt Petőfi a környéken, de hogy kutassam Petőfi Sándort, az sokáig nem jutott eszembe. Tóth Sándornak Petőfi és szülei Szabadszálláson című munkája meggyőzött, hiszen a könyvben rengeteg hivatalos dokumentum van. Onnantól kezdve hiszem és terjesztem, hogy Petőfi Szabadszálláson született. Attól fogva ezt képviselem, ahol csak lehet. Öt évvel ezelőtt magyartanári konferenciát tartottunk Kecskeméten, ahol előadást tartottam arról, hogy Szabadszállás Petőfi Sándor szülőhelye. Dr. Sipos Lajos professzor, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság akkori elnöke ekkor kért fel arra, hogy dolgozzam ki, milyen érvek szólnak Kiskőrös, Szabadszállás, Kiskunfélegyháza mellett.
Nem divatból, hanem a Petőfi iránti elhivatottságból kezdtem el ezt a kutatómunkát. Igyekeztem minden forrásmunkát elolvasni, jártam a levéltárakat, átnéztem a Pápai Református Kollégium vonatkozó forrásait komoly három esztendőn keresztül. De ebben a munkában benne van az előző 25–30 éves kutatómúltam, benne van a magyartanárságom, benne van az, hogy 1967-től ott élek, és minden fűszálat, rezzenést ismerek, ami Petőfihez kötődik” – fejtette ki a kötet születésének körülményeit a szerző.

Ebből a kutatómunkából született és jelent meg a Helikon Kiadónál „… a róna, hol születtem” című tanulmánykötet, amelyben a szerző sorra veszi a költő születési helyére – Kiskőrös, Szabadszállás, Kiskunfélegyháza – vonatkozó hiteles forrásokat, majd a voksát is leteszi, mégpedig Szabadszállás mellett.

A kissé hosszúra sikeredett, de érdekes könyvbemutató előadás után a szerző szívélyesen dedikált és válaszolt a közönség kérdéseire.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu