Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. szeptember 25., 20.34
Színház a „koronás” időkben

Hogyan tovább, magyar társulat?

Írta: Pataki Zoltán
2020. június 16., 16.47 Kedd / Temes

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Húzd rá! című sikeres nótaest  szabadtéri adaptációjával csábította vissza törzsközönségét, három hónapos kényszerszünet után. A „koronás” időszak azonban még nem múlt el, új kihívások elé állítva a kulturális élet szereplőit. A hogyan továbbról Balázs Attila direktor nyilatkozott a Nyugati Jelennek.

„További szabadtéri előadásokat tervezünk, a Művész (Arta) mozi nyárikertjében. A következő előadásunk a Burundanga, avagy a baszk, a maszk meg a cucc szabadtéri adaptációja lesz, június végén. Az ősszel, mielőtt teljesen elromlana az idő, szeretnénk még egy előadást készíteni ebbe a térbe. Még nem született döntés, mindennap változik a helyzet, de az elképzelésünk az, hogy egy vígjátékkal várjuk majd a közönséget ide, a Művész mozi nyárikertjébe.

– Azt mondják, a vírus még közöttünk van, talán velünk is marad még egy ideig. Van „B-terve” a magyar színháznak erre az esetre?

– Természetesen van B-tervünk: ezt a teret még jobban ki fogjuk használni, amennyire lehet és amennyire az időjárás megengedi. A C-terv arra az esetre szól, ha bemehetünk a terembe, de nem lehet csak távolságtartással ültetni a nézőket. Ebben az esetben studióelőadásokat és azokat az előadásokat, amelyek megfelelnek a normáknak, megtartjuk a nagyteremben, távolságtartással. Van D variáns is: mindenki otthon ül és netről közvetítjük, amit csinálunk...

– A következő Burundanga előadás egyben évadzáró előadás lesz?

– Igen, elvileg június végén lezárul az évad és augusztusban kezdünk egy újabb évadot. De valójában teljesen össze vagyunk kavarodva, mert mi közben folyamatosan dolgozunk.

– Az idén is megválasztják az évad legjobb előadását, az évad legjobb színészét-színésznőjét?

– Az évad legjobb előadását, legjobb színészét-színésznőjét az újságírókkal és a KULT-CARD bérleteseinkkel közösen szoktuk minden évben megválasztani és díjazni. Idén ezt az évadzáró eseményünket nem fogjuk megtartani, mert nem volt teljes a repertoárunk és nem volt teljes az évadunk sem. Ennek kapcsán azt is elmondom, hogy akik az elmúlt évadra váltottak KULT-CARD bérletet, a jövő évadra is érvényes lesz a bérletük. A szavazást az évad legjobbjairól szintén jövőre tartjuk meg.

Temesvár nagy valószínűséggel nem 2021-ben, hanem 2022 vagy 2023-ban lehet Európa Kulturális Fővárosa. Hogyan érinti a temesvári magyar színházat ez a halasztás?

– A halasztás véleményem szerint senkinek sem jó, de közbejött ez a járványhelyzet és ezért valószínűleg halasztani kell az eseményt. Az nem jó, hogy újra kell gondolni az rendezvényeket, de lehet benne jó is, mert tanulhatunk az eddigi hibáinkból és egy kicsit fellélegezhetünk, mert lesz idő ezeket kijavítani. A Művész mozi helyzetére való tekintettel jól is jöhet ez a halasztás, mert ha itt haladunk a munkálatokkal, akkor talán ezzel a helyszínnel és be tudunk kapcsolódni a Kulturális Főváros eseménysorozatába.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu